Digitális történetek, kicsit másként.

Essential: a milliárdos remény

2017. augusztus 31. - digitalstoryteller

essential_2.png

Az Essentialt már azelőtt 1 milliárdra értékeltél, hogy egyetlen darab telefont leszállított volna. Csúsztak a határidőkkel rendesen, de végre megérkezett a teló, a tesztek, egy botrány, de a remény tovább él.

Még augusztus közepén robbant – na jó, inkább pukkant – a hír, hogy az Essentialt már 1,2 milliárd dollárra értékelik. Mindezt úgy, hogy az Android társalapító Andy Rubin legújabb cége egy darab telefont nem szállított még le. Csak egy ígéret, hogy lehet drágán minőségi telefont eladni, mert a piacon van még hely az iPhone mellett. Szóval szép remények voltak akkor is.

Azóta elkezdték kihordani a telefonokat, és megjelentek az első tesztek is a különleges Ph-1-ről (Ph-One → Phone). A szakma nagyjából egyező állásponton van (The Verge, Engadget, Gizmodo, MKBHD): izgalmas, szép, olykor lenyűgöző, szuper, de nem vennék meg. Az ok általában az, hogy a telefon kamerája nem túl jó, és ezen az áron (700 USD körül) már elég nagy a választék, kapni összességében jobb készülékeket is.

Persze sokan bíznak abban, hogy az Essential végre eltalálta a moduláris rendszert, amibe sokan, például az LG is belebukott. Azaz értelmes kiegészítőket lehet egyszerűen a telefonhoz csatolni. Erre egy egész szabványt próbálnának felhúzni, azaz rendszerüket más gyártók is használhatnák elvileg.

De elég ez arra, hogy fenntartsák a hype-ot? Főleg úgy, hogy ők sem tudtak szabadulni a botrányoktól: most épp a vásárlók személyes adatait szivárogtatták ki. Egyértelmű válasz nincs. A legtöbb teszt azzal ér véget, hogy a kezdet jó, és várjuk a második generációt, hátha azt már jó szívvel ajánlani lehet. 

Tehát marad a hit. Igaz, azt pedig már ebben a posztban is megmutattuk, hogy a startupokhoz az bizony bőven kell. Nincs ez másként az Essential esetében sem, ami a felpörgetett startup iskolapéldája: nagy ígéret, nagy nevekkel megtámogatva. Aztán majd meglátjuk, lesz-e siker.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr1212792128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2017.09.01. 12:08:22

Nem értem a posztert: egyrészt 1 mrd USD nem olyan sok pénz a tech iparban, másrészt egyértelműen van igény egy jó telefonra, ami nem iPhone és nem Galaxy S. ("Olyan telefonod van, mint apádnak?") Van 1-2 alternatíva (pl. XZ Premium vagy U11), de nem igazán átütők. Az Essential lehet a 3. út, és ha bejön, nagyon sokan nem akarnak kimaradni a sikeréből.

digitalstoryteller 2017.09.07. 16:05:35

@igazi hős: De mi nem is írtunk ebben a posztban semmi olyat, ami ez ellen beszélne, csak érdekes, hogy a remény ér 1 milliárd dollárt úgy, hogy még nem nagyon bizonyított a gyártó semmit. Csak azt mondjuk, hogy tud csinálni egy olyan telefont, ami hozza a mai kötelezőt.
Az 1 milliárdos érték pedig egy határ (unikornis), aminél persze, hogy vannak nagyobb cégek, de azért kevésnek már nem nevezhető. Az elég ismert - bár más területen lévő - Roku akar most 100 milliós IPO-t, ami azért beszédes.
süti beállítások módosítása