Digitális történetek, kicsit másként.

Tényleg szar a jack dugó?

2017. január 25. - digitalstoryteller

jack_header.jpg

Az idei csúcstelefon-pletykák központi eleme, hogy marad-e a jack vagy megy. Igaza van az Apple-nek, amikor azt mondja, hogy bátor lépés volt kidobni a csatit mert elavult technológia? Jó, hogy a HTC U szintén dobta a jacket? Vagy mindenki hülye, és bizony örülhetnek a samsungosok és LG-sek az új pletykáknak, hogy marad a régi jó dugó? Nem is igazán a jacken múlik...

Az egész őrület az iPhone 7-tel kezdődött, ami ugye nagy bátran dobta az analóg jacket. Azért, hogy valami jobbnak nyisson utat a régi, rosszabb szabvány lecserélésével („The reason to move on: courage. The courage to move on and do something new that betters all of us”). A váltás elég megosztó, még a Verge-nél is kiverte a biztosítékot, ami azért elég Apple-barát.

Pedig, ha messziről nézzük, akkor lehet is ok az örömre, végre jön a jobb, digitális hang. De van egy hiba a gondolatban: a hang szükségszerűen analóg. A membránok rezgetik a levegőt, ezt a rezgést a fülünk érzékeli, és bizony az egész hallás rohadtul nem digitális dolog. Tehát az alapérv, hogy a digitális hang jobb, máris értelmetlen. Épp ezért van a telefonokban (és sok-sok más eszközben) a DAC nevű eszköz (Digital-to-Analog Converter, azaz a digitális-analóg átalakító).

Na, ezen már meglehetősen sok múlik: jobb DAC = jobb hang. A baj ott kezdődik a telefonoknál általában, hogy – legalábbis sok hozzáértő szerint – jó esetben is csak közepes DAC-ok kerülnek a készülékekbe. A rossz hang tehát nem a jack hibája, hanem a DAC-on való spórolásé.

Ha a jack kikerül, a DAC nem a telefonban lesz, hanem a fülhallgatóban, ahogy az történt az Apple-nél is, ami az új Earpods-ba integrálta a digitális-analóg átalakítót. (Meg egyébként a korábbi lightning fülesek is így működtek.)

jack_dac.jpg

Voltak amúgy más kísérletek is DAC javítására, az egyik legutóbbi az LG G5 B&O moduláris kiegészítője, ami tényleg odatette magát. Meglepődnénk, ha 2,5 darabnál többet adtak volna el belőle globálisan. De a hang továbbra is nagyban fog múlni a DAC-on, ami mindegy, hogy a telefonon kívül vagy belül van-e, ha nem jó minőségű.

Lehet persze azt is mondani, hogy amúgy is itt az ideje a wireless-re váltásnak, de ez a kérdés sem ilyen egyszerű. Egyrészt a Bluetooth füleseknek is át kell alakítania előbb-utóbb a digitális jeleket analóggá. Másrészről ezek ma még meglehetősen drágák, és nagyon sokan nem szeretik őket a nehézkes csatlakoztatás, a nem mindig jó multi-device support, a merülés-töltés és a szabvány lényegéből következő tömörítés miatt. (A Bluetooth-t headsetre és beszédre tervezték, és tömörít, még mindig.)

És akkor még nem is beszéltünk az egyik legfontosabb kérdésről: a hangszóróról magáról. Mert ugye ezen is meglehetősen sok múlik. Jó az, ha a jelet eljuttatjuk a kábel végéig, de utána valahogy meg is kell szólalnia az egésznek. Az elmúlt évekig a hangszóró volt a drága része a fülhallgatóknak (meg a felépítés), de most már ezek mellé bejön a DAC és/vagy a BT is, amit ki kell fizetnünk. Itt-ott ráadásul megjelennek azok a vélemények is, hogy a konzumer fülhallgatókhoz bőven elég a jack csatlakozó is, és amúgy is tömörített zenét hallgat az ember.

De a lényeg: a jack önmagában nem felel hibáért a hangban és nem elavult. A közepes DAC-ok és rossz hangszórók annál inkább gondot okoznak. Igen, egy top kategóriás lightninges vagy USB-C-s füles überfasza DAC-cal nyilván jobb lesz, mint a régi jackes (amúgy is kaksi) Earpods vagy más gyári füles, de egy tiptop fülhallgató eddig is lenyomta az olcsót. A jack-mentes lehetőségek ráadásul a csatlakozó kidobása előtt is adottak voltak, és nem az új csatlakozó miatt voltak szükségszerűen jobbak, hanem azért, mert megkerülték a rossz DAC-ot. (Elsőként a Philips csinált ilyen fülhallgatót, 2014-ben.)

A gyártók pedig egyelőre nem az igazán fontos DAC-on javítanak, hanem civakodnak egy szabvány fölött. A felhasználó pedig szív, mert zenében is számítani fog, hogy alma vagy droid, sőt, Samsung vagy HTC, esetleg laptop vagy discman, mert a kedvenc fülesünk nem lesz jó mindenhol. És ebből még a toldozgatott-foltozgatott Bluetooth sem mutat egyértelműen kiutat: lehet, hogy az Apple javított rajta egy kicsit a W1 chippel, de egy új iparági szabványhoz nem léptünk közelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr2212150967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2017.01.25. 20:11:57

A lényeg, hogy a jack elhagyása új eszközök vásárlására ösztönöz, a régi olcsó fejhallgató helyett lehet venni újat, ráadásul sokkal drágábbat. Még az kellene, hogy az Apple feltalálja, hogy a töltői és notebookjai például pl 763 V-os, és mondjuk 77 Hz-es konnektorba legyenek dughatók, és akkor el lehet mellé adni egy olyan méregdrága transzformátort, ami a hálózati áramunkat ilyenre tudja átalakítani. Aztán mivel az apple piaci sikerét sokan írigylik, mindig lesz 1-2 gyártó, aki átveszi a hülyeséget.

pmate95 2017.01.25. 21:56:28

@fda: Pontosan, marketing az egész. Valójában a kutyát nem érdekli, hogy a szarrá tömörített MP3-at milyen olcsó kínai DAC alakítja zörgéssé. Ha annyira foglalkoztatná őket a DAC téma, tehetnék magába a telefonba a jobb minőségűt. Nekem pl van egy Veho Z-8 fejhallgatóm, és tényleg iszonyúan érződik, hogyha telefonról hallgatok zenét, bár hozzáteszem, nem ájfonom van, csak GSmart R2, ami viszont már 3. éve működik. DE a High End zenehallgatás nem a telefonoknál kezdődik. Azokra a zenékre, amiket telefonon hallgatok, bőven jó az ő saját DAC-ja. Néha egyébként a hangkeltő eszköz maga óriási változásokat hordoz magában, szóval arról nem esett szó, hogy az a hiperszuper új füles mit is tud.
Akinek meg van OTG-je, vehet ilyet: fiio.hu/index.php/webshop/d-a-atalakito-dac/fiio-q1-dac-amp-detail

blexpress 2017.01.25. 22:07:18

Minden üzlet és pénz !!!!! Sajnos a mai világ az erremegy rá.

digitalstoryteller 2017.01.25. 22:10:49

@fda @pmate95: A posztba már sok lett volna, de marketingen túl lehetnek más okok is: jack nélkül könnyebb vízálló telefont gyártani, az iPhone esetében pedig kellett a hely az új rezgőmotornak. Nem olyan jó érvek, és sok gyártó jackkel is megoldja a vízállóságot, de még mindig jobb érvek, mint az elavult technológia.

szepipiktor 2017.01.25. 22:19:37

És baszki a sok mobilbuzi beszopja a marketingkamut!
A jack-el mi a baj? Ipari szabvány, a komplett jelet, sávszélességet átviszi. Ami egy mobil-füles kombonál egyáltalán felmerülhet.
Helyette speciális, csak drágán beszerezhető és semmi másra nem jó dolog a menő, mert valamelyi szcientológus megálmodta???
(Mondjuk nem érint, mert sem alma, se mobilos zenehallgatás nem jöhet szóba... )
VÁSÁROLJ! VÁSÁROLJ!
süti beállítások módosítása