Digitális történetek, kicsit másként.

Nagykorú lett UP legcsodálatosabb cikke

2018. április 06. - digitalstoryteller

up_header.jpg

Betöltötte a 18-at Uj Péter valaha készült legcsodálatosabb írása, "A nagy WAP-blöff", ami mai szemmel visszanézve őrületes tévedés, pedig van benne igazság bőven. Az évforduló örömére elvisszük a cikket egy nosztalgikus körre. Hiszen már szabad.

Az azóta klasszikussá vált, 2000. április 6-án publikált cikk azzal kezdődött, hogy "Akkor durrant el az agyam először, amikor a rutinos, artikulált mobilmarketinger a nagyon futurológus tévés technikamagazinnak odanyilatkozta, hogy ,»nemsokára a mobiltelefonunkra akár filmeket is letölthetünk az internetről«." 

És innen bizony nem volt megállás, UP 11280 karakteren át tolta, hogy ugyan micsoda faszság már az, hogy az emberek mobilon fognak internetezni, meg filmet nézni. UP-ot így 2018-ból elég könnyű kiröhögni, mert hogy pont ez történt. 

Pedig igaza volt pár dologban

De amit 2000-ben mondott, annak volt értelme, nem is kevés. A cikknek ugyanis volt két alapfeltevése, amiben tagadhatatlanul igaza volt:

  1. "A WAP annyira mobil internet, mint amennyire a büdös körtéri hamburger mobil Stroganoff-bélszín. Továbbfejlesztett SMS, maximum." Ez az egyik. A WAP pedig tényleg botrányosan értelmetlen és szar volt. Aki mobiltulaj volt már akkor, az valószínűleg megpróbálta használni egyszer, mert kíváncsi volt rá. Aztán soha többet nem nyitotta meg az akkor szuperokos Nokia 3330-asán.
  2. "Nézed majd az Auchanban, bevásárlás közben, 50x50 pixel monokrómban a Bruce Willist?" Ez pedig a másik, amit körbetáncolgatott egy párszor. Azaz, hogy a mobil az egy fos eszköz, amin nem lehet internetezni. Az akkori mobilokat nézve ebben is tökéletesen igaza volt. Az akkori telefonok három dologra voltak alkalmasak: lehetett rajtuk előlapot cserélni, kígyózni és telefonálni. (Meg ha tudtad külföldi üzenetküldő központ számát, akkor azt beírva ingyen SMS-ezni a végtelenségig. Tényleg.)

Egy fontos dologban tévedett

Az viszont már kétségtelenül a tévedés része, hogy miközben azokat basztatta, akik jósolni akarnak a jövőről, ő is jósolt. Csak rosszul. Pontosabban nem tudta (nem is tudhatta) előre, hogy 2007-ben megjelenik az iPhone, ami megoldja ezt a problémát. Többé nem 50x50-ben és monokrómban nézzük a dolgokat. Amúgy a tisztesség kedvéért, mellélőtt még azzal, hogy temette a "tévé és az internet integrálódását, a push technológia mindent elsöprő sikerét", és viccelődött a WAP-porszívóval és WAP-mosógéppel, amit ma épp nagy büszkén IoT-nek hívunk.

Pedig talán ebben is igaza volt és van: "...van még jópár olyan megoldatlan kérdés, amely miatt igencsak korlátozott a mobil eszközök (...) használhatósága. Egyelőre például nem nagyon látszik a billentyűzet-egér párosnál hatékonyabb adatbeviteli és navigációs eszköz. Persze, lesz majd. Valamikor." 

Bocs, két dologban tévedett

UP legnagyobb mellényúlása viszont nem is a technológia volt, hanem maga az ember. Ezt írta például: "...igen vicces és riasztó a mobilpróféták ama jövőképe, miszerint a közeljövő europolgárai mindent mozgás közben akarnak majd csinálni. Úgy nézne ki Európa, mint egy kokainnal beszórt hangyaboly. Még egyszer: miért akarna mindenki menetközben internetezni". Meg az volt még a mániája, hogy az internetezéshez ülni kell. "Hol ül le az ember, ugye? Az autóban (ottan internetezés kilőve, balesetmegelőzésileg), a villamoson (nem jellemző közlekedési eszköze a méregdrága mobilok tulajdonosainak), valamint kocsmában, otthon, munkahelyen (...) ki akarna mobilról internezni drágáért?"

És UP itt számolta el magát a leginkább. Kiderült, hogy az emberek mindenhol internetezni akarnak. Menet közben. Sétálva. Állva. Ülve. Fekve. Szarva. Akárhogy, mindenhogy és mindig meg kell osztani az Instagramsztoriba, hogy éppen mi történik. És ezért cserébe még azt is bármikor elviselik, hogy a mobile friendly oldalak az esetek nagy részében még mindig szarok, az okostelefonok meg semmiben sem igazán jók, de mindenben jók egy kicsit (svájcibicska). És a billentyűzetnél és egérnél még mindig nincs pontosabb beviteli eszköz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr913813498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hbo 2018.04.06. 18:30:34

most ez is aktualis:
index.hu/velemeny/jegyzet/flet060921/

es a 444-en epp Feriert kampanyol

OkoskaTo:rp 2018.04.06. 18:59:39

Te ezt tévedésnek akarod beállítani: "Úgy nézne ki Európa, mint egy kokainnal beszórt hangyaboly."
Hát nézz körül! Nem is csak Európa néz ki úgy, mint egy kokainnal beszórt hangyaboly. Külön sáv a járdán a mobilosoknak? Darwin-díj.

ogli dzsí 2018.04.06. 19:28:11

Ujjj péter egy barom és régen is az volt, de nem emiatt a jóslata miatt. 2000ben ez még tényleg elképzelhetetlen volt, még otthoni internete is csak keveseknek volt, az is betárcsázós lassú fos. Az egyetemi hálóztok viszont már akkor is gyorsak voltak.

fynndafrail 2018.04.06. 20:50:30

UP: okosnak látszó megmondóember a libsi homokozóban, de csak azért mert a többi óvodás még nála is ostobább. A butaságát arroganciával és nagyszájú, mindenkit lehurrogó, mindenki mást hülyének beállító pökhendiséggel álcázza. Pont mint az összes többi libsi megmondóember, akiket a náluk ostobább libsi bohócok egyfajta piedesztálra emelnek és sztárolnak. Aztán egyszer jön valami kidobóember aki nem vevő a nagypofájú okoskodásra és pofán veri a KFC-ben. Vagy egy flegma bíró akit nem tud lehengerelni a fölényeskedő modoroskodással amikor asszonyverés a téma. Vagy valami hasonló.

Sosem lesz belőlük igazán mérvadó valaki, mert ahhoz egyféle alázat és visszafogottság kell. Ezt még hírből sem ismerik. Ezek senkik.

Na lapozzunk...

flamer 2018.04.06. 22:12:10

"Az viszont már kétségtelenül a tévedés része, hogy miközben azokat basztatta, akik jósolni akarnak a jövőről, ő is jósolt. Csak rosszul"

Egyáltalán nem tévedt. Ezt írta: "akinek gusztusa támad, PDA-ról, mobiltelefonnal egybeépített vagy összekötött zsebszámítógépről internetezhet hagyományos módon, röhögve."

És pontosan ez is lett.

infrablu 2018.04.06. 22:14:24

@fynndafrail: Mindenkinek megvan a komplementere, Bayer Zsolt ugyanez.

Gleccsertetű 2018.04.06. 22:30:25

Csak egy szokásos libsi jóslat. szart sem ér

Ferenc Cserepkei 2018.04.06. 23:08:08

UP kihagyta a FOMSI érzést, meg azt hogy 18 év latatt a mono LCDből FHD+ kijelző lett.

zokogjatok 2018.04.06. 23:43:28

Jah, "nem tévedett, mert akkor úgy nézett ki, hogy igaza lesz" lol.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.06. 23:55:03

@fynndafrail: Igen, UP és a többi libsi megmondóember kapcsán igazad van, de az a gond, a fidesznyik megmondóemberek is ilyenek, csak még műveletlenebbek... Sajnos a konzervatív értelmiségnek már nincs hangja.

Kunhallmi Agnes. 2018.04.07. 04:07:27

Egy fontos informaciot osztok meg veletek, adjatok tovabb.
A rendkivul magas valasztasi reszvetel miatt, ugy hatarozott a valasztasi bizottsag, hogy a valasztas ket napos lesz, mert egy nap alatt technikailag nem lehet lebonyolitani.

Igy tehat, VASARNAP a kormanyparti szavazok szavazhatnak, es HETFON fognak szavazni az ellenzeki szavazok.

Mindenkit megkerek hogy terjeszetek, mindenki tudjon rolla nehogy a szegeny ellenzeki szavazok potyara odamenjenek vasarnap.

midnightcoder2 2018.04.07. 06:57:31

"Pontosabban nem tudta (nem is tudhatta) előre, hogy 2007-ben megjelenik az iPhone, ami megoldja ezt a problémát."

Ez a probléma már jóval régebben meg volt oldva.Úgy hívták telefonnal egybegyúrt PDA. Ami amúgy az iPhone is volt, és az összes mai mobiltelefon is az. Más kérdés, hogy ma már pár nagypapán és nagymamán kívül már kevesen használnak butafont, de ez nem az Apple érdme, hanem a kici ócó kínai androidos telefonoké.

szepipiktor 2018.04.07. 07:51:12

Mondjuk abban az időkben több tucat hasonló fiatal újságíró létezett, a szaksajtókban ezt a témát akár vezércikk-szinten taglalták már. De azok akikre utaltam a valós médiában dolgoztak, UP pedig remek hátszéllel, a politikai vonalon lett sikeres, hiszen ha jól tudom a Népszabadság karolta fel.
Része volt az internetto megbuktatásában, de értem, hogy egy akkor induló korosztálynak a narkó és a aljabulváros lejáratás mennyire menő lehetett, lásd akkori index stílusát. Én nem tudom, de a mai 444 hasonló filozófiájú, ma már a genderbaromsággal is kiegészülő megélhetési bulvár és provokáció vajon mennyire az újságírás, a minőség kategóriája.
Ma UP 80%-ban propaganda és marketing és csak 20%-ban a tehetség. De biztos nem több számtalan olyan újsáhírónál, szerkesztőnél vagy bloggernél, akikről nem áradozik ez belterjes terület.
UP-nek egyszer meg kellene próbálnia valódi újságírónak lenni...

szepipiktor 2018.04.07. 08:00:18

@midnightcoder2:
Teljesen igazad van!
Akkor minden szakíró tudta, ismerte már azt, amit az Apple egyszerű marketinggel előhozott! Ez a ostobaság ma is tettenérhető, mert ez a "fogyassz!" alapú multinacionális, marketingalapú genny ma is él egy elég nagy halmaz számára, a birtoklási vágy, hogy beletartozok egy szcientológiai jellegű csoportba. BMW-szindróma csupán.
2000 körül a Bank Centerben bemutatták a jövőt, azt ami ma van, hogy a fiatalok 24 órában egy okoseszközön foggnak kommunikálni, hogy megsznik az emberalapú kommunikáció!
Calami ilyenre írta UP a cikkét, mert akkor még őt is elfogta a hányinger - ma ebből él!!!
Csak azt a bemutatót a Motorola rendezte, jóval az Apple baromságánál, és később a már létező PDA-k vagy távlaszámítógépek előtt. Akkor ipari használatra már elfogadott volt egy LCD panel mögé épített komplett számítógép - amit megint az Apple hazudja magának, éppen UP indexes időszakának köszönhetően...
Ma a szkemberek, szakírók ismerik a következő évek várható változásait, látják például az oktatás hibáit, hogy ma a múltat oktatjuk - a multiknak! És nem a jövőt az egyetemeken, a jövő szakembereinek, a már látható változásokra felkészülve.
Ma UP és csapat már nem ír erről, mert nekik is a múltból van a pénzük...
Ne sztároljunk már egy tucat marketing emberkét, akinek a fű többet ér az újságírói etikánál.

Kelly és a szexi dög 2018.04.07. 08:06:42

A “Demjén 50”-et sehol nem találom, persze akkor még net sem volt, nemhogy mobilnet...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.04.07. 09:14:35

@midnightcoder2: az apple előtt unresponsive használhatatlan fos volt az összes ilyen pda.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2018.04.07. 10:42:35

Uj Péter azt is megírta, hogy mindenki hülye, aki nem úgy főz halászlevet, mint ő. Tényleg voltak nagyon okos gondolatai, de ezeket mindig agyonnyomta a "tévedhetetlen vátész" imidzs (:

Infamous 2018.04.07. 12:24:39

Szegény Uj Péter olyan gyökér is lett az elmúlt 18 évben. Kár érte.

eßemfaßom meg áll 2018.04.07. 12:50:26

"A WAP pedig tényleg botrányosan értelmetlen és szar volt. Aki mobiltulaj volt már akkor, az valószínűleg megpróbálta használni egyszer, mert kíváncsi volt rá. Aztán soha többet nem nyitotta meg az akkor szuperokos Nokia 3330-asán."

Nem, a wap pont arra volt jó amire akkor képesek voltak a telefonok. Kisfelbontású mono kijelzőn online kommunikálni, információhoz jutni. Ha ez a 3330on használhatatlan volt az max a 3330-at minősíti, én még Sie c35i-n kezdtem a wapozást vonalkapcsolt nettel (gprs még nem létezett) és tök jó volt mailezni, elolvasni a híreket, megnézni az elvirán a vonat indulását, mindezt bárhol ahol volt mobilhálózat. Amikor bejött a gprs az maga volt a katarzis, Sie ME45i egész napos csetpartik, nőhegyek, buli fanta, később az utolsóból feleség.

Nyilván annak akinek az első telefonja egy iphone volt és megapbites netkapcsolattal nőtt fel annak a wap lehet szar hiszen se fészbuk se jutub nem volt rajta, de akkor a saját idejében amikor mondjuk egy általános iskola számtech terme 20 géppel egy db isdn kapcsolattal lógott az interneten, maga volt a csoda, hogy telefonon hamarabb el tudom olvasni a mailt mint ahogy az explorer megnyitja a freemailt.

eßemfaßom meg áll 2018.04.07. 12:53:40

@enpera: Mármint az egybites ifaszok szerint

Thomas Dantes 2018.04.07. 12:58:29

Már akkor is okos volt. Jó igaz a WAP tényleg hülyeség volt, és igaz nem lehetett tudni hogy lesz majd ájfón.
De. Alapvetően minden ilyen ,,jós" cikket utálok, hiszen azt hogy milyen technológiai vívmány lesz 5 -10 év múlva nem lehet tudni és aki kijelenti, hogy márpedig X dolog nem lehet, és 10 év múlva mégis feltalálják, nevetségessé válik.

Mint ahogy nevetséges is a cikke. Persze nem egyedül ő volt ilyen hülye, rakás ember rakás technológiai dologban sült már fel így a vonattól és gőzhajótól kezdve a mobil terndek megjósolásáig.

Tanulság: csak egy hülye akarja ilyenformán előre megmondani hogy mi lesz a technológiában

Superuser 2018.04.07. 13:17:13

UP mi a faß
engem baßogatsz
itt van neked egy nagy faß
amit majd szopogatsz

ÖRÖK KLASSZIKUS :P

HaCS 2018.04.07. 16:39:39

Pedig UP legnagyobb tévedése csak félig volt tévedés. Az életmódunkat meghatározó mondata végül is igaz lett. Legfeljebb több megfontoltságot, belátást, józan észt nézett ki az emberiségből.

"Úgy nézne ki Európa, mint egy kokainnal beszórt hangyaboly."

Túl azon, hogy a mindenki által elérhető, szinte végtelen tudás, és kapcsolat lehetőségeiből az emberek túlnyomó többsége csak a virtuális kertre, a szomszéd vacsorájára, vagy női mellekre kíváncsi. Emberek elesnek a lépcsőn, vagy egymásnak ütköznek az utcán. Huszonévesek versenyeznek nyugdíjasokkal a villamoson az ülőhelyekért az UP által megjósolt, majd jóhiszeműen elvetett jövőképben.

De volt fontosabb gondolata is.

"Gondoljunk csak bele: egy kézben a telefonszolgáltatás, az internetszolgáltatás (access), a tartalomszolgáltatás - amiért persze fizetni lehet, a SIM-kártya teljesen biztonságos fizetést tesz lehetővé, ráadásul a szolgáltató minden tartalom felett rendelkezhet, szűrhet, nyomhat, húzhat, spamolhat, tehát a szolgáltató bankká is válik -, és - ezt már a para- és anarchoidabb egyedek szokták emlegetni - a mobilszolgáltató mindig tudja, merre jársz; Orwell György legdurvább LSD-tripjeiben sem képzelhetett volna ilyesmit."

Na igen. UP legnagyobb tévedése, hogy sokkal több értelmet tulajdonított az átlagembernek.

midnightcoder2 2018.04.07. 17:20:56

@enpera: Utána is az volt. Az mondjuk igaz, hogy a windows mobile tényleg egy bűntett volt az emberiség ellen, de ami az egész terjedését igazán elősegítette, hogy olcsók lettek az alkatrészek, különös tekintettel a TFT panelekre. Az Apple egyetlen érdemi újítása az volt, hogy kapacitív érintőképernyőt használt rezisztív helyett, ami lehetővé tette a tapicskolást.

midnightcoder2 2018.04.07. 17:25:30

@HaCS: "Emberek elesnek a lépcsőn, vagy egymásnak ütköznek az utcán. Huszonévesek versenyeznek nyugdíjasokkal a villamoson az ülőhelyekért az UP által megjósolt, majd jóhiszeműen elvetett jövőképben."

Alapvetően nem igazán látom, hogy miben más az, ha az ember újságot vagy könyvet olvas a villamoson, mint ha a mobilján olvas e-bookot vagy akár indexet, vagy játszik valamilyen játékot. És pláne nem tudom miért is rosszabb ez, mint ha csak néz ki a fejéből a falat bámulva.

Nincs közöttünk csicska 2018.04.07. 18:08:38

Nem kell rinyálni

sokan buzulják a mobiljukat állandóan még többen meg nem.

ÉS a smartfón előtt sem beszélgettek a zemberek a villamoson egymással, mer a pestiek morcos zombik
süti beállítások módosítása