Digitális történetek, kicsit másként.

A bányászok szopatják a gamereket

AMD kártyát szeretnél? Gondold át újra!

2017. június 03. - digitalstoryteller

gamer.png

Durva hiány alakult ki AMD videokártyákból az utóbbi hetekben, duzzognak is a gamerek rendesen. Persze érthető, sokan akartak venni az ár-érték arányban ütős RX 580-ból, de vagy nem találnak kártyát egyáltalán, vagy drágábban, mint kéne. Miért? Mert a kriptovaluta bányászok felvásárolják a készleteket.

Az utóbbi hetekben nem egy, nem két bejegyzést lehet arról olvasni fórumokon, hogy mennyire nincs a boltokban/webshopokban AMD RX 580-as és 480-as videokártya. Ha pedig épp van készleten, azt valaki felvásárolja pillanatok alatt, elég magas áron. Egy reddites felhasználó például olyan történetet osztott meg, hogy az egy éve 230 euróért vásárolt kártyáját 260-ért adta el fél óra alatt. 

Ennyire jók ezek a kártyák?

Nem. Az RX 5XX sorozat a korábbi 4-es ráncfelvarrott változata. Az 580 és a 480 középkategóriás kártyák. Az Nvidia GTX 1060-asával versenyeznek, kicsit a 1070 alatt. Nem lehet azt mondani, hogy ez a szakma csúcsa, de azért ezek már tisztességes, 90-100 ezer forint körüli kártyák. Viszont az AMD-s RX-eknek van egy nagy előnyük: jobbak kriptovaluta bányászatban. Emiatt vásárolják fel a bányászok, mint a gép. 

Bányászat? Az mi?

Leegyszerűsítve a felhasználó bérbeadja a számítási teljesítményét, amiért pénzt (kriptovalutát) kap. Nagyon sok olyan feladat van a világon, aminek a számításait így kiszervezik. A kriptovaluták esetében ez sokszor a rendszer fenntartásához szükséges számítások elvégzése, például tranzakciók hitelesítése. Azért jó hozzá a VGA (GPU), mert az ehhez szükséges számításokban ezek hatékonyabbak a klasszikus processzoroknál. 

Ja, a Bitcoin izé?

Igen, és nem. A Bitcoin bányászat kicsit már a múlté. Viszont nagyon sok más kriptovaluta van, az egyik üdvöske az Ethereum. Azt most rohadtul megéri bányászni. Az áramfogyasztáshoz mérten előbbit csak durva veszteséggel lehet kikotorni, utóbbit pedig 900% feletti haszonnal. 

kriptovaluta_megterules_2.png

Elég jól látszik a táblázatból, hogy Ethereummal egy év alatt 410 ezer forintot lehet kaszálni és csak a gépünket kell pörgetni hozzá. Igaz, a bányászat azért öli a videokártyát rendesen, de ha ki is vonjuk a 100 ezer forint körüli VGA árat még úgy is marad 310 ezer forintunk egy évre. Úgy hogy a gépünk ketyegett magában.

Mit zavarja ez a gamereket?

Működik a piac: emelkednek az árak. A bányászok 410 ezres nyereségébe belefér 10-20-30 ezer forint drágulás, viszont egy gamernek ez az összeg már fáj. Ráadásul a bányászok felszívják a piacot. Minden gyártónak véges a kapacitása, és az AMD most nem tud elég gyorsan kártyát szállítani. Mert a "profi" bányászok bizony nem egy VGA-val nyomják, hanem nagyban. Azaz ha valahova beérkezik 10 videokártya, simán megveszik mindet. 

Ezért nem tudnak sokan magasabb kategóriás RX kártyákat venni. Ha valahol megjelenik néhány kártya, akkor a fórumokon már megy is, hogy "most azonnal vedd, ha ezt várod, van még 10 darab!" Átfogó kutatást nem végeztünk ugyan, de itthon sem jobb a helyzet. Három ismertebb magyar webshop kínálatát is átnéztük, és bizony nem volt náluk listázva RX470, 480, 570 vagy 580. Logikus, az ilyen folyamatok globálisak. 

Mi lesz akkor?

Valószínűleg semmi. Ha egy gamer megunja a várakozást, akkor vesz egy Nvidia kártyát, amivel egyáltalán nem jár rosszul, sőt. De az AMD-t sem biztos, hogy zavarja a helyzet, mert a kártyáit viszik, mint a cukrot, ők is pénzüknél vannak. Csak az jár rosszul, aki tényleg minden áron AMD chipes VGA-t szeretne. De ők meg lehet, hogy jobban teszik, ha ideiglenes elengedik a dolgot, vagy másik kártyát vesznek. 

 

 

Megjegyzés: János határozattan kérte, hogy tüntessük fel a poszt végén, hogy aki egy ilyen piacon nem elég flexibilis ahhoz, hogy hasonló ár-teljesítmény arányban más, elérhető gyártót válasszon, az szerinte nem jól áll a dolgokhoz (nem pontosan ezt a jelzőt használta).

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr112561049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.06.03. 20:47:30

Mostanában nagy pörögnek a kriptovaluták, mert a zsarolóvírusok abban kérik a fizetséget. Aztán amikor éppen levonul egy zsarolóvírusos hullám, akkor ezeknek az értéke is hirtelen 20-30%-ot esik egyik napról a másikra...

kuki123 2017.06.03. 23:04:44

@Online Távmunkás: a sok marhája..nem is tudják... hogy cél processzorok is vannak

en.wikipedia.org/wiki/Canaan_Creative

Kínában gyárépület méretű farmok vannak

HowAreYouOneAVetésün? 2017.06.03. 23:26:44

@kuki123: Azok Bitcoint bányásznak.
Az Ethereumot direkt úgy csinálták hogy sokszorosított célhardverrel ne lehessen bányászni (memóriafaló algoritmus) csakis önálló gépekkel.

rnz 2017.06.04. 09:24:55

Hehe, én pont azért nem veszek amd-s cuccot, mert nem akarom szopatni magam... :D
Többször nekifutottam már prociban és vga-ban is, de az ár/érték arányon kívül mást nem igazán tud, az meg nálam nem a legelső.

Zionnépe 2017.06.04. 11:25:39

Nálam az nem világos, hogy tele van az ebay, amazon itt nyugatonn ikyen kártyákkal, kb 10-15%-os árréssel, és hol van az akkor ahol hiány van belőle? Számtechboltokban? Ki a halál vásárol ma már bármit ott?
Nem beszélve a 30 eurós "nyereségről" egyszeri nyereségnek nagyon karcsú, ha meg vállalkozásként, adózva akarja csinálni...akkor kb ugyanott lesz árban, mint a többi netes eladó, beállhat a sorba minél alacsonyabb árral, hogy tőle vegyék?!
Az a "gémer" pedig, akinek ez a kártya kellett volna a gépébe is legalább 1000+ eurós konfigot birtokol ahol pedig csak az alkatrészek figyelmes összevásárlásával is többet keres, de itt a gémereknek inkább 3-4000 eurós gépeik vannak, vagyis az közép kategória.

@HowAreYouOneAVetésün?:
A szervereknél meg orbitális baromság, hallottál már a virtualizálásról? Csak mert akkor tudhatnád, hogy a "sokszorosított célhardveren" virtualizált környezetben futnak az oprendszerek és pláne terheléselosztással millió féle monitoringgal, ráadásul nem 10-30 giga memóriával, hanem több terrás kapacitással is.

Nem utolsó sorban lesznémi zabszem a megfelelő testrészben, ha az ilyen "bányászatra" kölcsönadott erőforrás miatt egyszer csak rátörik az ajtót a kedves júzerre, ugyanis nem véletlen szervezik ki ezt a tevékenységet, főleg miután jelentős mértékű illegális tevékenység erőforrását biztosítja a bányászatra bérbeadott erőforrás.
Mintha autót vennél és adnál kölcsön "futárszolgálatokra", de nem lenne gyanús, hogy a futár többszörösét fizeti a normál kiszállítási tarifáknak, és nem merül fel a gyanúd, hogy esetleg drogot, fegyvert...stb-t szállítanak vele.

És maga a bányászat meg nem illegális

StanLee · https://newsroll.net 2017.06.04. 12:02:10

@Zionnépe: itt nyugaton, Nemetorszagban hiany van az AMD kartyakbol. Se e-bay, se amazon nem tud rogton szallitani RX5xx vagy akar csak RX4xx szeriabol. A legtobb boltban leghamarabb junius kozepe, de inkabb julius a szallitasi hatarido. Vannak helyek amik 100+ napos szallitmany beerkezest irnak. Ez van. Nekem meg sikerult egy 570-es kartyat vennem 2 hete, az utolso darabok egyiket...

Zionnépe 2017.06.04. 12:59:38

@StanLee: @Wabbit: Nem akarok semmit reklámozni, de első találatra van 4-5 kártya rx 580 az ebayen új 400 euro körül "azonnal" ünhep után szállítósan, én is németben élek.
Az amazonon oont 2 napja 480-ból 42 eladónál volt új kártya.

Aki akar tud venni.

Gour 2017.06.04. 13:05:20

Srácok, szerintem sürgősen kezdjetek el csajozni!

StanLee · https://newsroll.net 2017.06.04. 13:18:32

@Zionnépe: Az amazonon erdekelne nem a valosagtol elrugaszkodott aru raktaron levo RX480 vagy RX580. max 275 euroert, mert ennek most ez a normalis ara. A 400-as ar az a tularazott kereskedoi ar.

Itt a computerbase irasa: www.computerbase.de/2017-06/radeon-rx-580-570-mining/

Zionnépe 2017.06.04. 13:53:03

@StanLee: A jelenlegi árát a piac határozza meg, nem az elvárásod. Használtan lehet kapsz annyiért.

Wabbit 2017.06.04. 14:27:29

@Zionnépe: az amazon árul használt cuccokat is. Tehát a készlet lehet, hogy nem egy nagy raktárkészletű viszonteladót mutat, hanem valakit aki ezzel trükközik (felvásárolja őket és eladja drágábban extra haszonnal). Ennek a kártyának az ára 300 euró körül kellene, hogy legyen, és nem 400 körül, tehát valószínű, hogy trükközőket látsz. Az ebay-t meg hagyjuk már ki ebből, ki vásárol manapság ebay-en? :D
Amit én linkeltem az a legnépszerűbb brit online PC áruház oldala. Ott nincs egy kanyi AMD kártya se. (Nem németországban élek egyéPként).
"Nem akarok semmit reklámozni de..." :D hát pedig ha linkelnél, azzal alá tudnád támasztani a mondandódat. De nem linkelsz, mert azon gondolkodsz, hogy "lehet venni kéne vagy ötöt ebből és megpróbálni eladni"

Wabbit 2017.06.04. 14:31:32

@Zionnépe: Csakhogy a piacot az is érdekli, melyik kártya tud többet. És ebből a szempontból semmi értelme annak, hogy valaki 400 vagy netán 500 eurót adjon ezért, mert annyiért már vehetne Nvidiát is. Ha grafikus kártyának vennék, és nem másnak. De ebből is látszik, hogy nem grafikus kártyának veszik.

Zionnépe 2017.06.04. 15:18:24

@Wabbit: Nem tartom kizártnak, hogy az AMD porondon van ebben a műsorban, és ha csak közvetetten is, de érdekelté tett programozókat (nem éppen céges múlttal rendelkezőket) és nem szégyell egy kis pluszt eltenni ezért, és kiosztani.

Azt kell venni, ami leginkább megfelel az ember pénztárcájának, ha magasabb áron a márkahűséget nem tudja megfizetni.

Vannak ezeknél lényegesen drágább kártyák is, amikből ezen felül sli-n összekötve vesznek 2-t és építenek erőműveket.

Wabbit 2017.06.04. 16:37:39

@Zionnépe: nem kell elmagyaráznod, elég komoly SLI konfigurációm van (2x1080 + 1050), és fel se merült nálam az, hogy AMD-t vegyek. Az AMD addig volt opció nálam amíg még anno iskolába jártam, tehát nem a saját pénztárcámat terheltem ilyesmivel, minden egyes fillér és picike extra teljesítmény számított. Ezzel persze nem állítom azt, hogy az AMD rosszabb lenne, mindössze kikerült az érdeklődési körömből. Nem mellékes az sem, hogy a Mac Pró gépekhez is AMD kártyákat adnak. Azért az Nvidia is tud ám paraszt dolgokat művelni, például a teljes pascal architektúrájú sorozatukat úgy dobták piacra, hogy a drivereik ezer sebből véreztek. De akkor is az Nvidia az, ami inkább mainstream-nek számít (ahogy a processzoroknál meg az Intel), és ennek az lesz a következménye, hogy végső soron jobban támogatják majd. Sajnos a konzolok sikere eléggé leszűkítette a játékpc-szegmenst, így manapság ez a kis különbség a két platform között sokkal jobban felnagyítódik.

Zionnépe 2017.06.04. 16:46:06

@Wabbit: Nincs kizárva, hogy felvásárolák, és azokat árulják most, de lehet venni újonnan. Azt meg ne várd, hogybelinkelem, mert a reklámozás tiltott a Blog.hu-s kommentekben nem záratom ki magam miattad. Ha ez megnyugtat én nem vagyok motivált benne, max, ha 50-100 db-ot vásárolnék fel és adnám el, de az alatt nem éri meg nekem ezzel bénázni.

Itt fél Németország az ebayen vásárol, sőtt az ebay itt egy saját apróhirdetési oldalt is fenntart, ahol szintén nagybqn pörög az adok-veszek.
Én az ebayen veszek már szinte mindent, ami nem kaja és nem ruházat, vagy kisértékű vegyiáru. Most vettünk komplett sarokpolc-íróasztal szettet, azelőtt bababútort, mosó-szárítót, légkeverős kis kemencét, ssd-t, memróriát, párátlanítót, telefont... felsorolni is nehéz mi mindent

Wabbit 2017.06.04. 17:21:55

Ok, talán a német nyelvterület kevésbé van kitéve az online bűnözőknek, ezt lehetségesnek tartom, és így ott sokkal használhatóbb még az ebay is. Az Angol nyelvterületek sajnos ki vannak téve annak, hogy Nigériától kezdve Zimbabwén át Indiáig mindenhol második állami nyelv az angol, így ott több lesz a fillérbaszó csaló is. Én csak eladással próbálkoztam ebay-en, azt is sok-sok évvel ezelőtt, és végül fel is adtam a dolgot. Minden egyes alkalommal rámszállt valami kamu vevő, aki vagy csekket akart küldeni ötször annyi pénzzel (hamis a csekk, de veled váltatná be) vagy azt akarta, hogy afrikába postázzam a cuccot (pedig kikötöttem, hogy UK-n kívül sehova nem eladó). De mindez hiába, még egyszer megengedte az ebay, hogy extra költség nélkül meghirdessem, de a második alkalomra is egy ilyen nyomorék ugrott rá. És akkor onnantól már én kezdtem el pénzt bukni a dolgon, holott még semmit se adtam el. Ez van, sajnos az ebay színvonala nagyon a béka segge alá ment. Vásárolni még talán csak-csak lehet, de nincs szükségem használt vagy Hong Kong-ból importált garancia nélküli cuccokra. Ami kell inkább megveszem a bolban.

Reklámozás: Ezzel az erővel az is reklámozás amit én csináltam, én is belinkeltem egy boltot, hogy nincs készleten.

Adam West 2017.06.23. 12:38:20

Nem értem milyen hiányról van szó.. Múlt héten vettem 50 darabot :)

Kit Fisto 2017.07.13. 18:57:16

Adam West : Rohadon rád mind
süti beállítások módosítása