Digitális történetek, kicsit másként.

Bajban lehet az amerikai internet

Trumpék beleállnak a webes átalakításokba is

2017. április 11. - digitalstoryteller

isp_header.jpg

A Trump-kabinet páros lábbal szállt már bele jópár dologba, miért pont az internetet hagyták volna ki? Nemrég elfogadtak egy törvényt, aminek alapján az internetszolgáltatók (ISP) eladhatják a felhasználók böngészési adatait, és állítólag a netsemlegesség visszavonása is terítéken van.

A fentieknél persze bonyolultabb a dolog, mert az amerikai jogrend és szabályozás magában bonyolult. (Például azért, mert az egyik legfrissebb, a rendszert szabályozó törvényük 1996-os, azt tákolgatják.) Röviden a lényeg: Barack Obama idején elfogadtak egy szabályozást, ami a magánélet védelmét helyezte előtérbe az adatgyűjtéssel szemben. Ezt törölték most el, mondván: a Google és a Facebook szabadon gyűjthet adatokat, miért ne tehetné ezt meg bármelyik ISP is?

Azért – mondják az ellenzők – mert egyrészt az ISP-nek fizet az ember a szolgáltatásért, másrészt meg a szolgáltatók (amellett, hogy tudják a user nevét, helyét, korát, nemét) minden internetes tevékenységbe belelátnak, még a Google-nál és FB-nél is durvábban. Tudhatják, hogy egy 24 éves férfi minden hétköznap délután 5-től 10-ig Siege-ezik, mert látják, hogy egy játékszerverre csatlakozik ebben az időben. Aztán pedig látják, hogy 10-től 10.30-ig meglátogatja mondjuk a Pornhubot, utána meg már nem netezik.

isp_porn.jpg

Ezeket az adatokat most is látniuk kell, máshogy nem tudnak szolgáltatást nyújtani – mostantól viszont fel is használhatják vagy el is adhatják reklám- vagy egyéb célra. Igen, biztonságos csatlakozású oldalakon (https) a belső tevékenységet nem látják, hiszen titkosított a kapcsolat, de mondjuk láthatják, hogy mennyit netbankol valaki.

Ez az egész persze nem meglepő azoknak, akik nyomon követik a kabinet eddigi döntéseit. Az FCC élére Ajit Pai-t nevezték ki, aki a szabadpiaci folyamatok híve, és úgy gondolja, hogy a piac majd magától jól viselkedik. (Nem fog.)

isp_telcolobbi.jpg

Kinevezése után a net neutrality-t, azaz a netsemlegességet féltették sokan, és március végére az is sorra került. Szintén az Obama-kormány döntését akarják lebontani: az előző kormány a netet közművé tette, aminek hála a rajta átmenő forgalmat nem lehet priorizálni. Ez nem tetszik Trumpéknak, és vissza akarnak térni a két évvel ezelőtti vitához.

A baj a következő lehet: az ISP-k pénzt kérhetnek azért, hogy bizonyos adatfolyamokat előnyben részesítsenek. Azaz a Netflixnek mondjuk fizetnie kell a sávszélességért, hogy az előfizetők vállalható minőségben nézhessék a műsoraikat. Nem véletlen a példa: a Comcast egyszer már beszakította a sávszélüket egy tárgyalás alatt.

isp_netflix.jpg

Itt érünk el egy másik nagyon fontos ponthoz: az amerikai szolgáltatók nemcsak cégecskék, hanem brutálisan nagy, igen gyakran médiaérdekeltséggel is rendelkező vállalatok. Az említett Comcast például 37%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Tokkal-vonóval övék az n+1 adóval rendelkező NBCUnivrsal, meg a Universal Pictures meg még egy kis Hulu is. Szóval érthető, ha mondjuk a saját dolgaikat előbbre sorolnák, mint az említett Netflixet. Ja, és ők az USA második legnagyobb lobbi büdzsével (kb. 18 millió dollár/év) rendelkező vállalata, tehát van szavuk Washingtonban.

Igen, válthatnának szolgáltatót ott is az emberek, de az néha pont olyan egyszerű, mint itthon. A Last Week Tonight amúgy is kötelező része szerint az emberek 96%-a legfeljebb két szolgáltató közül választhat. Ugye nem kell magyarázni?

Szóval az internet kemény idők elé nézhet Amerikában, ha ez a két szabályozás tényleg életbe lép. Szerencsére az Unió ennél elvileg komolyabban veszi a kérdés, bár itt sem ment zökkenőmentesen minden

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9012416907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B3L4 2017.04.12. 22:58:07

Ha van valasztasi lehetoseg. Sok berhazban a landlord (tulajdonos) megmondja, hogy mi van es kesz. Nalunk pl. valaszthato a Cablevision vagy a Cablevision. Nem akarnak tobb kabelt a hazba es kesz. Itt minden haz magan tulajdonban van, hogy az befektetesi tarsasag vagy magan szemely mar mindegy. Meghatorzzak a lehetosegeket pl: lehet kis allat vagy nem, lehet-e kutya vagy sem. Ahany haz annyi szabaly. Ezt nagyon szeretik kihasznalni a szolgaltatok, pl. Cablevisionnak van normalis tv-s csoagja $60-ert tv+net. Igen am, de a mi hazunkban CSAK cable vision lehet ezert, itt csak $140-ert lehet tv+net-ed....

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.13. 00:04:07

Pedig én eddig azt hittem, hogy az USA a szabadság és demokrácia hona, ahol a gyönyörteli kapitalizmus szépíti az ott lakók szürke világát. És most kiderült, hogy mégsem. Az ottani kormány nem ismeri az európai alapértékeket. Merkelt meg néhány belgát deportálhatnánk oda, hadd tanítsanak.

Fideszes Oliharga 2017.04.13. 05:03:54

Es a helszinki bizottsag, meg a fridomhauz, hogy hogy nem uvolt hogy mgszunt a sajtoszabadsag, meg diktatura van ? Lehet hogy naluk nem szokott az elnok minden heten megbukni ?
Nalunk tized ennyiert vilagmeretu visitas lenne, es termeszetessen azonnal lemondasra szolitanak a miniszterelnokot.

Fideszes Oliharga 2017.04.13. 05:10:07

Es valamelyik kulfoldi nagykovet, hogy hogy nem oktatja ki oket lekezelo hangnemben a fekekrol meg ellensulyokrol ?
Legalabb a magyar nagykovet kiallhatna, es egy nemzetkozi sajtotajekoztaton, aggodhatna egy kicsit az amerikai demokraciaert. Ennyit igazan megethetnenk az amerikai emberek szabadsagaert.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.13. 05:32:56

@B3L4:

Ha totális szabadságot akarsz, gyere a Balkánra.

Bulgáriában minden ház tele van káblekkel, mert minden lakps más-más kábeltévéssel és internet-szolgálatóval állapodik meg.

chrisred 2017.04.13. 05:58:37

@Fideszes Oliharga: Tavaly el voltál zárva a hírektől? Az egész választási kampány erről szólt.
süti beállítások módosítása