Digitális történetek, kicsit másként.

A legjobb laptop, aminek (szinte) semmi értelme

2017. október 30. - digitalstoryteller

chromebook.png

Az új Google Pixelbook az egyik legszebb laptop a piacon. A teljesítménye is teljesen rendben van. Nagy kár, hogy ennyi pénzért nem sok értelme van.

A Google nemrég mutatta be az új Pixelbookot, ami egy csúcskategóriás Chrome OS-t futtató laptop. Sőt, tulajdonképpen az egész Chrome OS rendszer koronaékszere. A minősége minden jel szerint gyakorlatilag hibátlan, és teljes mértékben egy szinten van más prémium laptopokkal és a Macbookokkal is. Erőben sem szűkölködik: Intel i5-tel és 8 giga rammal indul, és onnan extra pénzért simán megy feljebb is.

Szóval magában egy álom a gép, és kiváló választás lehet mindenkinek, aki prémium lapost szeretne magának, és nem sajnálja rá a pénzt sem, hiszen 1000 dollárnál (azaz áfával és vámmal kb. 390 ezer forintnál) kezdődik a gép. Ezzel nemcsak teljesítményben, de árban is a kínálat felsőbb szegmensében helyezkedik el.

De van egy elég nagy hátránya a többi géppel szemben: Chrome OS-t futtat. Ami (kis túlzással) egy Chrome böngésző, amit kicsit fel lett pimpelve. Tehát lehet rajta futtatni minden fontos webes alkalmazást (Gmail, Google Docs, Office 365 meg ilyenek). Ja, futtat Android appokat is, de egyelőre kicsit kókány módon. 

Ez az esetek nagy részében, és a felhasználók nagy részének még elég is. Viszont rögtön gondban vagyunk, ha mondjuk rendes Office-t vagy mondjuk Adobe programokat szeretnénk futtatni. (Utóbbiból van néhány androidos változat, de hát azok azért inkább viccesek, mint jók az asztali változatokhoz képest.)

Szóval vehetünk egy fullos laptopot 1000 dollárért, amit meglehetősen korlátozottan tudunk használni. Igen, a legtöbb embernek ez is elég, de akkor is nehéz megindokolni egy ilyen kiadást, hogy ha ugyanennyiért kapunk olyan gépeket, amik szoftverben sokkal több lehetőséget rejtenek.

Praktikus értelme tehát nem sok van a Pixelbooknak, hacsak nem az, hogy megmutassa, mire képes a Google, ha hardverről van szó. És azt gyönyörűen meg is mutatja. 

 

Kép: Google

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr5113117564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2017.10.31. 08:24:37

Én vagy 5 éve vette mennél erősebb vasat 130k ért, szal jól lehúznak bárkit is aki ezért kiad 390k-t....

Duplaxiii 2017.10.31. 08:27:48

Hibás!
Egy ilyen vagy "erősabb" laptop nem felesleges.
Egy androidos mobilleszármozott laptop önmagában felesleges, hiszen a felhasználási területe behatárolja a lehetőségeket. Arra a célra, mire egy ilyen jó, arra egy normális tablet is alkalmas.
Ha pedig munkához akarunk hordozható eszkört, arra ott vannak a normális operációs rendszeres termékek.
A termék a cég próbálkozása, de amíg mindeféle szarságok kellenek ahhoz, hogy mubkára használhassuk, addig sok értelme nincs.
Na igen, amobilfanok ez soha nem fogják megérteni.

Duplaxiii 2017.10.31. 08:31:06

@Berelhetoreklamfelulet:
És az írásban benne van, hogy alapfelhasználáshoz is appok kellenek, míg ezekhez vagy elég egy tablet (Office), vagy megfelelő vas és OS kell (Photoshop), tehát nem csak lehúzás, hanem egyszerűen becsapják a tudatlanokat.
Egy komplett halmaz hiszi, hogy androidos mobilokkal bármi megtehető ma a világon, hiszen az életük a szelfi, a zene, a amatőr fotózgatás, a függőlegesen tartott géppel videózás, a Facebook stb.
Ezek SZÓRAKOZÁS!
Amihez vas kell, az meg MUNKA!
Egyszerűen a marketingesek átvernek milliókat...

meggyes alfonz 2017.10.31. 08:33:44

Ki lehet fogni Surface 4 Pro-t már 650$-ért az Amazonon.
Mi a szarnak venne az ember egy ilyet?

midnightcoder2 2017.10.31. 08:47:05

Na igen, amíg az embernek elég a droid addig ok, csak sok-sok dolog sajnos nincs meg droidon, Pl. fejlesztőeszközök tekintetében elég csehül áll. Van ugyan egy termux amin el lehet indítani a linuxos toolok egy részét (Pl. python, vim, php), illetve van pár kisebb IDE (C4Droid, AIDE, PyDroid amik jók a maguk kategóriájában, telefonon pötyögni), de azért az olyasmi mint godot, unity, visual studio code legalább... Grafikában sincs olyasmi mint mondjuk a Blender. Ami persze a másik irányba is igaz, Pl. windowsra sem igazán létezik Pl. a moon reader kategóriájában lévő e-book olvasó.

A sportág nagy és színes egyénisége 2017.10.31. 10:35:54

Arról nem is beszélve, hogy szinte csak online működik rajta minden. Arra meg pont felesleges egy i5+8GB kombó, vagy még erősebb. Ökörség.

Serény Vélemény 2017.10.31. 11:08:39

Ennyiért már egy MB Airt adnak, ami azé' enyhén szólva jobban használható, és még 'trendi' is.

Jazo 2017.10.31. 11:44:41

Ilyen, amikor a chromebook és chrome OS célt téveszt. Az eredeti ötlet jó volt, mert biztonságos, alacsony erőforrás-igényű egyszerű rendszer volt, kifejezetten olcsó gépekkel. Egy "prémium chromebook"-nak nincs sok értelme, egy oximoron.

Ehelyett van több tucatnyi Windows-os vagy Mac OS-es ultrabook, vagy "pro" tablet.

Gekko 2017.10.31. 19:42:18

A világ sanyarúbb feléből minden felesleges, ami drága, ami célspecifikus. Erre felé az olcsó svájcibicska a menő.

De mielőtt végleges ítéletet mondasz, nézd már meg a ChromeBook-ok eladási számait! Ha már az ellsődleges célcsoportját nem nézted meg. (BTW, ki a f@szom akar Adobe programokat, vagy telepített Office-t futtatni, és főleg miért? - grafikusokon kívül, természetesen).

Ja, és amúgy 1000 USD nem sok. Tanulj meg programozni, és évi 40-50eEUR-os package simán elérhető.
süti beállítások módosítása