Digitális történetek, kicsit másként.

Adobe CC: rablás vagy áldás?

2017. február 07. - digitalstoryteller

adobe_header.jpg

Az Adobe év elején elkaszálta a Creative Suite-ot, azaz a rendesen megvehetős-birtokolhatós programcsomagját, és már csak havidíjért lehet előfizetni az appokra. Ezzel együtt 2016-ban akkora bevételi rekordot döntöttek, hogy vasvillával kell forgatni a pénzt, be ne dohosodjon. De vajon a szemét multik csak a pénz miatt nyomják a cloudot, vagy egy egész előnyös dolog termel véletlenül hihetetlen pénzt? Nézzük!

Az Adobe 2013-ban jelentette be, hogy nem ad ki újabb Creative Suite csomagot, azaz CS6-nál megállnak. Ettől függetlenül egészen 2017 elejéig meg lehetett venni a CS6-ba tartozó programokat. A CS6 helyét a CC vette át, ami, ugye, előfizetéses rendszerben működik. Tehát az Adobe már egyáltalán nem hagyja, hogy egyben lekesseljük neki a progikat és használjuk őket örökre, hanem havidíjat kér a hozzáférésért. Elég görény dolognak tűnhet, és sokan fel is háborodtak miatta.

Az idő azonban az Adobe-t igazolta, hiszen tavaly 22%-ot nőtt a bevételük, 4,8 milliárd dollárról 5,85 milliárdra. És bár a részvényárakon meglátszott a szakma hőbörgése (2011-ben a CC bejelentése, 2013-ban a CS frissítésének megszüntetése), azért csak emelkedő pályán vannak:

adobe_stocks.jpg

Szóval az Adobe horribilis pénzt termel. Viszont nézzünk a dolgot a felhasználó szempontjából. Van egy fotós, akinek kell Photoshop meg Lightroom. Minek szarakodjon előfizetéssel, amikor simán kifizetheti az egészet egyben. Ez a könnyű gyors lekesselés kb. 999+120 dolcsiba, azaz 320 ezer forintban került a régi rendszerben. Nem az az összeg, amit olyan könnyen odarakunk az asztalra. Ezzel szemben most a Photography Suite havi 3200 forintba kerül, azaz 8 évig verethetjük ugyanabból a pénzből. Igaz, a program sosem lesz a „miénk”, de ma már van szélessáv, nem 10 flopin adogatjuk egymásnak a programokat, amiket birtokolnunk kell.

Nézhetjük tágabban is: egy mindent tartalmazó CS6 Master Collection 2600 dodó, 742 ezer forint volt. A full CC előfizetés havi kb. 20 ezer forint, azaz 3 évig elkaristolunk egy előfizuból, és garantáltan mindig a legfrissebb programokat használhatjuk. Szóval a felhasználó nem feltétlenül jár rosszul. Igen, egy cég folyamatosan „húzza” pénzzel, de mondjuk egy magyar piacon (vagy freelancerként) sokkal egyszerűbb havi 3-20 ezer forintot kifizetni, mint százezreket egyben. És úgy tűnik ez be is jött az Adobe-nak.

De nemcsak ők mennek ebbe az irányba. A Microsoft is gőzerővel tart a felhőszolgáltatások felé. Eddig ha valaki Office-t akart, akkor annak bizony ki kellett fizetnie a 30 ezer forintos vagy afeletti dobozos árat. Most már viszont havi 3 ezer forint körül lehet „streamelni” a programot. Azaz két bigmekmenü árából lehet jogtiszta szoftverünk, amit amúgy konstrukciótól függően több gépen vagy az egész családban lehet használni. Hülyére keresi magát a dologgal a Microsoft? Nyilván. Az utóbbi két negyedévben (1, 2) a Productivity üzletág 10% körüli emelkedést mutat, és a növekedés motorja egyértelműen az Office. Rossz a felhasználónak? Nem, miért lenne?

Persze, a torrentboltban sokkal olcsóbban meg lehet szerezni ezeket a progikat, de ez egy egy olyan kérdés, ami fizetési konstrukciótól független. Mindig lesznek, akik elvből nem fizetnek multinak programokért, és olyanok is, akiknek egyszerűen nincs pénzük rá. Az átállással viszont szerintünk egy kicsit könnyebb jogtisztán megszerezni ezek az appokat, ami jó a felhasználónak. De tudjuk, hogy ez egy megosztó téma, így ha van véleményetek a dologról, azt most még az átlagosnál is bátrabban nyomjátok! 

Megjegyzés: (sajnos) semelyik itt említett cégtől nem kapunk támogatást, nekünk is viszik a pénzünket. :(

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9712190682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása