Digitális történetek, kicsit másként.

Telefonos fizetés: az iPhone itthon lemarad

2017. június 25. - digitalstoryteller

phone_pay_2.png

Nemrég sírdogáltunk azon, hogy itthon mennyire lehetetlen telefonnal fizetni, erre a bankok összekapták magukat, és elkezdték megjavítani a dolgokat. Szóval végre itthon is terjedhet a telefonos fizetés - legalábbis androidosok körében, mert Apple készülékkel egy jó darabig szopó lesz a helyzet.

Pár hete hosszú posztban rinyáltunk, hogy miért nincs már jó gyári fizetés Android és iOS rendszereken, és hogy ez az egész itthoni forradalom a bankokra vár. Ennek mi nem örültünk, mert a pénzintézetek lassan hozták be eddig ezt (a viszonylag egyszerű és elérhető) technológiát. A bankok nyugaton is ugyanígy tilitoliztak, aztán a telefongyártók megunták ezt az egészet és megoldották maguk. Működött.

De nem Magyarországon

Itthon úgy tűnik, ennek pont a fordítottja megy végbe, és több „kisebb” bank után a héten végre a legnagyobb hazai intézet, az OTP is kiadta saját megoldását, a Simple appon keresztül. A beállítás egyszerű, és működik is az egész, ahogy kell neki.

Szóval végre elfelejthetjük a lerongyolt, fast fashion műbőr tárcánkat, és ha megkívánunk egy kávét a Starbucksban, akkor nem kell koldulnunk, csak elég előkapni a telefonunkat, odanyomni a terminálhoz és már mehet is a „Careful, the beverage you are about to enjoy is extremely hot”.

Feltéve, hogy Androidot használunk

Mindez persze csak akkor igaz, ha androidos telefonunk van, mert iPhone-on ez a funkció bizony nem működik. Találkoztunk is értetlenkedő szifon tulajjal, akit meglepett, hogy ismerőse már felvágott előtte egy holmi Samsunggal, az ő Apple-készüléke meg híján van ennek a tudásnak, és hogy történhet meg ilyen egyáltalán?  

A válasz egyszerű: az érintéses fizetéshez NFC chipre van szükség. Ez ugyan ma már minden jobb telefonban benne van, de iOS-ben néhány funkciója le van tiltva a 3rd party fejlesztők előtt, Androidon meg nem. Épp ez az oka, hogy Droidra már le tudják fejleszteni a bankok a szükséges appokat, iOS-re viszont nem.

Majd az iOS11 megoldja (nem, mert Apple)

A rövidesen érkező iOS11 ezt a gondot részben megoldja, hiszen megnyitják az NFC-t a külsős fejlesztők előtt, azaz elvileg a bankok megkaphatják a zöld jelzést, hogy végre itthon is mindenki élvezhesse a pénztárcamentes életet.

A helyzet persze nem ilyen egyszerű, mert az Apple-ről van szó. Az iOS béták alapján ugyanis ez a nyitás csak iPhone 7-től lesz elérhető, pedig a chip már a 6-os széria óta benne van a telefonokban. Persze, értjük az pénzügyi okokat, valóban kevés okunk van egy működő iPhone 6-ot 7-re cserélni (és azzal együtt kikukázni a jól bevált jacket is), de hát az NFC-vel való spúrkodás biztos nem fog tömegeket rávenni a váltásra, ellenben kicsit bosszantó döntés.

De kétségtelen, akinek számít, hogy mindig a legújabb iPhone-ja legyen, az rövidesen fizethet majd a telefonjával. Alig pár hónappal az androidos haverjai után. Feltéve persze, hogy az NFC-t teljesen megnyitják iOS-en, mert egyelőre még ez sem teljesen biztos.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr6712607267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

registerz 2017.06.25. 17:23:45

Fogadjunk, hogy tudok fizetni az iPhone-ommal! :D

jorosz5 2017.06.25. 19:48:33

Áruld már el, hogyan.

Medgar 2017.06.25. 21:24:33

@jorosz5: NFC képes simmel max. pl telenor mobilpass
süti beállítások módosítása