Digitális történetek, kicsit másként.

Az Android és az iOS mindenkit kiszorított

Hogyan tűntek el néhány év alatt a mobilos oprendszerek?

2017. április 13. - digitalstoryteller

os_header.jpg

Az Ubuntu is kiszáll a mobilpiacról, ezzel pedig egyre jobban látszik, hogy az Androidon és iOS-en kívül gyakorlatilag nem marad mobilos oprendszer. Pedig jó néhányan próbálkoztak: a Microsoft elbukott, a BlackBerry többet keres jogdíjakon, mint eladásokon, a Firefox meg elhalt két éve. Mobil OS körkép.

Talán nem lep meg senkit, hogy az okostelefon piacot az Android és az iOS vezeti eladásokban, de az durva, hogy mennyire. 2016 utolsó negyedévében az eladott okostelók 99,6%-a iPhone vagy valamilyen droidos telefon volt. A helyzet ráadásul a tavalyihoz képest még romlott is, hiszen gyakorlatilag minden kicsi rendszer bukott a részesedéséből.

os_eladasok.jpg

A Gartner elemzése alapján készült grafikonból látszik is: az Androidon és iOS-en kívüli oprendszerek gyakorlatilag láthatatlanok. Azzal, hogy az Ubuntu a napokban kihátrált a telefonos projektje mögül, gyakorlatilag egy újabb nagy versenyzőt vesztett el a mobilpiac. Pedig ők is próbálták megépíteni a minden egyben oprendszert, ami a mobil-asztali összeolvadást elemző posztunkban fel is merült pozitív példaként a kommentekben. Persze akármennyire jártak is jó nyomon, a fent látott részesedés mellett nem meglepő a hátraarc.

Ugyancsak visszavonulót fújt a sokáig még Magyarországon is nagyban hirdető Mozilla, azaz a Firefox OS. 2013-tól két évig bírták web-first hozzáállásukkal, és meglehetősen rossz eladásaikkal.

os_ubuntu.jpg

De nemcsak ők buktak: a mobilos világ nagy bajnokai, a BlackBerry és a Windows is földbe állt. Az adatbiztonságáról és billentyűzetéről híres BlackBerry idén visszaesett a 2005-ös bevételi szintjeire, és több pénzt szereztek egy Qualcomm elleni perrel, mint eladásokkal. Ja, és már egy ideje ők is androidos telefonokat adnak ki.

A Microsoft elég sokáig próbálkozott a Windows-zal, és néhány elég jó telefont kiadtak. A (később felvásárolt és eladott) Nokia a 1020-szal például az egyik legjobb, azóta is emlegetett kamerát tette le az asztalra. Az új telefonjaik pedig (korlátozott) asztali gépként is használhatók, mégsem érték el soha a kritikus tömeget. Olyannyira nem, hogy már a Microsoft is inkább Samsung telefonokat árul, kicsit testre szabva

os_tizen.jpg

A Samsung egyébként saját jogán is próbálkozott, kiadták az elég sikertelen Tizent, amiről nemrég az is kiderült, hogy nem más, mint egy biztonsági tragédia. Év végéig amúgy 10 millió tizenes telefont akarnak eladni, ami az Android 350 millióját vagy az iOS 77 millióját meg sem közelíti, tehát még egy akkora gyártó, mint a Samsung sem tud áttörést elérni mobil oprendszerben.

Ha pedig őszinték vagyunk, egyelőre semelyik más gyártónak sem néz ki a siker, szóval hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy ha hozzá akarunk férni a trendi és modern appokhoz és fejlesztésekhez, akkor Androidot vagy iOS-t kell választanunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9712423881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása