Digitális történetek, kicsit másként.

Fontos mérföldkőhöz érkezhet az Android

Idén a Google rendszere több pénzt termelhet a fejlesztőknek az Apple-nél

2017. március 30. - digitalstoryteller

apps_header_2.jpg

Miközben a Galaxy S8 úszik a rivaldafényben, megjelent egy elég érdekes elemzés arról, hogy idén több appstore-os bevételt termelhet az Android az iOS-nél. De miért is olyan érdekes ez? Mert most lehet az első ilyen év, ami talán egy-két dologban fordulópontot jelenthet.

A témával foglalkozók körében régóta ismert, hogy az Apple App Store-ja sokkal több pénzt termel, mint a Google-é. Lehetne ezt magyarázni egyszerűen azzal, hogy az iPhone a legkelendőbb telefon a világon, ez viszont csak részigazság, ami ráadásul nem is minden negyedévben igaz. Sőt, 2010 óta több androidos telót adnak el, mint iOS-est, tehát volumenben a Google oprendszere lenyomja az Apple-ét. (A Gartner szerint az Androidot futtató eszközök 4-1 arányban ütik az almás telókat.) Mindez oda vezet, hogy androidos appokat 4-szer annyit töltenek le a userek, mint iOS appokat, és az olló idén még tovább nőhet az App Annie elemzése alapján.

apps_dls.jpg

De a bődületes letöltési számok ellenére még mindig komoly problémát okoz az Androidnak, hogy egy csomó app csak iPhone-ra jelenik meg, vagy ott jelenik meg először. Ez mindig is nagy erőssége volt az Apple-nek, és 2010 óta - amióta az Android "vezet" - sem sikerült változtatni rajta.

Ennek két oka lehet:

  1. Az Android fragmentált, és nagyon sok verziója fut nagyon sokféle készüléken, tehát nehezebb rá fejleszteni. (A fenti ábrából még az is látszik, hogy nem is csak egy app store-ra kell figyelnie a fejlesztőnek, hanem minimum kettőre.)
  2. A bevételek mérete Androidon jóval kisebb. Lehet, hogy kevesebb az iPhone, de az Apple-tulajok sokkal inkább hajlandók költeni, tehát összességében megéri nekik fejleszteni. Érthető, hiszen akinek van pénze és igénye csúcstelefonra, az valószínűleg megengedhet magának appokat, Androidnál pedig nagyon sok olcsó telefon megy el.

apps_revs.jpg

Az utóbbi akadály viszont megszűnhet, ha igaz az App Annie előrejelzése, ami azt is kiszámolta, hogy 2021-ig 139 milliárdosra duzzadhat az app-piac, amiből 78 milliárd landolhat androidos fejlesztőknél. Ha pedig tényleg több pénz lesz az Androidban, akkor talán a fejlesztők is gyorsabban adják ki droidra a programokat, hiszen rendes bevételt várhatnak, és végre elbúcsúzhatunk azoktól a hírektől, hogy "iOS-re letölthető most, az androidos verzió megjelenését későbbre ígérték"

Feltéve persze, hogy a pluszmunka, és a több app store-ral való bajlódás mellett is megéri nekik.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr4712387195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása