Digitális történetek, kicsit másként.

Mikor lesz igazi számítógép a zsebünkben?

2017. március 06. - digitalstoryteller

asztalimobil.jpg

Persze, persze, már most is úgymond-kvázi-szuperszámítógépet hordunk magunknál, de mivel nem az 1990-es közhelytárból írunk blogot, ezért lehetünk őszinték is: bőven van még hova fejlődni. Még mindig messze vagyunk például attól, hogy olyan telefonunk legyen, ami mindig nálunk van, de ha kell, akkor csak rátoljuk egy dokkolóra, és érdemben munkát is tudunk rajta végezni. A Samsung Galaxy S8 elvileg egy lépéssel közelebb hoz majd ehhez, de azért nagyon bizakodóak nem vagyunk. 

Március végén a Samsung a DeX nevű cuccal akar majd robbantani. Ez egy dokkoló, amibe simán bepattintjuk a telefont, és máris desktop-like funkcionalitást kapunk. Az ötlet tökre nem újdonság, a Microsoft a Lumiákkal és a Continuummal már tett erre próbálkozást. Működött is a dolog, de nem tökéletesen, és mivel butított Windows futott a telefonon butított appokkal, ezért voltak hiányosságai.

A helyzet azóta sem sokat javult, és a Samsungnak is kevés esélye van a megoldásra. A legegyszerűbb, ha a három (kettő plusz egy) nagy mobilos oprendszert vizsgáljuk ugyanazon kritériumok alapján:

  • Vannak-e igazi, rendes, asztali kaliberű appok? Ez elengedhetetlen, ha mondjuk egy Word file-ban 3 szónál többet javítanánk, esetleg így írnánk meg egy komolyabb dokumentumot, vagy képfile-okat módosítanánk.
  • Hol tart most az oprendszer? Képes-e az oprendszer arra, hogy az alapvető elvárásokat kiszolgálja munkaügyekben? Egyszerű dolgokról van szó: tudjunk lementeni file-okat, tudjunk levelelezésbe visszacsatolni file-okat, tudjunk keresni file-okat?
  • Milyen irányba tart az oprendszer? Látni-e arra utaló jeleket, hogy komolyabb munkára is alkalmas rendszer legyen a mobilos oprendszerből, dokkolási képességekkel?

Android

android_1.jpg

Vannak-e igazi, rendes, asztali kaliberű appok?

Hát, sajnos valószínűleg itt fog elvérezni a Samsung. Noha az Android már a 4-es verzió óta összevonta a mobil és tablet verziókat, és a gyártók azóta igyekeznek vállalható deszkákat kiadni, szoftveresen csúnyán el vannak maradva az Apple-től. (És nem, nem az Androidot bántjuk, az Android Police szerint is jobb az Apple tabletben.)

Miért fontos ez? Mert ha nincsenek jó, fektetett üzemmódot támogató tablet appok sem, akkor hogyan lennének asztali kaliberű appok? Egy álló szövegszerkesztő jelenik majd meg 19 inchen? Díszes lesz. Igaz, az Office épp egész jó, de mi más van? A Samsung egymagában biztos nem tud lefejleszteni épkézláb appokat mindenhez. (Főleg, hogy a szoftver sosem volt igazi erősségük.)

4/10 – A helyzet rossz, de legalább javulásnak sincs jele

Hol tart most az oprendszer?

Az oprendszer egész jól van, köszöni szépen. A kezdetektől közelebb áll az asztali elvárásokhoz, mint az iOS. Lehet file-okat lementeni, lehet file-kezelőt használni, és kedvünkre pakolászhatjuk, csatolgathatjuk, törölgethetjük az adatainkat, legyen szó bármilyen típusú file-ról. Ráadásul csináltak is már belőle (fura) hibrideket

7/10 – Az alapokat faszán tudja, bárcsak másban is ilyen jó lenne

Milyen irányba tart az oprendszer?

Sokáig hallhattunk arról, hogy összevonják a ChromeOS-t és az Androidot, ami elég jó hír lenne. A ChromeOS meglehetősen jó eladásokat produkál a maga cloud-first egyszerűségével és árával, és akárhonnan nézzük is, asztali OS. Ráadásul már futnak rajta Android appok is, igaz, egyesek szerint elég rosszul. (A fő kritika épp az, amit az appoknál jeleztünk: csak felfújt mobilappokat látunk laptopon.) 

Szóval lehetne örömködni, és meg is tennénk, csillogna is a remény a szemünkben, ha nem épp egy hete derült volna ki, hogy a Google nem gyárt több sajátmárkás laptopot.

5/10 – Bizonytalannak bizonytalan, de legalább remény van egy kicsi

iOS

ios.jpg

Vannak-e igazi, rendes, asztali kaliberű appok?

Appok tekintetében mindig is az iOS vezetett. Nemcsak, hogy erre a rendszerre van a legtöbb app, de iOS-re van a legtöbb tablet app is. Miért fontos ez? Mert ezek az appok vannak igazán felkészítve a nagyobb/fektetett kijelzőkre, és hát lássuk be, az asztali monitorok túlnyomó többsége fekvő formátumú. Szóval az appok mennyisége lélegzetelállító, ehhez nem is fér kétség, és az Office például tényleg egész használható.

De mondjuk a képszerkesztésnél már komoly bajokba ütközünk. Egy közepesen egyszerű gif elkészítéséhez például asztalon elég egy darab Photoshop, iPaden meg kell hozzá vagy három app. Szóval messze még az asztalizás. 

7/10 – A helyzet rossz, de még mindig a legjobb

Hol tart most az oprendszer?

Sehol. Mármint, jól használható mobilos oprendszerről van szó, és csúfoltak alá egy 12 collos Pro vasat is, de attól ez még mindig csak egy nagy mobiltelefon, amin nem lehet értelmesen file-okat lementeni, file-okat csatolni és így tovább. Ez pedig egyelőre nem fog megváltozni.

Mondhatjuk persze, hogy a MacOS és az iOS alapja ugyanaz, de hát ez egy üres mondatnál praktikusan többet nem jelent.

4/10 – Ez egy mobilrendszer, ami szaladgálni jó, igazi, kényelmes munkára, mint egy asztali gép már csak fenntartásokkal

Milyen irányba tart az oprendszer?

Egy darabig még közelített egymáshoz az asztali és a mobilos rendszer (pontosabban az asztali a mobiloshoz), de ennél többet nem tudunk mondani egy szóval sem.

1/10 – Adtunk egy pontot, hátha meglepnek minket majd egyszer

Windows

microsoft.jpg

Vannak-e igazi, rendes, asztali kaliberű appok?

Vannak univerzális appok, amiket bárhova telepíthetünk, ami elég jó. Ennek köszönhető például, hogy előbb lett MS tableten élhető Instagram app, mint iPaden. Sőt, a Continuumnak hála, ugye, lett viszonylag jó levelező és ofisz app is.

De hát itt falba is ütköztünk azonnal. Mivel a Microsoft mobil penetrációja konvergál a nullához, nagyon kevesen fejlesztenek rá, és azt is nagyon lassan, így sajnos vannak és lesznek is problémák.

2/10 – Ami van, az nem is rossz. Viszont az biztos rossz, hogy mennyi minden nincs

Hol tart most az oprendszer?

File-okat menteni lehet, böngészni köztük natívan lehet. A Microsoft mindig igyekezett figyelni a produktivitásra, így vannak bíztató jelek. És hát tőlük már láttunk működő dokkolós megoldást, ami ugyan nem volt tökéletes, de mindenképpen megmutatta, hogy lehetséges ez az egész.

8/10 – Nem tökéletes, de legalább már villantott ezt-azt

Milyen irányba tart az oprendszer?

Ez egy igazán jó kérdés, mert a szörnyű penetráció miatt folyamatosan temetni akarják az Windows Mobile-t. Közben meg egy fáradt decemberi napon előállnak egy ARM (azaz mobilos) chipen futó Windows 10-zel, ami a fullos Photoshopot is megeszi. Erre mindjárt vissza is térünk, de most röviden: ez egy nagyon durva hír, ami tényleg forradalmi dolgokat vetíthet előre.

5/10 – Az ARM chip miatt szívünk szerint odaadnánk a 10/10-et, de a bizonytalanság és a penetráció miatt még nagy akarattal sem lehet :(

És akkor most mi van?

Az, hogy minden nagy gyártónak van valami előnye a többivel szemben, de egyelőre egyiknél sincs ott a megoldás. A Galaxy S8 dokkolója (ha tényleg lesz), valószínűleg nagyot fog szólni, már csak a Samsung hatalmas eladásai és ismertsége miatt is. Az Android viszont jó eséllyel korlátossá teszi majd az egészet. Az Apple most semmit nem csinál, de ők meg néha előállnak régi ötletekkel revolutionary-nek nevezve őket, és bejön nekik. Rendszerszinten a Microsoft áll a legközelebb a jövőhöz, de őket meg a szar penetráció és a hiányzó appok korlátozzák.

Pedig az asztali szoftvereket futtató ARM csipek tényleg hatalmas lépést jelentenek. Leegyszerűsítve azt, hogy a mobilok hardverben már-már tartanak ott, hogy az emberek jelentős részének ne laptopra vagy asztali számítógépre, csak egy dokkolóra legyen szüksége otthoni gép, sőt, talán munkahelyi gép helyett is. Feltéve, hogy a megfelelő szoftverek is elkészülnek végre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr5112317223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galaxiscsirke 2017.03.07. 00:35:20

Nem a telefonnal akarok gépezni,mert pl. mi van,ha közben telefonálnom kell? (És nem, nem akarok csak ezért headsetbe beruházni.) Másik: ha a telefon kb. mindig nálam van, nagyobb eséllyel lopják el/megy tönkre, mint egy otthon beállított rendes gép. És felhő ide vagy oda, még mindig jobban érzem magam,ha tudom,hogy az adataim megvannak az otthoni gépen is. Ami kéne a dokkolósdi helyett, az egy olyan funkció, hogy bármelyiken kezdek dolgozni (gépen v. telefonon), egy mozdulattal a sessiont tudjam áttenni egyikről a másikra, úgy is, hogy platformtól függően akár más-más programokkal nyissa meg a munkámat, és bármelyikkel mentem,természetesen működjön a másikkal is. Akár a felhőbe is menthetné a sessiont, és bármi egyéb alkalmas géppel bárhol folytathatnám.

Galaxiscsirke 2017.03.07. 00:36:04

Nem a telefonnal akarok gépezni,mert pl. mi van,ha közben telefonálnom kell? (És nem, nem akarok csak ezért headsetbe beruházni.) Másik: ha a telefon kb. mindig nálam van, nagyobb eséllyel lopják el/megy tönkre, mint egy otthon beállított rendes gép. És felhő ide vagy oda, még mindig jobban érzem magam,ha tudom,hogy az adataim megvannak az otthoni gépen is. Ami kéne a dokkolósdi helyett, az egy olyan funkció, hogy bármelyiken kezdek dolgozni (gépen v. telefonon), egy mozdulattal a sessiont tudjam áttenni egyikről a másikra, úgy is, hogy platformtól függően akár más-más programokkal nyissa meg a munkámat, és bármelyikkel mentem,természetesen működjön a másikkal is. Akár a felhőbe is menthetné a sessiont, és bármi egyéb alkalmas géppel bárhol folytathatnám.

Csb 2017.03.07. 01:57:17

En meg igen. A baj az, hogy szam szerint eleg jok a telefonok, de a gyakorlat megis az, hogy egy kicsit is komolyabb feladattal a telefonok hardvere nem csak megizzad, de meg is fekszik. Tartos CPU terheles, IO, stb. nem az erosseguk es sokaig nem is lesz.
Levelezni meg google docsra jok lehetnek, masra egyelore nem.

XEP 2017.03.07. 03:17:29

@Galaxiscsirke: Nem a telefonnal akarok gépezni,mert pl. mi van,ha közben telefonálnom kell?

Kihangosítod? Vagy a füledhez emeled?

XEP 2017.03.07. 03:24:26

@Galaxiscsirke: egy mozdulattal a sessiont tudjam áttenni egyikről a másikra

Felhő, "Save" parancs...

@Galaxiscsirke:
és bármi egyéb alkalmas géppel bárhol folytathatnám.
És felhő ide vagy oda, még mindig jobban érzem magam,ha tudom,hogy az adataim megvannak az otthoni gépen is.

A felhő zavar, viszont bárhol (akármilyen gépen) folytatni a "szessönt" az nem...lol

ROB-i 2017.03.07. 04:18:10

Nekem igazi számítógép van a zsebemben ,egy YUKYUNG viliv s5 3g verzió 2010ből win7 home premium 32bites,tudok bele sim kártyát is rakni,telefonálni smsezni,igazi retro cucc :)

zolihun 2017.03.07. 05:34:18

"és csúfoltak alá egy 12 collos Pro vasat is"

13"

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.03.07. 06:24:53

Hozzáértő is írhatott volna valami bejegyzést.
Nekem évek óta az ipad a számítógépem. És nem akarok fileokkal törődni, hogy merre vannak.
Ez már 2017. Ha fileok kellenek, ott az amigám,

Rónarider 2017.03.07. 07:32:38

Tudom az ubuntu még a winphone-oknál is kisebb részben van jelen a mobil piacon, de például ebben az összehasonlításban erős lenne :)

guy2 2017.03.07. 07:51:56

Totálisan félremennek. A telefont olyan erőssé kellene tenni, hogy azon virtuális gépen futhasson bármilyen asztali oprendszer, oszt jónapot. Ehhez kellene 16GB RAM meg kb. Corei5 szintű proci. Amíg ez nincs, addig nem is lesz.

Rónarider 2017.03.07. 08:17:08

És megint lehetnének utazótáska-méretű mobiltelefonok?

Szerintem az eszközök számítási kapacitásai rendben vannak, csak az operációs rendszereik és az alkalmazásaik programozási nyelvei túl magas szintűek, ráadásul az optimalizálásuk sem a legjobb (lustaság, hozzá nem értés), és ezáltal majdnem bármilyen számítási kapacitást el bírnak foglalni az oda-vissza fordítással.

ö...mikó? 2017.03.07. 08:47:50

Umm. Számítógépen szoftverek vannak, mobilon meg tableten pedig appok. Nem véletlen. Nem lehet egy ARM-os sz@rt összehasonlítani egy x86-ossal, más pályán játszanak.

ö...mikó? 2017.03.07. 08:49:34

@enpera: Imádom az Amigát szóval no offense, de próbálj már meg az Ipadoddal letölteni egy tömőritett doksit és aztán használni, vagy egy mp3-at és állítsd be csengőhangnak. Ha sikerült, szólj.

Alick 2017.03.07. 08:58:16

@ö...mikó?: Vagy éppen az intenzív multitasking sem éppen a mobil rendszerek erőssége.

ergo 2017.03.07. 09:21:04

@Artie: "Note: All our phones are currently sold out, but new devices will be coming soon." Ha jó reggelt kívánsz, ha nem - ez a kiírás az Ubunu-oldalon jó példa arra, miért nem terjed el a Linux.

Duplaxiii 2017.03.07. 10:09:57

Nem tudtam melyik posztot olvassam el, hiszen HÁROM példányban is az index címlapján van ez a tóthbalázs-szintű írás. Igazi csókos lehetsz, öreg.
De a témához.
Miért kellene a zsebedbe?
A számítógép, a számítástechnika egy szakma. A telefonálás és a kommunikáció egy másik.
Régen létezik, hogy egymástól átvesznek funkciókat a kényelem vagy a hatékonyság miatt, de ahogy egy desktop gép sem lesz mobiltelefon, így egy mobiltelefon sem lesz valódi értékű számítógép.
Mert ki az a barom, aki a telefonján akar CAD/CAM szimulációkat, tervezéseket végezni? SOHA nem fogsz ilyet kapni, mert a világ szerencsére értelmes és nem a mobilmarketing és a sérült generáció szabja meg az utat.
Kívánom a mobilbetegeknek, hogy napi 1000 számlát könyveljenek le telefonjukon.
A mobil egy hasznos végpont, hogy hozzáférj az adataidhoz, munkáidhoz.
A többi gyerekes ostobaság, primitív app-okat tart egy halmaz számítástechnikának, mert addig értik a lényeget. Ha a lakásod fűtését szabályozod, akkor maga a program és a rendszer nem a telefonodban van ám!
A mobil ma is számítógép, ha annak használod. Egy windowsos telefon alapból hozzáfér az Office anyagaidhoz, így tárgyaláshoz nem kell laptopot cipelned.
A mobil = szórakozás. A számítástechnika = munka.

Duplaxiii 2017.03.07. 10:13:18

@guy2:
És az egely-féle antivalóság, az Einstein-tagadás!
Mert a jelezett gép - amihez már 10 col körüli kijelző is kellene és ilyenek vannak - energiafogyasztása ma Paks3-at feltételez. De legalább nem fázna a trendi fogyasztó télen az utcán.
Nem hordókban égő tűz mellett melegednének a hajléktalanok, hanem ilyen mobillal rendelkező polgárok körül.

Duplaxiii 2017.03.07. 10:14:38

@ö...mikó?:
Nem vitatkozni akarok, de a felsoroltak nem tartoznak a munka kategóriába.
Na ez az alapprobléma! A mobilfanok fel sem fogják azt a szót, hogy munka...

flamer 2017.03.07. 10:48:27

@Duplaxiii: Én mondjuk a rendes, napi munkám során elég gyakran kerülök össze tömörített file-okkal.
Szerinted mi a munka? A kapálás?

Alick 2017.03.07. 11:25:46

@Duplaxiii: Nemrég vettünk egy P70-es Thinkpad-et terepmunkára... realtime telemetria, szinkonban több kütyüvel, a gépen a 6 USB port talán elég is lesz. :) Közben a háttérben egy virtuális szerver is dolgozik. A mért adatokat utána pedig leválogatva és tömörítve kell elküldeni.

guy2 2017.03.07. 12:50:48

@Duplaxiii: nem kellene akkora gép, a telefont bármely kijelzőre rá lehetne csatlakoztatni. Persze ehhez kéne egy vezeték nélküli kijelző is.

ö...mikó? 2017.03.07. 13:00:22

@Duplaxiii: Nem is arra hoztam példát, azért durva lett volna, ha azt kérem, hogy tervezzen már egy turbinát CAD-ben. De ezek az ifosok még arra sem képesek, hogy kitömörítsenek egy zipet...

Bobby Newmark 2017.03.07. 13:30:04

@Duplaxiii: "Mert ki az a barom, aki a telefonján akar CAD/CAM szimulációkat, tervezéseket végezni?"

Tervezni ugyan nem, de tervet olvasni azért lehet tableten. Nem is tudom melyik nagyberuházásnál volt az (vagy a Dagály, vagy valami másik, előtte), hogy a kivitelező vett 500 tabletet, hogy a mérnökei digitálisan, felhőből tudjanak a munkaterületen aktuális terveket nézni. Aztán kiderült hamar, hogy kéne venni még 1000 darabot, mert egy fél napot sem bírt az akksi...

De ja, amíg az emberek szerint a "számítógépes munka" == szövegszerkesztés, mint a posztban, ÉS MÉG AZ SEM MEGY az eszközöknek... Így a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy soha a büdös életben, és hál'istennek.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.03.07. 17:57:20

@guy2: nem érdekel asztali oprendszer, nem a 80-as években vagyunk

Bobby Newmark 2017.03.08. 10:25:24

@enpera: A kényszeres trendhajhászás viszont nettó gyökérség. Pont leszarom, hogy a pöcsöm tiniknél nem divatos az asztali gép, ha a legtöbb számítástechnikához kapcsolódó dologra máig az a legalkalmasabb.

ö...mikó? 2017.03.08. 13:12:31

@enpera: Szóval akkor nem sikerült. Számítottam is erre. Most már csak az a kérdés, mit is tudsz te csinálni az ipododdal, mint számítógép?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.03.08. 21:32:18

@Bobby Newmark: sosem érdekeltek a trendek, leszarom
Nagy zümmögő randa pc-t meg használjon aki akar, nem izgat
süti beállítások módosítása