Digitális történetek, kicsit másként.

Az 5 legbénább tech-jóslat

+1, ami sosem volt, de mindenki ismeri

2017. augusztus 04. - digitalstoryteller

20107013_1509488159071788_166373389_o.jpg

Jövőbe látni annyira nehéz, hogy néha még a techvilág úttörői is csúnyán mellényúlnak. Össze is szedtük az 5 leghülyébb jóslatot/tippet, ami amúgy zseniális emberek szájából esett ki. Extraként pedig hozunk egy olyat is, amit mindenki ismer, pedig sosem hangzott el.

1. „A mobilok sosem fogják átvenni a vezetékes telefonok helyét”

Marty Cooper 1981-es mondata a 21. századból szemlélve meglehetősen viccesnek hat. Amitől viszont még viccesebb az egész, hogy maga Cooper volt az, aki még a Motorolánál dolgozva megalkotta az első mobiltelefont a ’70-es években. Sőt, ő volt az első nagy nyilvánosság előtti mobilhívás lebonyolítója is. Hát, a találmánya kicsit nagyobbat szólt, mint először hitte.

2. „Azt jóslom, hogy az internet 1996-ban katasztrofálisan összeomlik”

Egy újabb pesszimista feltaláló 1995-ös mondata ez. Az idézet Robert Metcalfe-hoz kötődik, akinek komoly szerepe volt az ethernet megalkotásában, ezzel pedig az internet létrehozásában. Az összeomlás ’96-ban elmaradt, és Metcalfe bocsánatot is kért hülyesége miatt egy cikkben. Az már tényleg csak a sors iróniája, hogy nem sokkal később kidurrant a dot-com lufi, ami tényleg rendesen megtépázta az internetet.

3. „Az előfizetős zeneszolgáltatás egy csőd”

Steve Jobs 2003-as mondata ékes példája annak, hogy a techvilág legnagyobbjai is luftot rúgnak néha. Pedig az Apple az iTunes-szal elég jól megérzett valamit a zenélésből, az előfizetés rendszert mégsem tartották nyerőnek. Pedig azóta erről is kiderült, hogy van jövője: ma már minden a Spotifyról szól. Igaz, azóta az Apple is beszállt a streamingbe, de még nem dolgozták le hátrányukat.

4. „Nincs azért olyan sok videó, amit meg akarnék nézni”

Steve Chen, a Youtube alapítója mondta ezt 2005-ben, amikor kételyeit fejezte ki a YouTube jövőjével és rentabilitásával kapcsolatban. Lehet, hogy ő nem akart annyi videót megnézni, de a világon mindenki más igen. Nem csoda, hogy mindmáig a YT a legnagyobb videós weboldal. Az viszont durva, hogy a userek napi 1 milliárd órát néznek videókat az oldalon.

5. „Kizárt, hogy az iPhone komoly piaci részesedést szerezzen”

Steve Ballmert nem kevesen utálták a Microsoft élén, és ez a mondata elég jól példázza, hogy miért tartották sokan azt, hogy rossz irányba viszi a céget. Ballmer szájából 2007-ben, az Apple telefonjának bejelentése után szaladtak ki ezek a szavak, némi kis kacarászás kíséretében. Nem kell magyarázni, hogy mekkorát tévedett, ugye?

+1 „640 kb mindenki számára elég kell, hogy legyen”

Bill Gates 1981-es mondatán legalább akkora öröm röhögni, mint a Windowson magán. Tényleg az egyik leghülyébb jóslat volt a világon, de van egy kis bökkenő vele: ez a mondat valószínűleg sosem hagyta el Bill Gates száját, vagy legalábbis biztos nem olyan értelemben, mint ahogy az idézet szól. Ettől persze még a lényeg benne van: lehet, hogy néhány kilo, mega, vagy gigabájt ma soknak tűnik, de néhány év múlva valószínűleg nevetségesen kevés lesz.

 

Ne maradj le egy posztról sem: kövess minket Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9212719866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.08.04. 19:54:00

ezeknél azért vannak kategóriákkal súlyosabbak és fontosabbak is:
-elektromos autók
-az űr meghódítása
-a világot uraló tech cégek a tech fejlődést garantálják (valójában akadályozzák, de súlyosan)
stb stb

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2017.08.04. 23:27:13

Ajánlott olvasmány még a témához:
moly.hu/konyvek/john-malone-ezredvegi-jovendolesek

Nagyon jól összeszedett jövendölések vannak benne! :)
süti beállítások módosítása