Digitális történetek, kicsit másként.

Most épp használt VGA-t ne vegyél!

2017. július 20. - digitalstoryteller

hasznalt_vga_2.png

A mikor, milyen videokártyát ne vegyél felütésű anyagok lassan már fétisünkké válnak, de hát nem tudunk mit tenni: az Ethereum még mindig rángatja a VGA-k piacát. Most éppen a használt videokártyák vásárlásába mászhat bele.

Mi történt eddig?

Az Ethereum nevű kriptovaluta először az AMD kártyák árába rondított bele masszívan. A piros gyártó kártyái elég jók bányászatban, ezért a minerek elkezdték durván felvásárolni őket. Emiatt durva hiány lett a VGA-kból az árak pedig a duplájukra emelkedtek.

A bányászláz annak rendje és módja szerint átterjedt az Nvidia kártyákra is, és azok ára is elkezdett emelkedni. Ez elég rossz helyzetbe hozta a gamereket, hiszen gyakorlatilag nem tudták megvenni az egyik legfontosabb komponenst a gépükbe. A helyzetet látva minden gyártó kiadott speciális miner kártyákat.

Rosszkor jött a megváltás

A miner VGA-k azonban későn jöttek. Az Ethereum hatalmasat menetelt az elmúlt hónapokban: 30 centről 300 (sőt, rövid ideig 400) dollár körülre emelkedett az ára. Nem nehéz kiszámolni, hogy micsoda nyereség ez: mondjuk 1.000 dollárból lehetett csinálni 1.000.000-t.

ether_arak.png

A növekedés azonban túlzó volt: a nagy bányászati láz és a túlzó befektetési remények tisztes lufit fújtak, ami ki is durrant. Ennek az lett a vége, hogy az árfolyam néhány nap alatt visszazuhant 150 dollár körülre. Nem nehéz elképzelni, hogy aki a tuti, gyors nyereség reményében 300 dollár körül szállt be, az most mennyire érzi magát szarul. (Az árak persze még visszamehetnek.) 

A kártyák se kellenek már

Mindezzel összefüggésben a minereknek sem kellenek már annyira a kártyák. A számítások szerint a "kitermelési" telítettség miatt a bányászat megtérülése már most is csökkent 10%-kal, és az 50%-os árfolyamesés is sokat rontott a helyzeten. (Ma már Bitcoint sem éri meg bányászni, és ez a sors vár az Etherre is.) Épp ezért az eBay-t már el is lepték azok a VGA-k, amiket minerek használtak.

A kártyák csábítók, de elég sokan félnek tőlük: ezek a VGA-k igaz, hogy csak pár hónaposak, de ez alatt az idő alatt éjjel-nappal 100%-os terheltségen járatták a bányászok, ami megviselhette őket. Azaz lehet, hogy veszünk jó áron egy jó(nak tűnő) kis kártyát, de lehet, hogy ránk is ég rövid idő után. Ami elég nagy szívás, mert ezek a VGA-k még így sem filléres dolgok. Érdemes tehát eléggé odafigyelni a vásárlásnál.

Kanyarban a megoldás

Eddig mindig azt írtuk csak, hogy mennyire szar a helyzet, de ez rövidesen változhat! Ha a minerek nem vásárolják fel az új VGA-kat, akkor kínálat újra normálissá válhat, azaz nem lesz állandó hiány a videokártyákból. Ami pedig ahhoz vezethet, hogy a játékosok lassacskán ajánlott fogyasztói áron vehetnek majd videokártyát. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr7812676113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tinman 2017.07.20. 21:56:16

"Azaz lehet, hogy veszünk jó áron egy jó(nak tűnő) kis kártyát, de lehet, hogy ránk is ég rövid idő után. Ami elég nagy szívás, mert ezek a VGA-k még így sem filléres dolgok."

Teljesen értelmetlen az egész írás, ha arra alapoz, hogy a használt "bányász" VGA kártyával gond lehet. És? Kit érdekel? Gyakorlatilag a VGA kártyák nagy részére igaz, hogy a gyártó 3 év garanciát szavatol rájuk, de a legrosszabb esetben is min. 2 év jár. Akkor meg? Ha számla és gar papírok vannak -már pedig miért dobta volna ki őket a miner?-, akkor probléma sincs, értelmetlen kérdésen lovagló poszt sincs.

"Érdemes tehát eléggé odafigyelni a vásárlásnál."

Mire? Hogy nincs-e szén szaga a VGA-nak? Az Ebay-ről, a távolból? Ez most komoly?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.20. 22:06:02

Videokártya? Minek az? Nem a 90-es évek ez már

2017.07.20. 22:07:56

@enpera: úgy érted hogy az alaplapról a buszt a fejedhez kötöd és úgy látod a grafikát? szerintem még nem tartunk ott.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.21. 06:40:45

@randomgenerator: jó, félreérthető voltam, igazad van. De nekem pl van egy vic-II , az ipadomban meg fogalmam sincs mi.

KizsBalazs 2017.08.12. 10:46:34

Hagyjuk már ez a baromságot, hogy 100%-on hajtott kártyák! Ezek nem dízelmotorok amiket üveg hangon hajtottak egyesben autópályán hónapokig megállás nélkül... Aki ért egy kicsit is az elektronikus alkatrészekhez az tudja, hogy egy folyamatos, egyenletes üzem sokkal kevésbé megterhelő, mint a folyamatos felfűtés-lehűlés, és az úgynevezett feszültség tüskék ki-be kapcsoláskor. A forrasztások pl kifejezetten szarul tolerálják a hőtágulást mióta nincs bennük ólom...

Ja és persze, még ott a garancia is...
süti beállítások módosítása