Digitális történetek, kicsit másként.

Az Ethereum egy iparágat változtatott meg: megjöttek a miner VGA-k!

2017. július 06. - digitalstoryteller

miner-header.png

Többször írtunk már arról, hogy az Ethereum bányászok mennyire szétverték a VGA-piacot, de most már kanyarban lehet a megoldás: érkeznek a direkt minereknek tervezett kártyák. Azért mondjuk nagyon optimisták nem vagyunk.

Ha lemaradtál volna a korábbi anyagainkról, akkor gyorsan összefoglaljuk: az AMD videokártyák árait elkezdték egekbe emelni az Ethereum bányászok. A bányászathoz VGA-kat használnak, mondjuk alsóhangon ötöt, ezzel pedig rendesen felszívták a kínálatot. Aztán szépen áttértek az Nvidia kártyákra is, és azokat is felszívták. Miért akkora buli a bányászat? A (szintén korábbi) ábránk elég beszédes:

kriptovaluta_megterules_2.png

Ezzel viszont a játékosok (a videokártya gyártók fő célcsoportja) szívják meg nagyon a dolgot. Épp ezért a gyártók elkedztek kiadni miner kártyákat. Az Asus már jelentkezett is két kártyával, egy AMD és egy Nvidia alapúval. A napokban pedig beszállt a Biostar is, igaz, ők elvileg csak kínai piacon árulnak egyelőre. De a trend látszik: nagy gyártók dobják be magukat a minereknél.

De miért kell külön kártya a bányászathoz? Egyrészt, hogy ne a gamer kártyák fogyjanak el. Másrészt pedig lehet optimalizálni VGA-kat bányászathoz:

  • memóriából például csak 4 gigát használnak 8 helyett,
  • a GPU-k órajelét is csökkentették kicsit, így ugyan a kártyák a teljesítményükből (hashing power) vesztenek egy kicsit, ám kevesebbet fogyasztanak, ami egy 24/7 üzemelő videokártyánál elég fontos,
  • némely kártya korábbi generációs GPU-t használ, ami - az alacsonyabb órajellel és a kevesebb memóriával együtt - az árra is jó hatással van,
  • sőt, van olyan kártya is, amin monitor csatlakozó sincs, mert úgyis csak magában számol.

Ez mind-mind nagyon fontos lehet, hiszen befektetésről van szó, és minél kevesebbet kell költeni beszerzésre és áramra, annál jobb lehet a profit. Még akkor is, ha a termelés kicsit csökken.

sporolunk.png

Persze kérdés, hogy megoldja-e ez a gamerek helyzetét, hiszen a bányász kártyákat egyelőre még nem nagyon lehet kapni. (Amazon.com-ot és Árukeresőt néztünk hirtelenjiben, sehol sem jártunk sikerrel.) Azaz továbbra is a játékos VGA-k lesznek a bányászok célkeresztjében. És persze az is nagy kérdés, hogy vajon tudnak-e majd a gyártók elég miner kártyát csinálni, vagy azok is kifogynak? Ha ez megtörténik, akkor a bányászok vissza fognak térni a sima videokártyákra, tehát indulunk újra nulláról.

Az idő mondjuk biztos megoldást nyújt majd: ahogy ma már Bitcoint is bukó bányászni, úgy idővel nem lesz nagy buli az Ethereum sem. Addig viszont a miner kártyák a játékosok legnagyobb reménységei.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr212644585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.07.06. 18:26:56

Azt is tegyük hozzá, hogy ezekre csak 90 napos garanciát adnak, ami Magyarországon törvénytelen, így itt valószínűleg nem árulják majd. Tanultak a 2013-as Bitcoin mániából, amikor ugyanígy felvásárolták és 24 órában hajtották a videokártyákat, majd a bányászat lecsengése után eladták az agyonhajtott kártyákat még mindig garanciásan...

digitalstoryteller 2017.07.07. 11:44:06

@Online Távmunkás: Tényleg vannak gyártók, de találtam forrást, ami szerint az Asus mondjuk a szokásos 1 évvel adná ezeket a kártyákat is. Annyiben szerintem biztonságban vannak a gyártók, hogy miner kártyát vélhetőleg nem fog venni gamer. Egyelőre én inkább azt látom, hogy gamerek adnak el horror áron rx480-akat és hasonlókat minereknek. (A beszerzési 200-250 dolláros ár helyett 300-400 dollárért.)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2017.07.21. 00:49:01

Ilyen megtérülési ráta esetében miért nem bányász maga a gyártó?
süti beállítások módosítása