Digitális történetek, kicsit másként.

Jönnek a tartósabb kütyük Európába?

2017. július 10. - digitalstoryteller

eu_header.png

Európa néhány dologban kétségtelenül kenterbe veri Amerikát, ilyen a netsemlegesség kérdése is. Rövidesen azonban a kütyük minősége és szerelhetősége is felkerülhet a listára. Legalábbis, ha valósággá válik az Európai Parlament egyik új ötlete, amiben épp ezért küzdenek.

Az ötletről múlt héten tárgyaltak, és az lenne a célja, hogy az egész Unióban tartósabb és jobban szerelhető eszközöket hozzanak forgalomba. Ennek felügyelete az Európai Bizottság, a tagállamok és a gyártók közös feladata lenne. 

A képviselők meg is szavazták a javaslatot, amivel azt szeretnék elérni, hogy: 

  • tartósabb eszközök kerüljenek forgalomba,
  • a tartósságot definiálnák is számokban különböző kütyükre vonatkozóan,
  • az eszközök legyenek könnyebben szerelhetőek,
  • néhány alapvető alkatrészt (pl.: kijelzőket, akksikat, LED-eket) ne „olvasszanak bele” a készülékekbe a jobb cserélhetőségért,
  • legyenek olcsóbbak a cserealkatrészek,
  • a tagállamok harcoljanak jobban a tervezett elavulás ellen, és a jobb frissíthetőség érdekében.

A javaslat szerint mindez nemcsak az első tulajdonosnak lenne jó, de fellendíthetné a használ t piacot is, hiszen a tartósabb készülékekre később is nagyobb a kereslet. Ez munkahelyeket hozhatna létre és csökkenthetné a veszélyes hulladék mennyiségét is.

Az ötlet elég jól hangzik, főleg, hogy a telefonok tényleg elég gyorsan forgó eszközök, és sokszor a laptopok és egyebek is hagynak maguk után kívánnivalót. A szerelés ráadásul tényleg nagyon drága, és nem egyszer jobban megéri teljesen új készülékeket venni, mint súlyos tízezreket (néha százezreket) költeni egy elromlott régi eszközre.

Erősen kérdéses viszont, hogy a nagy, globális gyártók mennyire fognak ennek befeküdni. Az Apple például híres a szerelhetetlen eszközeiről. Persze a többi gyártó is kezd felzárkózni, például az új Microsoft gépek is elég rossz pontokat kapnak szerelhetőségre. Ez a folyamatos miniatürizálás ára, aminek olykor van fogyasztói előnye, ám a legtöbbször csak szerelhetetlenné, és ezáltal eldobhatóvá teszi az eszközeinket. 

De mindent egybevetve kétségtelen: ha az egyre nehezebben szerelhető termékekből külön, kezesebb európai verzió készülne, azzal nagyon nyerhetnének a fogyasztók.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr5512654261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.07.11. 11:08:37

Az igény jogos, viszont jelentősen drágíthatja a termékeket. Nyilván ha az előírt garancia kütyük esetében 3 évre, a tartós fogyasztási cikkek esetében 10 évre fel lenne emelve, akkor lenne hatása a minőségre, de elképzelhető, hogy akár duplázná is az árat.
Ájfon 3 év garival, négyszázezerért, khmm...

Lajcsyy 2017.08.23. 12:41:55

@Alick:
Nem kell venni ifont 400k ért, így talán leszoknak a gyártók az euró dollár 1:1 ben váltásáról.
Nagyonsok "kütyüre" van 3 év garancia gyárilag és ezek alig drágábbak a többinél is vagy van lehetőség kiterjeszteni. Pl Vettem egy DELL lapatopot gyári 3 év garival amit +22 dodóért 2 évvel meghosszabítottak (ez nyílvánvaló okokból az aksira nem vonatkozik) És eddig csak egy töltőt kellett cserélniük mert megtört a drótja 4 év után...vagy nekem még annó a nokia lumia 930 asom is 3 év garival jött...
süti beállítások módosítása