Digitális történetek, kicsit másként.

Mit csináljunk a (Microsoft) frissítésekkel?

2017. május 19. - digitalstoryteller

update.png

A WannaCry terjedésével ismét előtérbe került egy elég fontos kérdés: a rendszerek frissítése. Azt, hogy a konkrét féreg esetében szerepe volt a felhasználóknak is, szerintünk biztos. De sokakat attól még idegesít a Windows Update állandó felugrálása, és ipari környezetben nem is ilyen egyszerű a frissítések kezelése. Jó, de akkor mi a kiút?

A Windows tényleg tud idegesítő lenni. Csomószor szól, hogy akkor most restartolná a gépet. Tíz perc múlva megint szól, hogy hahó, itt vagyok. Aztán félrenézünk egy pillanatra, újraindul magától. Kikapcsolásnál és bekapcsolásnál is várni kell rá, hogy csinálja a dolgait. Zavaró, főleg, hogy fogalmunk sincs, mire jó a BH90210-es frissítés.

Sőt, néha ennél rosszabb a helyzet: épp a napokban őrült meg egy kicsit az Update, amikor engedélykérés és figyelmeztetés nélkül elkezdett régebbi AMD drivereket telepíteni, miközben elvileg épp frissen kéne tartani a rendszert. A hibát javították, de azért, na.

A helyzet ipari környezetben sem jobb. Sokan ott sem tudják, hogy éppen mi frissülne, mi az igazán fontos update, egy szervert újraindítani meg pláne nem olyan egyszerű, mint egy otthoni gépet.

Ezért van az, hogy egy csomóan azt mondják: „Á, az hülyeség, kikapcsolom, csak idegesít és nem is fontos!” Igen, a WannaCry-nál láthattuk, hogy milyen jó ötlet akár csak néhány hétre elhanyagolni a frissítést.

De elő tudnak kerülni más tökéletes tanácsok is:

  • Használj Apple-t, arra nincs vírus! Ötletnek nagy, csak éppen hülyeség. MacOS-re (sőt, iOS-re) is vannak kártevők, és minél nagyobb lesz a rendszer penetrációja annál jobban fogják támadni. Sőt, a Kaspersky vezetője szerint csúnyán el van maradva sok szempontból. Ráadásul a frissítéseknél a MacOS is váratja az embert rendesen.
  • Használj Linuxot, mert ez a Linux éve lesz. Tényleg, ’98 óta minden év a Linux éve! De viccet félretéve: a Linux jónéhány embernek nem opció, és a használata még mindig nehézkes és szoftveresen korlátozott a Windowshoz vagy a MacOS-hez képest. (Igen, aki vígan elvan parancssorban, álmában Wine-ol ha a helyzet úgy kívánja, annak egyáltalán nem nehéz, de épp nem nekik problémás az átállás.)
  • Csináljon jobb rendszert az M$. Igazából ez nem is tanács, csak egy ilyen semmibe dobott bölcsesség. Nyilván nem direkt csinálnak rosszabbat, hanem nem tudják, hogyan tegyék tökéletessé.

De igazság szerint nem is tudják tökéletessé tenni, mert a frissítés, újraindítás, telepítés egy kicsit mindig idegesítő lesz. Szóval teljesen mindegy, hogy milyen rendszert használunk, egyetlen értelmes ötletünk van csak:

  • Meg kell tanulni együtt élni a frissítésekkel. Igen, idegesítők, de még mindig ez a legjobb esélyünk a biztonságra. Igaz ez minden oprendszerre, az összes szoftverre és vírusdefiníciós adatbázisra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr2412525371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.19. 14:16:05

A frissítéseket sokan azért kapcsolják ki, mert a sürgős biztonsági frissítések közé rendszeresen eldug egyéb módosításokat is a Microsoft (pl. Windows 10 upgrade), így kézzel kell kiválogatni a használhatóakat. Ipari környezetben pedig ne kapcsolják netre az olyan gépeket, amikhez nincs egy hozzáértő rendszergazda...

Persze a szoftverekre vonatkozó biztonsági, minőségi és garanciális követelmények teljes jogszabályi hiánya világszerte probléma, de a nagy szoftvergyártók lobbiereje manapság a fegyvergyártókéhoz hasonlítható...

kuki123 2017.05.19. 23:46:15

Elképesztő hogy manapság mit meg nem engednek maguknak a software gyártók
tökmindegy hogy játék oprendszer vagy valami tervező program

dicey 2017.05.19. 23:49:22

A linuxon tényleg nem fut néhány program, és ezért tényleg nem való mindenkinek. De az nettó baromság, hogy használata nehézkes. Egy átlag felhasználónak nem kell sem parancssor, sem Wine.

Nem leszünk gyarmat ! 2017.05.20. 00:19:52

Az erőszakolt frissítés bűncselekmény a biztonságunk ellen, különösen ipari, kórházi környezetben.

Ne a Microsoft akarja eldönteni, mikor kell frissiteni hanem a rendszergazda.
Ipari környezetben a kártevők elleni védekezés , megoldható tűzfalakkal, internet funkciók korlátozásával nem kell mindig hisztérikusan frissiteni.

Gondoljuk el ha egy életetfenntartó orvosi berendezést, vagy egy atomerőmű biztonsági berendezését, vagy egy repülésirányitó rendszert önhatalmúlag leállít a Microsoft mert most épp valamilyen internetes kártevő hisztéria van.

Ha a Microsoft az erőszakosság irányába megy el, akkor kritikus rendszereknél le kell cserélni.

rockjano 2017.05.20. 03:20:09

Építs Hackintosht ha jót akarsz. A MacOS ezerszer jobb mint a WIn (kivéve persze ha játszani akarsz)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.05.20. 06:46:47

@Nem leszünk gyarmat !: Azért ezen a szinten ezek hálózatba kötött gépek, ahol a gizda dönti el, mikor menjenek ki a frissítések a WSUS szerverről. A necces tényleg a szerverek újraindítása, mert az ember haja kihullik, mire az összes felhasználóval, meg a főnökeikkel megegyezik, áttolja a change-et a CAB-on, stb. Az ITIL sok lazaságot nem enged. (Cserében 19 év alatt egyszer volt vírus riasztásunk, de tényleges vírus akkor sem volt. Igaz, csak maga a keresés is lelassította a rendszert több órára.)

gurigapapa 2017.05.20. 07:02:30

Ez a "Linux=parancssorok és nehézkes kezelés" című dolog már rég nem igaz. A legnépszerűbb disztribúcióknak teljesen barátságos a kezelőfelülete, sőt, láttam már olyat is, amit egy az egyben a Windowsról koppintottak, így nem is nagyon tűnik fel az átlagembernek, hogy Linux alapú az operációs rendszere. Aki nem állandóan játszik rajta, vagy nem valami speciális programot használ, simán elég.

nyelv-ész 2017.05.20. 07:35:38

Már több, mint egy évtizede Linuxot használok az otthoni gépeimen. Tény, hogy Windowsra nagyobb a szoftverválaszték, de ezzel kb. fel is soroltam a Windows minden előnyét. Az otthoni felhasználók jelentős részének bőven elég lenne az, amit a Linux nyújt, de mégsem hajlandó átállni rá, mondván, hogy neki problémás a megtanulása. Ugyanakkor okostelefon, tablet használatát mégis gond nélkül elsajátítják.

Tehát itt nem a Linux tényleges nehézsége az akadály, hanem az a negatív mítosz, miszerint az egy nagyon bonyolult és csak informatikusoknak jó rendszer.

Haloperidol 2017.05.20. 08:07:34

A posztoló valószínű a 90-es évek elején láthatott egyszer linuxot, és azóta fingja nincsen az egészről, és műmájerkedik, mint "digitalstoryteller".

A 66 éves anyám, 62 éves anyósom, 70 éves apósom és a digitális analfabéta művész feleségem évek óta gond nélkül használ egy felhasználóbarát linux disztrót. Azt sem tudják, hogy mi a parancssor, és tök jól elvannak, semmi problémájuk nincsen a számítógéppel.

Amikor hívtak, hogy mit kell csinálniuk a Wannacry miatt a géppel, akkor röhögve megnyugtattam őket, hogy SEMMIT AZ ÉGVILÁGON.

Egy átlagfelhasználónak, aki nem használ szigorúan professzionális célszoftvereket (video, audio, grafika, CAD) és nem hardcore játékos, akinek már féléves játékok is elavultnak számítanak, IDEÁLIS VÁLASZTÁS egy felhasználóbarát Linux disztró. Például Linux Mint, valemelyik *ubuntu, vagy valamelyik disztró, melyik ubuntun vagy debianon alapul.

makru 2017.05.20. 08:32:54

@nyelv-ész: Ezeket akár magam is írhattam volna, tehát csatlakozom egy megerősítéssel.

eßemfaßom meg áll 2017.05.20. 08:47:47

@Nem leszünk gyarmat !: "különösen ipari, kórházi környezetben.

Ne a Microsoft akarja eldönteni, mikor kell frissiteni hanem a rendszergazda. "

Ma is tanulsz valamit: a rendszergazda döntheti el ipari-kórházi környetetben. Ha nem igy lenne akkor nem lett volna W.Cry fertőzés mert mindenkinek frissített lett volna a rendszere mindenhol.

eßemfaßom meg áll 2017.05.20. 08:50:04

@nyelv-ész: "Tény, hogy Windowsra nagyobb a szoftverválaszték, de ezzel kb. fel is soroltam a Windows minden előnyét"

Valljuk be ez azért elég komoly előny ott ahol az emberek szoftvereket használnak nem csak az oprendszerben gyönyörködnek.

eßemfaßom meg áll 2017.05.20. 08:53:15

@Haloperidol: A 66 éves anyám, 62 éves anyósom, 70 éves apósom és a digitális analfabéta művész feleségem évek óta gond nélkül használ egy felhasználóbarát windowst. Azt sem tudják, hogy mi a parancssor, és tök jól elvannak, semmi problémájuk nincsen a számítógéppel.

Amikor hívtak, hogy mit kell csinálniuk a Wannacry miatt a géppel, akkor röhögve megnyugtattam őket, hogy SEMMIT AZ ÉGVILÁGON.

inebhedj - szerintem 2017.05.20. 09:02:57

@eßemfaßom meg áll:

Célközönségtől függ.

A játékorientált felhasználók számára a Linux nem a legjobb választás, bár az MS sem, erre vannak játékkonzolok.

Web / film / zene illetve "irodai" vonalon bőven meg van minden Linuxon.

Grafikai feladatok esetén MacOS.

Szoftverfejlesztésnél a célterület meghatározó, unix/linux ill. webes fejlesztésekre unix/linux, windowsra windows, stb.

Kutatási, nagy rendelkezésre állási szolgáltatási illetve kiszolgálói területeken szintén unix/linux.

A legnagyobb közös metszet ebből a web/film/zene/"iroda", szóval bőven megfelelő a legtöbb felhasználónak a Linux/Unix. (Ráadásul az okosizék is Linux/Unix alapúak: a telefonok, tabletek. Az autók. A hűtők. Az izzók. A hátizsákok....)

De igazából ki, miben tud hatékonyan dolgozni / önfeledten szórakozni.

satie · http://321.hu/sas 2017.05.20. 09:26:46

Nálam Debian fut 15 éve, ebből az utóbbi 10-ben tökéletesen kényelmesen kattintgatok az alapbeállításokon, a széles környezetem is így van vele, kényelmes, biztonságos, bőven megvan hozzá alapból minden alkalmazás, ami kell. A telefonjukon is Linux fut Androidos felülettel, nyílt forráskód rulez, kérdés? :)

Lucifer Morningstar 2017.05.20. 09:35:31

Alleluja. A szokásos. Ismét kiderült, hogy munkára winfos, gagyira és milyen színűt tojtam ma bemutatókra linfos.
Ez így volt az elmúlt évtizedben, és így is marad még évtizedekig.

RHalacska 2017.05.20. 09:37:36

@satie: Csak annyi, hogy mi van akkor, amikor valamit meg akarsz csinálni, mondjuk árut rendelni egy nagykerből, az meg Adobe AIR-t futtató rendszert követel meg, ami nincs meg Linuxon?

énisfélek 2017.05.20. 09:40:49

Ha a Windows frissítések tényleg KIZÁRÓLAG a hibákat javítanák ki, akkor nem tiltanám le a telepítés pillanatában az összes gépen. De sajnos nem csak hibákat javít, hanem számos más dologba is beleturkál, sok órányi munkámat szétcseszve olykor egy pillanat alatt.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 09:42:20

"Használj Apple-t, arra nincs vírus!"

Meg program se amit futtatnál rajta, így tökéletes az üres képernyő bámulásához. :D

kolompa lole 1111 2017.05.20. 09:43:33

@énisfélek: Ha új funkciókat kapsz INGYEN, az már nem is jó?

kolompa lole 1111 2017.05.20. 09:44:43

@énisfélek: De nyugodtan tiltsd csak le, valamiből a zsarolóvírusok gazdáinak is meg kell élnie. Te vagy az a balek.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 09:46:13

@satie: Oszt a windowsos játékokat hogy futtatja a linuxfos? :D

kolompa lole 1111 2017.05.20. 09:53:11

@inebhedj - szerintem:

"A játékorientált felhasználók számára a Linux nem a legjobb választás, bár az MS sem, erre vannak játékkonzolok."

Szenvedjen konzolos kontrollerrel akinek 2 anyja van! Meg 720 / 900p-s felbontással 4K helyett. A konzol azoknak való akik még a dupla klikkhez se értenek, és igényük sincs semmi jobbra.

énisfélek 2017.05.20. 09:54:53

Felhasználói oldalról egyes Linux-ok és Windows között ma már gyakorlatilag nincs különbség. Lényeges különbség rendszergazdai szinten van, de a rendszergazda azért kapja a fizetését, hogy értsen a szakmájához (ami ugye nem csak Windows-ra vonatkozik ;).
Otthoni, családi szinten azonban kevés helyen akad Linux-hoz rendszer-szinten is értő "amatőr rendszergazda".

szanaImas 2017.05.20. 09:54:54

@RHalacska:

"árut rendelni egy nagykerből, az meg Adobe AIR-t futtató rendszert követel meg"

Ez van, ha idióták terveznek szoftvert. :D

gurigapapa 2017.05.20. 09:58:13

@RHalacska: "Csak annyi, hogy mi van akkor, amikor valamit meg akarsz csinálni, mondjuk árut rendelni egy nagykerből, az meg Adobe AIR-t futtató rendszert követel meg, ami nincs meg Linuxon?"

Akkor Windowst kell használni. De most őszintén: egy átlagembernek mikor van szüksége Adobe Air-re? A fészbúk meg a pornó pedig kiválóan fut a linux alatt is :-)

kolompa lole 1111 2017.05.20. 10:00:22

@nyelv-ész:

Az az egyszerű felhasználó réteg amelyiknek elég a Linux, elég az Androidos telefon is, és már rég azt használják, nem CLI-ben Linuxkodnak, amihez pont ők értenek a legkevésbé.

énisfélek 2017.05.20. 10:00:41

@kolompa lole 1111: "De nyugodtan tiltsd csak le"

Húsz-harminc darab Windows, többnyire "szőke nő" típusú felhasználókkal,, húsz éven át és nulla vírusfertőzés. De szerinted csak szerencsém volt.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 10:04:52

@énisfélek:

Mindenki azért kapja a fizetését, de nem mindegy hogy ilyen ember csak a mesékben van-e vagy a valóságban is. Szóval várhatsz te a Linuxot bitre pontosan ismerő linuxgrurura, ha találnál is ilyet, nem pont 80k-rt képzelné el álmai állását egy iskolai / kórházi rendszergazdaként. Szóval addig álljál fél lábon amíg egy ilyen előkerül! :D Meg aztán minek is, ha a felhasználónál meg úgyis windowsos gép van, tök felesleges a tudása. A felhasználó meg nem fog linuxozni, mert ha a klikkelésen kívül mást is kéne csinálnia, máris rohangálhat a rendszergazdáért. Mancika majd pont unmountolgatni fogja a cédé lemezeket, mielőtt kiveszi a tálcából, meg sudo-zni, persze, életszerű...

kolompa lole 1111 2017.05.20. 10:05:58

@gurigapapa: De a játék már nem, és arra Windows kell. 2 gépet meg nem fog ezért fenntartani a csald, főleg hogy Windowson azt IS meg lehet csinálni amit Linuxon is, tehát minek.

énisfélek 2017.05.20. 10:08:40

@kolompa lole 1111: "Ha új funkciókat kapsz INGYEN, az már nem is jó?"

Nekem csak az a jó, ha én kértem azokat az új funkciókat. Kérés nélkül ne próbálja rám erőlteti őket.
De a régi funkciókat se kapcsolgassa vissza, amelyeket telepítés után egy rakás energia árán nagy nehezen leállítgattam (pl az SMB1-et, hogy aktuális legyek :)

kolompa lole 1111 2017.05.20. 10:12:09

@énisfélek: Igen, elgé nagy vakszerencse. Vagy ami még reálisabb: ez csak vetítés, a gyakorlatban meg naponta szívsz a Mancikák által behurcolt vírusokkal. :) Én kicsit több hasonló szintű júzerrel dolgozom, tudom mire képesek ezek ha nincs minden letiltva amire nincs szükségük a munkához. És még azzal is baj van hogy a kötelező frissítéseket feltegyék, hiszen amit el lehet halasztani, azzal ne az ő munkaidejüket húzza a gép, fájront után meg ki nem szarja le hogy lemegy-e vagy se, ő azért 1 másodpercet nem fog túlórázni. Tőle a saját munkáját kéri számon a főnöke, nem a frissítést. Ha beszarik a gép a félbeszakított frissítéstől, az se az ő baja, majd jön a rendszergazda, aztán megjavítja, nem az ő problémája. Csak hozzon cseregépet, nehogy neki is időkiesés legyen belőle. De ha az van, akkor is max igazolt láblógatás van addig, mert ugye ő szeretne, de nem tud dolgozni...

szanaImas 2017.05.20. 10:12:34

@kolompa lole 1111:

Úgy érted, hogy egy windowsos környezetben minden user azt csinál amit akar rendszergazdai jogosultsággal? Opsz, be is szopták mostanában. XD

Hidvegi Richard 2017.05.20. 10:13:28

Az igaz ,hogy a frissítések szükségesek viszont a felhasználókhoz való eljuttatása az viszont már teljesen más tészta. Mivel mi vagyunk a felhasználok a jó magyaros beletörődés szerintem nem a legjobb megoldás. Nem beletörődni kell hanem szépen piszkálni a Microsoft-ot ,hogy igen is kénytelen lesz kicsit vissza vennie abból amit csinál. A Windows 10 Pro-ban ezen lehet változtatni ha az ember kicsit utána olvas.

Egy értesítés a bal alsó sarokban nekem pont elég ahhoz ,hogy amikor nekem van időm akkor majd lefuttatom a frissítést.

Szóval kedves cikk író igazat adok abban ,hogy biztonsági szempontból szükségesek a frissítések de ha a frissítések maga sokkal felhasználó barátabb lenne akkor az emberek nem kikapcsolni szeretnék hanem megértenék annak fontosságát.

Ehelyett alapbeállításban egy agresszív frissítési formát kapnak a felhasználok és több esetben is hibákat is okoznak.

A személyi adatok kiszivárogtatását már nem is vettem figyelembe.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 10:14:09

@énisfélek:

A DirectX12-t konkrétan te kérted? WDDM 2.2-t? BASH shellt? Nyilván nem. És zavar? Miért nem használsz akkor Windows XP-t? Tuti nem zavarna rajta semmi jó dolog.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 10:16:16

@szanaImas: Úgy értem hogy ami windowsos környezetben automatikus, 0 interaktivitást igényel, az Linuxon extra baszakodást, hozzáértést követel meg. Mancikától, aki persze profi linuxguru és kávéfőző...

énisfélek 2017.05.20. 10:19:01

@kolompa lole 1111: "Szóval várhatsz te a Linuxot bitre pontosan ismerő linuxgrurura,"

A Windows-t sem ismeri bitre a rendszergazdák. Komolyabb feladatokhoz meg a (megfelelően megválasztott) Linux-hoz is ugyanúgy van support meg help meg internetes fórumok., pont úgy, ahogy a Windows-hoz.
A hazai oktatás legnagyobb hibája, hogy kizárólag kliséket ver belénk és félünk az ismeretlentől.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 10:19:35

@Hidvegi Richard: Alapvető probléma itt a hozzáállás. Ha nem nyalják ki a seggedet, akkor már nem is vagy hajlandó semmit tenni a biztonságodért. Mondjuk amúgy se, hiszen ha kinyalják, azzal se teszel semmit, szóval nem tudom mire ez a nagy hőbörgés. Mintha vennél egy riasztót otthonra, de feleszereltetni, beüzemelni már luxus, majd beperled a gyártóját ha kirabolnak...

kolompa lole 1111 2017.05.20. 10:22:04

@énisfélek: De azt nem is kell, úgy is el lehet boldogulni. A linuxos kókányolás meg semmivel se lesz jobb mint a windowsos klikkelgetés.

"Linux-hoz is ugyanúgy van support"
Persze, pénzért, ugyanannyiért mint amennyit a Windowsnál árnak hívank. Mert az is. Akkor meg fasznak linuxxal szopkodni. ha már úgyis pénzbe kerül legalább legyen kényelmes, egyszerű. Végül is nem az oprendszer tekergetése az ember fő feladata, hanem az azon futtatott szoftverek.

szanaImas 2017.05.20. 10:34:22

@kolompa lole 1111:

Ne basszál már fel, mert nagyon úgy tűnk, hogy te az életben nem láttál még vállalati környezetű windows rendszert, ahol még extrább baszakodás van. Az, hogy te otthon játszol windows alatt, az más kategória.

énisfélek 2017.05.20. 10:44:14

@kolompa lole 1111: "naponta szívsz a Mancikák által behurcolt vírusokkal"

Az legyen a cél, hogy egyrészt Mancika elé ne is kerülhessen futtatható állomány (pl email-ben), másrészt ha esetleg mégis kerül, Mancika ne legyen képes (ne legyen jogosultsága) lefuttatni azt.

rockjano 2017.05.20. 11:03:12

Szerintem abban meg lehet állapodni hogy mindenkinek olyan oprendszer kell ami a neki szóló applikációkat a legjobban támogatja.
Ha játszani akar valaki akkor a win tuti nem nagyon lehet megkerülni. Ha csak internet meg office akkor lehet hogy egy Linux tényleg tök jó.

Ha kreatív szoftverek akkor azért a leginkább MacOS...

Mindenkinek az ami. Vírus meg persze úgyis arra lesz írva amit a legtöbben használnak (win).

szanaImas 2017.05.20. 11:07:48

@énisfélek: Na, pont ez lenne a lényeg.
Az egyszeri usernek tök mindegy lenne, milyen oprendszeren kell a feladatot megcsinálnia, úgyis digitális analfabéta a felhasználók nagy része. Meg merem kockáztatni, hogy a rendszergazdák nagy része is az, tetézve ezt azzal, hogy az MS agyonszopatja a rendszergazdákat az elbaszott integrációs szaraival. Arról nem beszélve, hogy az MS sok-sok milliárdot kaszált a szoftvereivel, de a biztonságra mindig is szart, és nem is kérte számon senki a hasznukból az okozott károkat. Lehet erre azt mondani, hogy más gyártók is készítenek hibás szoftvert, de nagyon nem egy súlycsoport egy desktop 96%-ot uraló oprendszerhez képest. Az igaz, hogy nincs is erre módszer, és szabályozás, mert bonyolult a dolog. Az Ms szerintem a registry óta szopat mindenkit, saját magát is, emiatt plusz a túlintegrált szarságok miatt nem is lesz soha bizto nságos és egyszerűen frissíthető. Nyilván csak filozófiai kérdés, hogy rossz-e a registry, mert nyilván megosztó a kérdés, de tény, hogy a foltozgatása és tákolgatása zajlik mióta megvan, és olyan biztonsági rés, mint egy ólajtó. A frissítés is ott bukik meg, az életben nem volt normásan frissíthető windows...
Na és persze az MS 25-30 év után jutott el addig, hogy vírusírtó legyen a rendszerben, jó, más kérdés, hogy a vírusírtás tulajdonképpen egy parasztvakítás volt mindig is.

satie · http://321.hu/sas 2017.05.20. 11:23:38

néha ha van kis időm, én is szoktam játszani, meg az ismerőseim is, Linux alatt, van egy csomó kiváló játék, ha bármi überspeckó kell, akkor is a Linux a gazdakernelem, ahogy a telefon, tablet, lapi világában is, max. virtben fut rajta egy ablakban egy másik rendszer, de ilyesmire se nagyon volt szükségem, se otthon, se a céges környezetben már évek óta.

2017.05.20. 11:30:55

@szanaImas: minél tovább olvasom ezt a hülyét, annál inkább meggyőződésem, hogy nem troll, csak ostoba. Szerintem ne foglalkozz vele!

PiBá 2017.05.20. 11:31:26

Idegesítő a frissítés! Idegesítő! A világunk velejárója a frissítés, ezen kár idegeskedni. De ha nagyon idegesít, tanulj nagyon mélyen informatikát, állj be az MS-hez és csináld jobban! Kritizálni a világ legegyszerűbb dolga és még érteni sem kell hozzá.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 11:31:35

@szanaImas:

LOL! Amihez nem értesz, ahhoz minek akarsz hozzászólni?

kolompa lole 1111 2017.05.20. 11:33:22

@énisfélek:

Ezt nem tudod megoldani egy olyan környezetben ahol a mai napig előfordulnak DOS-os programok, fájlcsere rendszerek között pedig mindennapos.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 11:34:16

@satie:

3 linuxos pasziánsz sem helyettesít 1 windowsos GTA-t.

furaszaki 2017.05.20. 11:35:42

Lehet, hogy tök laikus vagyok, de szerintem a frissítések futtatása vagy elhagyása csak a dolog egyik fele. A lényeges kérdés az, hogy miért kell pl. egy atomreaktort, vagy kórházat, vagy egy acélművet stb. összekötni az internettel, hogy egy titkárnő által bevitt vírus az egész rendszert megfertőzhesse. Az igazán fontos, stratégiai hálózatokat fizikailag kellene elszigetelni.

Titus_sb 2017.05.20. 11:36:43

Hát ez nagyon hasznos tanács volt! Próbálj meg együttélni vele.... anyám. Vállalati környezetben kikapcs minde automatikus basz, defender, firewall, antivirus. És nem megy fel a gép a netre.
Akkor kb. Stabil marad. De pl. Amikor rádugsz egy célhardwaret etherneten, és egyből azt hiszi hogy interneeeet! Frissiteeeek! Vicc... ha meg vêdelem kell akkor network admin, komoly email szerver... server oldali viruscheck... ilyesmi. Volt olyan hogy 40perc túlórát okozott egy win update. És még lehet hogy össze is bassza az eddig belőtt beállításokat-drivereket.. Thanx. But no thanx.

midnight coder 2017.05.20. 11:37:24

@PiBá: Alapvetően nem azzal van a gond hogy frissítések vannak. A probléma ott kezdődik, hogy a windowsnak minden idióta frissítés után újra kell indulnia, aztán elindul egy frissítési folyamat (ami ráadásul általában nem igazán tudja korrekten megmondani hogy hol is tart a folyamat), majd betölt a rendszer. Ezzel szemben a linuxokon már 20 éve meg van oldva, hogy a háttérben frissít, és csak a kernel változásakor kell újraindítani, de az is csak egy sima újraindítás és nem 10 perc frissítés a leállítás után és még 15 az indítás előtt.

midnight coder 2017.05.20. 11:39:56

@kolompa lole 1111: Pontosan, és ez a linux legnagyobb baja. Bár mondjuk GTA-val soha nem játszanék, de Pl. sajna a Skyrim is hiányzik, illetve wine alatt elvben már elfut, csak lassú. A másik ami kell az a Visual Studio. Linuxra sajnos még ez sincs portolva, annak ellenére hogy a Visual Studo for Mac a linuxos monodevelopra épül. De remélhetően, ami késik az nem múlik...

PiBá 2017.05.20. 11:40:49

@midnight coder: No, akkor meg is van, hogy kedves posztolónk mit csinálhatna jobban, ha beállna az MS-hez :)
Kétségtelen, azt az ember bárhol rosszul viseli, ha átláthatatlan, hogy hol tart egy folyamat, aminek a részese.

szanaImas 2017.05.20. 11:42:13

@PiBá:

"Kritizálni a világ legegyszerűbb dolga és még érteni sem kell hozzá."

Ez egy ostobaság, már bocs, csak el tudod dönteni valamiről, hogy szarul van megcsinálva, legyen az akár ebéd, vagy görbe fal, vagy autó. És nem kell tudnod főzni, vagy vakolni, vagy autót gyártani.
Ha meg tudsz pl. főzni, még azt is meg tudod mondani, hogy mit basztak el a szar ebéden. Stb. Hülyeségekkel ne érveljünk már, köszi.

2017.05.20. 11:42:58

@szanaImas: registry=konfig fájl, csak vi jellegű editorral nehéz szerkeszteni. ;)

szanaImas 2017.05.20. 11:43:16

@kolompa lole 1111: Te aztán tudsz érvelni, pajtkám! :D

Benoke2 2017.05.20. 11:44:59

Nem ártott volna tájékozódni a rendszerek frissítési képességeiről milőtt megszületik a cikk, vagy inkább magánvélemény. A három felsorolt rendszerből a windows frissítés kezelése a legbutább, leg fapadosabb. Minőségről a w7 óta ms termékei esetében nem beszélhetünk.

2017.05.20. 11:45:24

@midnight coder: code.visualstudio.com/download - a nincs linuxra kijelentésed szerintem finomításra szorul.

szanaImas 2017.05.20. 11:45:59

@hullajelölt88:

Az a legmenőbb, mikor rendszergazdaként kiírja a regedit, hogy ezt a kulcsot nem szerkesztheted! :D A GOD mode password meg titkos.

2017.05.20. 11:47:09

@kolompa lole 1111: azért legalább minimális tájékozottságod lehetne a nagy arcod mellé. Steam gondolom ismeretlen számodra.

2017.05.20. 11:47:40

@szanaImas: olyat még nem láttam ;)

énisfélek 2017.05.20. 11:49:41

@szanaImas:
Az, hogy a szándékot sem látni, azt nehéz a nehézségekkel megmagyarázni. Ennyi erőforrás birtokában mibe került volna pl az SMB1-et nulláról újraírni, hülyebiztosra már száz évvel ezelőtt? Javítócsomag néven egybe integrált óriási sz**kupacok helyett inkább számtalan kicsi cél-orientált frissítőcsomag kellene (és hozzávaló okos frissítő alkalmazás), könnven kezelhető offline frissítő szerver lehetősége kellene (bizalom, ugye), funkciók szétválasztása és könnyű ki-be kapcsolhatósága kellene, stb.. ezek megoldása könnyű rutinfeladat lenne az MS-nek, már ha lenne ilyen irányú szándék.
Persze létezik olyan konteó, ami megmagyarázza a fenti események elmaradását ;)

Titus_sb 2017.05.20. 11:51:09

Mondjuk az MS supportnál pont ilyen technikai tanácsokat adnak...

szanaImas 2017.05.20. 11:56:25

@énisfélek:

Jaja, ezt is akartam írni, az MS stratégiája az lett, hogy majd mi frissítünk, és rendszergazdáid leszünk, nyugodtan számold fel az IT-t! Cserébe kapsz integrált Áruházat! :D

PiBá 2017.05.20. 12:08:57

@szanaImas: Aha. Ez a poszt kritizál, de érzésem szerint mély ismeret nélkül (inkább vagdalkozik). Na ez a bosszantó.

Ha a kedves posztolót zavarja az MS frissítés (zavarhatja), akkor azt is leírhatta volna, hogy kibökhető, ha a Win frissítést tölt le és például ebéd alatt a háttérben telepíthető is, a gép kikapcsolásakor, ebben az esetben, a procedúra sokkal rövidebb idő alatt lezajlik.
Ez is kimaradt? Meg amihez nem értek, abból még mi maradt ki? Ismeretet terjesztünk vagy nyilvánosan idegeskedünk? Van különbség.

2017.05.20. 12:16:42

@PiBá: errefelé nem szokás olvasni?
"De igazság szerint nem is tudják tökéletessé tenni, mert a frissítés, újraindítás, telepítés egy kicsit mindig idegesítő lesz. Szóval teljesen mindegy, hogy milyen rendszert használunk, egyetlen értelmes ötletünk van csak:

Meg kell tanulni együtt élni a frissítésekkel. Igen, idegesítők, de még mindig ez a legjobb esélyünk a biztonságra. Igaz ez minden oprendszerre, az összes szoftverre és vírusdefiníciós adatbázisra is."

Ez a poszt vége. Nem tűnik kritikának

gurigapapa 2017.05.20. 12:26:43

Szerintem kár azon vitatkozni, hogy a Linux vagy a Windows a jobb. Sok embernek elég a Linux, soknak meg kell a Windows a játékok-speciális programok miatt. Érdekes kérdés, kinek kell jobban érteni az informatikához - a linuxosoknak, mert vannak dolgok, amiknek utána kell nézni időnként, vagy a windowsosoknak, akiknek sokkal neccesebb a mai kibervilág, hiszen egyre kifinomultabb vírusok-trójaik léteznek, és az ezek elleni védekezés bizonyos ismereteket megkíván. Utóbbiaknál nagy kérdés, hogy mi a megoldás - az egyéni szabadság jegyében hagyjuk magukra a felhasználókat, védekezzenek ők a kártevők ellen, vagy fogja a "nagy testvér" a kezüket, mely a háttérben olyan frissítéseket futtat, melyek segítenek a védekezésben, sokszor a felhasználó tudta nélkül is. És akkor mindjárt elérkezünk a politikához :-)

kolompa lole 1111 2017.05.20. 12:35:55

@furaszaki:

Az ilyen helyeknek maximum a honlapja az ami kint lóg a neten (hol máshol legyen), és azt szokták meghekkelni, ami aztán az újságírók fantiáziájában alakul át az erőmű meghekkelésévé. Mert úgy jobban hangzik, te meg jobban klikkolsz, ami nekik lóvé.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 12:38:38

@szanaImas:

Én legalább tudok, öcsém. :)

kolompa lole 1111 2017.05.20. 12:41:36

@hullajelölt88:

Legalább a saját tanácsodat fogadd meg, és tájékozódj visszapofázás helyett! A Steam megírja a fejlesztők helyett a nemlétező szoftvert, vagy mégis mi a faszt akartál ezzel mondani?

2017.05.20. 13:17:45

@kolompa lole 1111: azt baromarc, hogy van már elég sok játék linuxra is.

2017.05.20. 13:24:49

@kolompa lole 1111: na most én dolgoztam "ilyen helyen" (az ostoba hülyegyerek kedvéért: olyan helyen, ahol látszólag indokolatlan volt összekötni a külvilágot az intranettel).
Sajnos egyetlen gépünk volt, amit fizikailag le lehetett választani az internetről. A többi fizikai értelemben a neten lógott (hangsúlyozom, fizikailag)
A webet ugyanis csak a belső gépekről lehetett real time adatokkal ellátni. És feltételezem, ha egy atomerőműben, a reaktorokat működtető gépeket le is lehet választani, a maradék szervereik, kliens gépeik fertőződése/feltörése épp elég bajt okozhat.

Zebu Lon 2017.05.20. 13:35:28

@midnight coder:
Hál' Istenek, hogy nincs linuxon visual studio. A linuxon van bőven fejlesztő eszköz. Legjobb lenne ha az ms távol tartaná magát a linuxtól. Nem hiányzik, hogy a linuxot is tönkretegyék.

2017.05.20. 13:37:51

@Zebu Lon: szerintem van linuxra is. Lapozz kicsit vissza! ;)

kolompa lole 1111 2017.05.20. 13:58:51

@hullajelölt88: Linuxosoknak csak az a lényeg hogy fikázni lehessen, ha ész nélkül az mégjobb.

2017.05.20. 14:26:00

@kolompa lole 1111: hát észről te ne beszélj. :

Duplaxiii 2017.05.20. 14:41:34

Azért nekem a win10 2015 második fele óta működik (telefonokon is) és semmiféle gondom nincs a frissítésekkel. Ütemezve van, szól, engedélyt kér stb.
De a kommentek szokás szerint idióta ostoba halmat mutatnak, tisztelet a kivételnek.
Tényleg ennyien nem tudnak leugrani a hintalóról? Mi az hogy használj ezt meg azt?
A felhasználók elég nagy, milliárdos hányada a gépét nem faszverésre, internetezésre, zenehallgatásra, torrentezésre használja, hanem munkára! És ez több irányból határozza meg a lehetőségeket.
Alap: te munkavállalló vagy és azzal dolgozol amit a munkaadód ad! ha nem tetszik, kilépsz! De milyen 1 bites mobilbuzi agyú az, aki azt gondolja, odamegyek, az asztalra baszok és a multi összecsinálja magát és Linuxra, iOS-re vált!?
Aztán a munka egyben a elérhető alkalmazások és a célterületen alkalmazott eszközöt, technológia függvénye. Ha te egy multinak dolgozol be, akár otthonról és ott mindenki a világon mondjuk Apple-vonalon van felfűzve, akkor te megint pampoghatsz a Linuxért! Ha CAD/CAM, ha ügyvitel? Mert neked egy Linuxos rajzolóprogram a szíved csücske, akkor majd azt alkalmazák?
Dobjunk el mindent, mert kinőve a játékkorszakból, MS ellenes Linuxos lét a menő és az Android az appokkal, akkor az otthonra elég. De az élet ennél összetettebb.
Szerencsére!
Szóval a frissítésekkel kapcsolatos posztba 90%-ban az Apple-Linux-MS rejszolást ráeröltetni, hát finoman szólva IQ szegénység.

2017.05.20. 14:54:13

@Duplaxiii: tudod te, mi az a funkcionális analfabéta? Ha nem, akkor fogj egy tükröt, ott láthatsz egyet! :D
Egyébként tanulásra és alkalmazkodásra képes embereknél sok munkahelyen elég lehetne egy linux is, ha a belső rendszerek web alapon működnek (már tíz éve is láttam ilyet, csak akkor a star-/open-/talán már libreoffice is kompatibilitási gondjai miatt végül mégis muszáj volt windows-on maradni)

RHalacska 2017.05.20. 14:58:40

@Zebu Lon: Ja csak éppen régi, és az új verziót nem csinálják meg linuxra.

RHalacska 2017.05.20. 15:01:43

@gurigapapa: Pont akkor, amikor a beszállító rendszerében CSAK Air-t futtató gépről lehet rendelni.

legyetek 2017.05.20. 15:45:17

A blogger nagyon okos tanácsokat akar adni olyan témában, amiben nyilvánvalóan járatlan.
Nincs átfogó ismerete.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.05.20. 16:03:14

"szoftveresen korlátozott a Windowshoz vagy a MacOS-hez képest. (Igen, aki vígan elvan parancssorban"
te nagyonhülye iqbetyár. olyan 20 évvel vagy lemaradva. jobb hely lenne a világ, ha a "bölcsességeidet" wc papírra írogatnád (lehetőleg percekkel a rendeltetésszerű használat előtt). ennél még hajbazer is nagyságrendekkel értelmesebbeket írt, és ez nagy szó!

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.05.20. 16:08:18

@midnight coder: "sajna a Skyrim is hiányzik"
Azért már nem kell beérni a kpat-al ;)
hup.hu/node/144919

2017.05.20. 16:19:51

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: ismerős az a hajas név, de nem emlékszem, hol láttam. Ki az?

2017.05.20. 16:21:55

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: basszátok megy ti tényleg ennyien vagytok funkcionális analfabéták? Nézd már meg, hogy mit is köpködtök!

Celtic 2017.05.20. 17:36:56

Engem az idegesit kurvara, hogy kiirja "7 frissites", nezzuk, mi az a 7 es bazmeg keptelenek ket szoban odairni, hogy megis mi a szar az csak "KB38475 frissites a rendszerhez, kattints a linkre" es ezt mind a hetnel kulon :( Ahelyett, hogy ott lenne par szoban "kernel remote eploit elleni vedelem" vagy "Word makrofuttatas javitasa" mittomen...

Mondjuk, egy apt vagy yum sem bobeszedubb es votl mar, hogy szetcseszte a rendszert, de
1. centos virtualis gepeken a cegnel, update elott snapshot
2. itthon debian, ha szetcseszi, akkor kijavitom, mert veglegesen meg sose sikeurlt neki.

Egyetlen egyszer telepitettem ujra Debiant itthon cca. 20 ev alatt, mikor 64 bitesre valtottam. Jo, a W7 is uj install volt, az XP 32 bites, azt is cska akkor kellett ujraraknom, mikor a disk megdoglott alatta, meg az alaplapcseret is megoldottam.

De tenyleg, csak annyit szeretnek, hogy par szoban irjak mar le, hog ymegis mit fog valtoztatni a rendszeren a frisites, ne kelljen minden egyes kurva update eseten kattintgatnom es megvarni, amig bejon az odlal a bongeszoben....Kicsit olyan, mint a Galaxis utaikalauzban: "dehat ott voltak a tervek, mindenki lathatta", "persze, a pinceben, egy elhagyott hazban, lelakatolt ajto mogott, amin a 'Vigyazz, az oroszlan harap' felirat volt olvashato"

kolompa lole 1111 2017.05.20. 20:15:13

@Duplaxiii:

Persze hogy működik a win10, csak a hülyéknek nem megy, akinek a duplaklikk is túl bonyolult.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 20:16:05

@hullajelölt88:

Linux = hobbibohóckodás, nem oprendszer.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 20:16:47

@legyetek5ó6éú2:

Neked se, de akkor mi alapján kritizálod hogy ugyanazt csinálja mint te?

kolompa lole 1111 2017.05.20. 20:20:18

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2:

De újdonságokkal se. Ez a lista kb. 5+ éves játékok halmaza, amik ma már egy integrált videokártyán is elketyegnek. Azok már kit érdekelnek? Gondolom ennyi idő kell ahhoz hogy az emulációval vállalható sebességgel fusson Linuxon egy game.

eßemfaßom meg áll 2017.05.20. 20:59:55

@inebhedj - szerintem: "Grafikai feladatok esetén MacOS."

már ha az ember a 90es évek közepén él.

eßemfaßom meg áll 2017.05.20. 21:02:35

@énisfélek: "Felhasználói oldalról egyes Linux-ok és Windows között ma már gyakorlatilag nincs különbség"

Felhasználói szoftver oldalról viszont akkora a különbség, hogy kb értelmetlenné teszi az egész kérdéskör felvetését.

2017.05.20. 21:03:45

@kolompa lole 1111: ahogy korábban is írtam, te nem troll vagy, csak buta. Nagyon, nagyon, nagyon buta... kár erőlködnöd, kicsit többet láttam az IT világából, mint amit te valaha is fogsz.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.05.20. 21:09:50

@énisfélek: "Ha a Windows frissítések tényleg KIZÁRÓLAG a hibákat javítanák ki, akkor nem tiltanám le a telepítés pillanatában az összes gépen. De sajnos nem csak hibákat javít,..."

A dolog rosszabb ennél. Merthogy a frissítés kijavít hibákat, eközben beépít újakat. Gondoljátok végig, hány éve, hányadszorra telepítetek fontos biztonsági frissítéseket. Ennyi munkával a Microsoft már a nulláról írhatott volna egy új, kis méretű, moduláris, fürge Windowst. De nem, ők foltozzák a lyukakat, és biztosak lehetünk benne, hogy eközben a lyukak száma nem csökken. Különben már régen lyukmentes lenne az egész rendszer.

A Microsoft annyi fejlesztőt foglalkoztathat, amennyihez kedve van. Ennyi vérprofi fejlesztő mindmáig nem tudott összerakni egy konzisztens programot?

"Nyilván nem direkt csinálnak rosszabbat, hanem nem tudják, hogyan tegyék tökéletessé."

Sajnos ebből az ábrándból én már régen kigyógyultam. Mert sok éve figyelhetem, hogyan építgetnek fel részletekből új funkciókat, de úgy, hogy legközelebb is ráírhassák a dobozra, hogy ez még többet tud, mint az előző. Akkor is, ha az a még több teljesen fölösleges.

Idény hányadszor követelte rajtatok valami program a Firefox, a Java vagy a Flash Player azonnali frissítését? Persze nyilván csakis azért, mert mindig a legeslegújabb szolgáltatásokra alapozzák a mindenféle honlapokat. Mert az nem lehet, hogy csak azért írja ki nekem egy honlap, hogy addig nem mozdul, amíg nem töltöm le a legújabb izét, mert a honlap fejlesztőjének fogalma sincs arról, hogy a munkája visszafelé valójában melyik verzióig kompatibilis. Inkább engem szopat, az nem kerül neki semmibe.

Az egész szoftvergyártás egy rohadt, mocskos, pofátlanul gennyes üzlet, amiben már a felhasználó a legkevésbé érdekes. Különben a hibás szoftvert kiadó cég nem azt mondaná, hogy a legközelebbi verzióban majd kijavítjuk, bazmeg, hanem azt, hogy végtelenül szégyelljük magunkat a trehányságért. Aki elég jó programokat akar, az a független fejlesztők által összerakott, esetleg ingyenes kis programok között keresgél.

Én nem frissítem a Windowst azóta, amióta az első Windowszal találkoztam. (Igazából régen nem is volt rá szükség.) Nem dicsőség, ezt nem állítom, de egyébként most már több tíz gigabyte-ban halmozódna nálam a sok folt, egyre lassabb lenne a rendszerem, és egyre kevésbé tudná bárki is, hogy pontosan miből is áll. Én inkább megtanultam biztonsági mentést és helyreállítást csinálni, biztonsági programokat hangolni és használni, odafigyelni a figyelmeztetésekre, és így aztán eddig több bajt okoztak nekem a mindenféle programok új, "még jobb" verziói, mint bármilyen kártevő.

Ez a hisztéria a zsaroló vírusokkal pedig már leállhatna. Semmivel sem ártalmasabbak, mint bármelyik másik vírus. Sőt, azoknál még pénzzel sem lehet visszacsinálni a bajt.

kolompa lole 1111 2017.05.20. 22:13:42

@hullajelölt88:

Mondtam már, hogy ha síkhülye vagy a témához, minek szólsz bele a nagyok dolgába?

kolompa lole 1111 2017.05.20. 22:16:24

@hullajelölt88:

"kicsit többet láttam az IT világából, mint amit te valaha is fogsz"
Bejártál a számtek órákra általánosban, vagy mire ez a nagy arc? :D Te most egy szakemberrel beszélsz, ami "kicsit" más kategória mint amit a sulidban megszokhattál.

2017.05.20. 22:28:48

@Androsz: korábban emlegettek itt valami hajbazárt. Rákerestem... nem te vagy? Ennyi sületlenséget tőle lehet találni.

igazi hős 2017.05.20. 22:31:29

@inebhedj - szerintem: "Grafikai feladatok esetén MacOS." Ez ugyanolyan megszokott bullshit, mint amiket a poszt említ. Legalább 10 éve mindent meg lehet csinálni Windowson is (mondjuk ez fordítva is egyre inkább igaz) és ugyanannyiból biztosan jobb konfigot kapsz. Persze, aki 25 éve Macen nyomja, azt nehéz lenne átrángatni.

igazi hős 2017.05.20. 22:36:01

@kolompa lole 1111: "unmountolgatni fogja a cédé lemezeket" Te láttál Linuxot az utóbbi 10 évben?

kolompa lole 1111 2017.05.20. 22:41:09

@igazi hős:

Asszem többet mint a linuxosok windowst...

igazi hős 2017.05.20. 22:44:41

@Zebu Lon: Kezdhetsz zokogni: www.microsoft.com/net/core#linuxredhat
Ami egy ortodox linuxosnak szentségtörés, az egy fejlesztőnek áldás. Nem a .Net a legjobb keretrendszer, de akár a C++-hoz, akár az Objective C-hez képest maga a mennyország.

igazi hős 2017.05.20. 22:56:26

@poszt: "A hibát javították, de azért, na." Na, ez erős túlzás. Nálam speciel hipp-hopp visszament a frissítések miatt a felbontás fullHD-re és az istennek se lehet feljebb állítani. Az a beállítás, amivel korábban rávettem, hogy DVI-n is menjen 2560x1080-on, az már nem működik. Most vagy két fullHD kép van, vagy egy UW. Vagy veszek egy 5 méteres DVI-HDMI kábelt, ami alig gyakoribb mint az igazmondó politikus. De így van egy plusz érv az új videókártya mellett.

kiisb 2017.05.21. 01:34:48

Itt van a lényeg a cikkben: "Meg kell tanulni együtt élni a frissítésekkel." Egy átlagos felhasználónak már tudnia kellene, hogy a frissítések bizony időzíthetőek. Be lehet állítani a Windowst, hogy ne akarjon automatikusan újraindulni, hanem csak töltse le a frissítést, és a következő újraindításkor telepítse azt. Ha műszak végén, vagy otthoni gépnél este, lefekvés előtt kikapcsolná a gépet, akkor ezzel már meg is van oldva a frissítés kérdése. Szervereken, meg vállalati környezetben pedig tényleg a rendszergazda dolga, hogy ne munkidőben zaklassa a munkatársakat a Windows buborék.

kolompa lole 1111 2017.05.21. 06:54:10

@kiisb:

Meg a munkavállalóké is, hogy amikor nap végén frissítene a gép, akkor nem erőltetve kikapcsolja, hogy neki lejárt a munkaidő, 1 percet nem fog túlórázni emiatt...

eßemfaßom meg áll 2017.05.21. 07:24:55

@Androsz: 'Én nem frissítem a Windowst azóta, amióta az első Windowszal találkoztam"

Gratulálok

@igazi hős: "Vagy veszek egy 5 méteres DVI-HDMI kábelt, ami alig gyakoribb mint az igazmondó politikus. "

5M Gold Plated HDMI To DVI 24 Cable Adapter Male To Male Converter
Approximately 1,077.13 HUF
FREE Economy International Shipping

www.ebay.com/itm/1-1-8-3-5M-Gold-Plated-HDMI-To-DVI-24-Cable-Adapter-Male-To-Male-Converter-Lot-/122280372684

2017.05.21. 07:37:39

@kiisb: win10 home esetében jelent ez problémát. Viszont épp ez a nyomorult (volt?) az, aminél egy max. 12 órás ablakot lehet megadni munkaidőként, amikor a gép nem fog újraindulni, ezen időszakon kívül bármikor megtörténhet, hogy kérdés nélkül újraindul. (Tavaly őszi tapasztalat, nem tudom, változott-e azóta)
Nálam ez nem volt életszerű, mert van amikor hajnali ötkor már használom a gépet, máskor meg ugyan csak délben veszem elő, de még 2 órakor is szükség van rá. Azzal kiegyeztem volna, hogy egy 3-4 órás keretet biztosítsak neki, de így... nálam ment a kukába, azóta linux. Jó, nálam a windows egyébként is csak spec. esetekre volt fenntartva, valójában virtualboxban futó linuxot használtam.

dukeekud 2017.05.21. 14:39:18

En egyszeruen azert kapcsoltam ki a frissiteseket, mert ugyse toltodik le semmi, csak orakig feleslegessen probalkozik, es kozben 100 %-on porgeti a processzort., mert valoszinuleg hibas az a updatelo modul.

Zebu Lon 2017.05.21. 21:10:02

@igazi hős: Azért még reménykedem, hogy a linux békén lesz hagyva és az ms nem nyomul túlságosan rá. Amúgy az jó dolog, hogy van sokféle oprendszer (windows, linux, mac ...). Legyen minél többféle. Versenyezzenek. Csak ne tegyék tönkre egymást.

Androgen (törölt) 2017.05.23. 13:37:54

@hullajelölt88: hajbazer = Androsz

kiisb 2017.05.29. 12:32:32

@hullajelölt88: Igen, ez az önkényes újraindulás engem is halálba idegesített. Meg egy időben éjszakánként random időben bekapcsolta magát a gép. Néha többször is. De vagy két hónapja nyugi van. Szerintem dolgoztak rajta valamit a fiúk Redmondban.

whatisevenworse 2017.06.04. 07:15:55

@midnight coder: A win10 is háttérben frissít most néztem, hogy 2 napja jött egy csomó biztonsági frissítés ebből én rohadtul nem vette, észre semmit.

whatisevenworse 2017.06.04. 07:20:44

@hullajelölt88: Nem történhet meg bármi, mert csak akkor indul újra ha nem történik semmi a gépen (aszem 1 órás állás amikor nem fut semmi, nem dolgozik 1 progi sem aktív időszakon túl) indul újra. Tehát nem fordulhat elő, hogy csak úgy nagymunka közepén újraindul, sőt még cigizni is elmehetesz nyugodtan.

2017.06.04. 07:55:30

@whatisevenworse: én nem ezt tapasztaltam,de legyen...

inebhedj - szerintem 2017.06.24. 16:53:18

@igazi hős:

Hm...
Hát nem tudom...
Nem végeztem ilyen irányú, releváns és megbízható közvéleménykutatást, maradjunk abban, hogy a mocskos multiknál közvetve és közvetlenül szerzett UI/UX tapasztalataim azt mondják, hogy mocskos multi grafikai munkákra a mocskos multiknál dolgozó UI/UX-esek macOS-t használnak (nota benne otthon is).

Sajnos még abban sem vagyok biztos, hogy olcsóbb lenne egy windows-os gépet összepakolni, mint egy macBook-ot.

De ezt már megint afféle hitéleti vitának érzem...
süti beállítások módosítása