Digitális történetek, kicsit másként.

WannaCry: tényleg a Microsoft a hibás?

2017. május 14. - digitalstoryteller

useralert.png

Meglehetősen sok portál techrovata szakérti meg a WannaCry ransomware terjedésének okait, és a legtöbben arra jutnak, hogy a Microsoft és/vagy a Windows a hibás. Igazuk is van, de csak akkor, ha nagyon messziről nézzük a témát, nem sokkal azután, hogy megbökték a szemünket egy evőpálcikával. A TDS első mini-rantja következik.

 

Kétségtelen, hogy a WannaCry zsarolóvírus elterjedéséhez egy Windows hiba járult hozzá, és ilyen gépeket is fertőzött meg a féreg. Ennyiben valóban hibás az oprendszer. De vizsgáljuk meg egy kicsit jobban a témát.

A sebezhetőséget elég rég felfedezték, és (egy zero day patch-ben) a március 17-i Windows 10 update-tel javították is. Azaz, aki naprakészen tartja a rendszerét, az megúszhatta a dolgot. De a Microsoft márciusban kiadta a biztonsági frissítést a 7-es és 8-as rendszerekhez is, illetve a támogatott szerver kiadásokhoz is. Sőt, Windows 10-re ráadásul ingyenesen lehetett frissíteni Windows 7-ről és 8-ről, tehát a probléma elég sokféleképp megoldható volt

A féreg terjedésének fő okai nem is a modern gépek voltak, hanem a Windows XP-t futtató eszközök voltak, amiken kedvére mászkálhatott a vírus. De hibás a Microsoft ebben? Egy 2001-ben kiadott oprendszerről beszélünk, aminek 2014-ben megszűnt a támogatása, azaz nem írnak már rá frissítéseket. A dátumot ráadásul tologatták tisztesen, és 2015-ig még biztonsági frissítést is adtak ki a rendszerhez.

Tehát olyan gépeken tudott terjedni a féreg – legalábbis az első hullámban, kérdés, hogy mi lesz a következő időszakban – amikhez már 2-3 éve nincs támogatás. Az MS ráadásul nem csak úgy megszüntette a supportot hétfőről keddre virradóra, hanem jó előre bejelentette az egészet, és adott időt felkészülni bőven.

Igen, volt hiba a rendszerükben, ennyiben tényleg hibás a Windows. De azt azért ne felejtsük el, hogy ezeket a rendszereket már rég le kellett volna cserélni, ha pedig valaki nem tartja frissen a rendszerét, akkor nem lepődhet meg azon, hogy támadások érik. Ezért olyan fontos a frissítés. Igen, céges környezetben és méretekben nehezebb ez az egész, de 2001 óta ott is biztosan cseréltek már párszor hardvert, bele kéne, hogy férjen a szoftver is, még akkor is, ha drága. 

De gondoljunk csak bele: ha egy 40 éves autóban (amire 10 éve rá sem nézett szerelő) elszáll a fék, akkor a gyártója a hibás vagy a tulajdonosa? Csak a számítástechnikában minden sokkal gyorsabban történik. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr6412504419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.14. 16:24:14

A Microsoft egyértelműen hibás, mert hibás szoftvert árult. Lehet takarózni azzal, hogy mire vállal garanciát, de a számítástechnika egyik legnagyobb problémája, hogy senki se kéri számon a szoftvergyártókon se a minőséget, se a biztonságot...

RHalacska 2017.05.15. 11:32:06

@Online Távmunkás: Aha. Ezzel az erővel kérd számon, hogy a 30 éves autódban nincs ABS, EPS, nincs hibajelzés egy csomó mindenre, nincs keréknyomásmérő, stb. A Trabantban nincs katalizátor. soroljam még? Az élet halad, és aki nem akar bajba kerülni, annak haladnia kell a korral. Minden normális IT szakember tudja, hogy a rendszerek sebezhetőek, ahogyan a zárak is, Amint mondotta egy ajtózárszerelő: Nem az a kérdés, hogy ki lehet-e nyitni, mert mindent ki lehet, hanem, hogy mennyi idő alatt. Aki meg nyitva hagyja az ajtót, így járt. Főleg, hogy a frissítés automatikusan települt a rendszerekre.

strogg 2017.05.15. 11:40:31

Szerintem meg pont nem az m$ a hibás ebben! Először is kormányok és hírszerző szolgálatok gyűjtik a sebezhetőségeket, hogy cyber fegyverben használják fel! Először is játszanak a tűzzel!!!
Nem meglepő módon sikerült lopni egyet, amit némileg mókoltak, és ebből lett ez a féreg is!
Eleve ott el van baxva a történet, hogy szándékosan létrehozott fegyvert alkottak, amit sikerült lenyúlni. Továbbá adott egy jó régi rendszer, amit évek óta kivontak már a piacról. A gyártó (m$) kismilliószor elmondta, hogy ez lehet belőle ha még használják, nem foglalkoztak vele. A többi rendszerre volt frissítés még márciusban, de bafftak felrakni! Könyörgöm. Aki kétfedeles géppel megy légi csatába, és még a fegyverét sem olajozza le az mégis mit várt? Persze, hogy rommá törték a gépét. Bakker nem kis cégekről is szó van, ott aztán rohadtul nem pénz kérdése frissíteni, egyszerűen sóherkedtek, ahogy a biztonságon rendszerint szoktak. Most meg jött a pofára esés, hogy nem kellett volna. Egyszerűen az m$ sem védhet meg mindenkit saját magától! Ha egy 30 éves kocsid van, és még olajat sem cserélsz benne, meg a kötelező szervizeket nem végzed el ne csodálkozz, ha kitörik a kerék az autópályán 140-nél és meghalsz.

2017.05.15. 11:59:29

Kedves posztoló, az anyád picsáját fogok évente új oprendszert venni, mert nem képesek rendesen megírni és ráadásul aljas módon mesterségesen avultatják a rendszert. Nem csak a vírusokról van szó, de miért kell kidobnom a scanneremet, nyomtatómat, mert nem kompatibilis a legújabb csilivili fossal? És hagyjuk a hardvergyártókat és hogy nekik kellene írni a drivereket.

RHalacska 2017.05.15. 12:03:01

@Könyveslány: Drága, a frissítést kellene feltenni. A Windows 7 2009-es OS, és van hozzá frissítés. Nem kell évente venned, csak amikor gépet cserélsz.

mbazs 2017.05.15. 12:22:05

Rühellem a Windowst, ha lehet kerülöm, viszont a cikk írójával teljesen egyetértek. Állandó frissítés nélkül Linux, Unix rendszerek is sebezhetőek időnként. Minden szoftverben van hiba. Az már más kérdés, hogy sokan miért nem frissítik a Windowsukat. Például a Windows XP nagyon sokaknál fut még, gyakran kényelemből, de gyakran kompatibilitási és egyéb üzleti okokból. Sokan nem tudják / akarják csak úgy lecserélni. Bőven komplexebb problémakör ez annál, minthogy kategorikusan kijelentjük, hogy a) a felhasználók b) a Microsoft a hülye.

Sáros Hilda 2017.05.15. 12:23:14

@Online Távmunkás: Az MS kiadta a frissítést időben. Sőt olyan rendszerhez is, amit már évek óta nem támogat. De jó fej volt, és ahhoz is megcsinálta.
Szóval itt masszív user hiba van.

báró Csekonics 2017.05.15. 12:24:15

@Könyveslány: arról nem is beszélve, hogy ha (jogtiszta) Win7 v. Win8 van azon a gépen, akkor tök ingyen frissíthettél hosszú ideig Win10-re, ami viszont teljesen naprakész oprendszer.
A szkenner, nyomtató stb. meg amúgy is elhasználódik egy idő után, gondolom nem tizenéves cuccokról van szó, hogy ne legyenek kompatibilisek...
Amúgy meg de, a HW gyártója lesz szíves drivert is írni hozzá, úgy teljes a termék.

Sáros Hilda 2017.05.15. 12:25:27

@Könyveslány: Én 2010-ben vettem win7-et. 1 éve ingyen kaptam helyette win10-et az MS-től.
Ha kiszámolom, kb 350Ft-ba van most havonta az EREDETI, és JOGTISZTA OP rendszer a gépemen.
Szóval nem kell évente új rendszert venni.

Karipapa01 2017.05.15. 12:38:56

Elvtársaim az Úrban! A hasonlat az olajcserével hibás, mert az olaj az új autóban hibátlan volt, de elhasználódott és idővel képtelen betölteni a funkcióját ellentétben a hibás szoftverrel, ami eredetileg is szar volt, csak eddig nem tudtuk. Tehát selejt terméket vásároltunk. Az MS elismeri a hibát és kiadja a frissítéseket ami automatikus (remélem) ez mellettük szól. Az meg hogy ez mennyire hatékony az ő saruk, mert lehet hogy előbb kapom meg a vírust, mint a frissítést. Én mint felhasználó (jogosan) nem kívánok ezzel foglalkozni, megvásároltam a szoftvert, annak úgy kell működnie, mint ahogy újkorában. A szoftver nem kopik el. Különben pedig elégedett vagyok a win-nel, mert arra amire én használom tökéletesen megfelel. Mint ahogy a 30 éves autóm is ABS nélkül.

dmwd 2017.05.15. 12:44:27

Nem az irodai gépekkel van a legnagyobb gond, hanem az ipariakkal. Egy egy millió euróba kerülő présgépet, vagy egy orvosi CT-t nem lehet csakúgy kidobni, mert a vezérlő számítógépen XP fut (ne adj isten 6.22-es DOS). Pedig nem tizenéves eszközökről van szó.

strogg 2017.05.15. 12:54:42

@Könyveslány: Igazad van. Faxér találták ki a láncfűrészt, a kőbalta tök jó eszköz még most is :)
Használj w95-öt az még jobb volt :) Tervezetten avult el az is.
(az ilyennek minek számítógép?)

Karipapa01 2017.05.15. 12:59:55

@dmwd: Na éppen ilyen problémáim vannak. Nagyon sok kisvállalkozó van az iparban, akik 15-20 éves vagy régebbi gépekkel dolgoznak olyanokkal, amelyeknek a vezérlése 8051 vagy 80515 processzorral működik. Ezen gépek javítása, alakítgatása megköveteli új program írását. A fenti processzorok assembler fordítója viszont csak MS-DOS-ban működik, amit az én 64 bites gépem már nem tud. Ennek okán kénytelen vagyok a 32 bites XP-t használni vagy annál gyengébbet. Ez az ország nem csak csúcstechnológiából áll.

RHalacska 2017.05.15. 13:00:57

@Karipapa01: Szeretném látni, amikor Te tökéleteset alkotsz. Azért érdekes, hogy amikor a BMW be szétmegy egy vezérlés 140.000 kmnél, akkor így jártál, a BMW nem ad ki frissítést. Azt a szoftvergyártót, aki meg 10+ évig követi a termékét és kiadja a javításokat azt savazzuk.

Karipapa01 2017.05.15. 13:08:28

@RHalacska: Van igazság abban, amit írtál, de a tény az tény. A szoftver hibás. És nem lehet arra hivatkozni, hogy másik gyártó szoftverje is hibás. Egyébként leírtam, hogy a javítással kapcsolatban az MS megteszi amit tud és legalább ez dícséretes.

porthosz 2017.05.15. 13:14:13

@dmwd:

De ha az ipari présgép nincs internetre kötve (meg úgy egyáltalán el van szeperálva rendesen) akkor a világ végéig elmegy nem fog semmiféle virusfertőzést összeszedni.

Ha viszont az az igényed, hogy a présgéped távolról is elérhető legyen, akkor biza bele kell kalkulánod hogy támadható is távolról, ergó biztonsági frissitésekkel ellátott szoftvereket kell rajta futtatnod.
És innentől kezdve vagy olyan oprendszert használsz rajta amire mondjuk 50 évig jönnek a támogatások (nem sok ilyen van), vagy frissited az oprendszert és olyan vezérlőszoftvert (ala olyan présgépet) veszel amit a gyártó támogat 50 évig (azaz nem baj ha xp helyett win 10 fut rajta, mert a présgép vezérlőszoftverét készítő gyártó biztosítja neked azt windows 10-re is).

Vagy belekalkulálod hogy ez a rendszer 10 évig müködtethető biztonsággal (mert addig van gyártói támogatás) és 10 évente cseréled.

Hozzáteszem, ez semmiben sem különbözik más avulási problémától, veszel egy ipari présgépet, a gyártó 10 évig ad rá alkatrész supportot, 15 év múlva besz@rik rajta valami és dobhatod a kukába mert alkatrész hiányában nem lehet megjavitani.

RHalacska 2017.05.15. 13:17:09

@porthosz: Teljesen jó amit írtál, kis kiegészítés: lehet olyan tűzfal rendszerrel körbevenni, hogy Te tudod vezérelni, másnak meg fogalma sincs, hogy mi van a fal mögött. Csak erre is rá kell szánni a pénzt, meg szakember kell hozzá. Annyira szeretem, hogy mindenki spórol az IT-n, aztán ha baj van megy a rohangászás.

porthosz 2017.05.15. 13:21:41

@Karipapa01:
"Ennek okán kénytelen vagyok a 32 bites XP-t használni vagy annál gyengébbet. Ez az ország nem csak csúcstechnológiából áll. "

De ha ilyen kivánalmad van, a Microsoft ad az XP-re támogatást. Csak épp mondjuk évi 100 ezer dollár mert ez már egyedi dolog.
Ez itt a más f@szával veri a csalánt minősített esete, fizetni nem akarsz érte de azért ingyen adjon támogatást az idők végezetéig mert neked 20 éves gépeid vannak... Na ilyen a világon sehol sincs.

Mint ahogy te sem irod meg a 20 éves gép assembler fordítóját windows 10-re. (mert a dolog csak ezen múlik, neked nem éri meg megirni a 20 éves assemblert újabb rendszerre, de elvárnád az oprendszer gyártójától akinek semmi köze az assemblerhez hogy támogassa a 20 éves oprendszerét)

strogg 2017.05.15. 13:29:04

Az meg a másik, hogy most nem azért, de aki nem volt képes az elmúlt 10 évben új nyomtatót venni, az no comment...
Mindenki akar kocsit, de olajcserén sóherkedik :)

(értelemszerűen én sem az ipari gépsorra gondolok, hanem könyvelány félékre. Az ipari részt porthosz jól összefoglalta )

Elek Heck 2017.05.15. 14:03:17

Elvtársak, van olyan (modernnek tekinthető) Siemens mozdony, ahol a konzol Windows 3.1 alapú.

porthosz 2017.05.15. 14:13:00

"Elvtársak, van olyan (modernnek tekinthető) Siemens mozdony, ahol a konzol Windows 3.1 alapú. "

És rá van kötve az Internetre? :)

FF 2017.05.15. 14:33:05

Teljesen jók a poszt meglátásai az elavult oprendszerről, de mit tehet a *******hivatal informatikusa, amikor a *******hivatal b@szik újabb Windows-t venni?

Serrin 2017.05.15. 14:47:01

Az MS nem hibás abban, hogy egy 16 éves OS-t, ami több éve nem támogatott, meg lehet neten támadni. Akinek meg régi, speciális kiegészítő hardvere van, az tartson fenn egy nem hálózatra kötött gépet, amin bármit futtathat ezek után.

Itt sokak véleménye alapján még akár a DOS 1.0-át is támogatni lehetne, mert vannak munkagépek amiket ezzel vezérelnek (biztos létezik ilyen).

@FF: Ugyanazt, amit mindenki máshol: Vagy lelép onnan, vagy beletörődik. Azért kényes adatot ne írj be azon a gépen, csak amit a hivatal megkövetel...

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.15. 14:49:23

@dmwd: " Egy egy millió euróba kerülő présgépet, vagy egy orvosi CT-t nem lehet csakúgy kidobni, mert a vezérlő számítógépen XP fut (ne adj isten 6.22-es DOS). Pedig nem tizenéves eszközökről van szó. "

Ez oké, de majd akkor néznek nagyot, amikor rájönnek, hogy a vezérlő számítógéphez (amin a DOS 6.22-s fut), kurvára nem lehet már alkatrészt találni!

GyMasa 2017.05.15. 15:09:18

@dmwd:
...Nem az irodai gépekkel van a legnagyobb gond, hanem az ipariakkal....
Szerintem azzal sem.
- Egy ilyen kornyezetben nem kotjuk a gepeket a nyilvanos netre
- Nem tartunk a gepeken fontos adatokat, hanem minden termelesi adat egybol egy kozponti tarhelyre ment.
- Idealis esetben a gepeken csak egy alap Windows van, amit gebasz eseten 20 perc alatt ujra lehet huzni egy image-bol. (Ez mondjuk sokat segit, ha esetleg a HDD is osszefossa magat)
- A kozponti tarhelyet pedig rendszeresen mentjuk. (snapshot, online offline, georedundancia)
Ha ezek megvannak, akkor elegge kis esellyel eri akkora kar a ceget, ami miatt aggodnia kellene.
Es, egy 1millio EUR-os presgep melle ferjen mar be a koltsegevetesbe 20millio HUF egy normalis halozat kiepitesere.
Szoval, de igen, az irodai gepekkel van a nagy gond.

paveway 2017.05.15. 15:09:29

Az ezer éves gépeket nyilván nem kötitek internetre, így a frissítés kérdése nem jelentős. Aki pedig a rég elavult oprendszer miatt sír, az anno megvette és legálisan használja? Ha igen, biztosan benne van az EULA-ban, hogy nem támogatják a világ végezetéig. És azért olyan marhaságokat nem kell írni, hogy "anyád pics@ját fogok évente új oprendszert venni." Ilyesmiről szó sem volt.

GyMasa 2017.05.15. 15:11:53

@porthosz:
...És rá van kötve az Internetre? :)..
Meg fut-e rajta Outlook?

GyMasa 2017.05.15. 15:16:18

En kb. egy eve vettem 2 db Win7 Pro Licenszet az Amazonon osszesen 34 EUR-ert.
A Win7,8,10 telepitok ingyenesen letolthetoek a MS honlapjarol, barmilyen nyelven.
Csak ki kell oket irni egy 8GB-s Pendrive-ra, (vagy mazochistaknak DVD-re), es lehet is telepiteni.
Tavaly jun 29 elott lehetett ingyenesen frissiteni a Win7,8-at 10 re.
Mindket licenszet elfogadta a MS eredetiseg ellenorzo programja.
SZoval, aki nem tud egy mozi arat elkolteni egy jogtiszta WIn7Pro-ra, az meg is erdemli...

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 15:22:11

@Könyveslány: "az anyád picsáját fogok évente új oprendszert venni,"

Csak kíváncsiságból, te mikor VETTÉL utoljára oprendszert?

Terézágyú 2017.05.15. 15:22:46

"Az meg a másik, hogy most nem azért, de aki nem volt képes az elmúlt 10 évben új nyomtatót venni"

Miért vennék, ha a régi tökéletesen működik???

Szóval már a win7 is réginek számít????
Csatlakozom a fentebb szólóhoz: anyátok picsáját.

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 15:26:16

@Karipapa01: "Tehát selejt terméket vásároltunk."

Attól, hogy egy termék sebezhető még nem selejt. A szoftver meg egy külön állatfajta, hibátlan nem létezik belőle, talán csak a 10 print "hello" 20 go to 10 de lehet, hogy ebben is találna hibát egy ügyes hekker.

RCH 2017.05.15. 15:27:07

Akárhogy is csűrjük - csavarjuk, a Windows hibásan került a felhasználókhoz. Aki megveszi, nem bétatesztelő, hanem végfelhasználó. Az, hogy kap hozzá javítást, még nem kisebbíti az MS felelősségét.
Ha autót veszek, akkor azt szeretném azonnal teljesértékűen kihasználni. Ha havonta szervizbe kell vinni, hogy bütyköljenek rajta, az számomra elfogadhatatlan.
De sajnos nincs mit tenni, ez ilyen. Sajnos az MS megkerülhetetlen és ez elkényelmesíti őket.

RHalacska 2017.05.15. 15:27:44

@Terézágyú: A Win 7 nem számít réginek, annak ellenére, hogy 2009 ben jelent meg. Van is hozzá frissítés, és ezt a lyukat, amit most támadtak, már márciusban befoltozták.
A Te ap-t

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 15:29:56

@Terézágyú: "Szóval már a win7 is réginek számít????"

Egy iPhone 3GS réginek számít-e? Merugye az pont egyidős a W7-el

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 15:32:36

@RCH: "Akárhogy is csűrjük - csavarjuk, a Windows hibásan került a felhasználókhoz"

MINDEN szoftver "hibásan" kerül a felhasználókhoz. Ha ki kellene várnod egy sebezhetetlen oprendszer megjelenését akkor soha nem lenne számítógéped. Ez ilyen.

CyberPunK 2017.05.15. 15:33:06

@RCH: "De sajnos nincs mit tenni, ez ilyen. Sajnos az MS megkerülhetetlen és ez elkényelmesíti őket. "

Ha nem használod, akkor agyonlőnek, vagy mi?

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 15:44:01

@dmwd: "Egy egy millió euróba kerülő présgépet, vagy egy orvosi CT-t nem lehet csakúgy kidobni" Viszont ezek nem is lógnak az interneten szóval teljesen irreleváns idehozni őket.

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 15:48:11

@Karipapa01:" Ennek okán kénytelen vagyok a 32 bites XP-t használni vagy annál gyengébbet"

és te ezzel a géppel munka mellet fészbukozol is vagy csak a 30 éves gépek javítására használod és valami 15 évnél azért fiatalabb géppel vagy online?

strogg 2017.05.15. 16:03:32

Azt hiszem pár embernek el kéne olvasni a windows EULA-t amit a telepítéssel elfogadott ;)
Ott az első bekezdés a felelősség kizárás pl, de ezen kívül is igen érdekes olvasmány.
S mint említette aki telepítette ezt elfogadta. Meg is kérdezi, hogy elfogadod e a felhasználói szerződést? Szóval aki rákattintott, hogy igen, és telepítette az hiába anyázik, igaza már nem lesz.

RCH 2017.05.15. 16:13:48

@CyberPunK: Ha egyszer azon _kell_ dolgoznom, akkor nincs más választásom.

GyMasa 2017.05.15. 16:17:21

@strogg:
Mondjuk a jogrendszer egyik alappillere, hogy egy maganszerzodes nem tartalmazhat olyan pontokat, amelyikek az adott jogrenddel ellentetesek, azaz egy ilyen pont a szerzodesban ervenytelen lesz, es a vonatkozo torveny lep a helyebe.
Ez teszi lehetove, hogy a MS ne csongessen az emberek egyik vesejeert idonkent, mert hiaba irja bele, es fogadja el a user, akkor sem lesz ervenyes.
A felelosseg teljes kizarasa pedig szerintem ebbol aszempontbol elegg ingovanyos talaj, sot, ha jol emlekszem, nem is a teljes felelosseg van kizarva, hanem az okozott kar(terites) merteke van maximalva a termek araban.
Emiatt ugye nem igazan eri meg pereskedni.

Serrin 2017.05.15. 16:17:27

@RCH: Van választásod. Az egyik gépen egy 32 bites XP van, azon végzed el a munkát és nem is kell netelérés feltétlenül (a szükésges adatokat akár egy pendrrávval el tudod hordozni). Egy másikkal, ami biztonságos, meg minden mást csinálsz.

RCH 2017.05.15. 16:19:58

@eßemfaßom meg áll: Tudom, lehet arra is hivatkozni, hogy a tökéletes szoftver kifejlesztése évekig tartana és 10* annyiba kerülne, ezért be kell érnünk az olcsó, foltozgatós szoftverekkel.
De ilyen lehetőség nincs, le van a torkunkon nyomva az olcsó beta.
És persze vannak többszázezres szoftverek is, amik ugyanígy fotozgatva vannak... :(

strogg 2017.05.15. 16:29:37

@GyMasa: A dobozra rá van írva, hogy a kinyitásával is elfogadtad az eula-t. Ez szerintem k. aggályos. Ehhez képest a hazai jogrendünk elismeri.
Nem vagyok jogász ez tény, de arra van egy vaskos tippem, hogy pár kisebb ponttól eltekintve amit az eula leír azt tudja érvényesíteni adott esetben. Az másik kérdés, hogy nem szokták perelni, ezért nem igazán van rá példa. (talán nincs is? ezt nem tudom)
De az biztos, hogy a termék életciklusa értendő benne, ugyanis nincsen "lifetime garantee" sem, így elég evidens, hogy a user elfogadta: olykor új verzióra kell frissíteni akár kerül ez neki valamibe akár nem. Elfogadta. Szerintem nincsen bíróság aki ebben fogást találna.

GyMasa 2017.05.15. 16:30:27

@Serrin:
Vagy, telepitsen egy virtualis gepre egy XP-t, aminek nem ad halozati hozzaferest, ellenben megosztott tartteruletet a host-tal meg igen.

GyMasa 2017.05.15. 16:34:15

@strogg:
Tolunk Nyugatra az emberek altalaban komplett, neves (Dell, HP, Lenovo, etc) gepet vesznek OS-szel egyutt.
Hiszen az OS ara altalaban benne van a gep araban
Aki 2009 ota vette a gepet Win7-tel, az ingyen upgradel-hette Win10-re. Tehat meg jopar evig nem kell OS-re koltenie.
Addigra meg amugy is le fogja cserelni a gepet. Ha masnem azert, mert addigra elszall benne valami, es olcsobb lesz egy komplett uj gepet venni, mint javitani.

Macropus Rufus 2017.05.15. 16:36:53

"Egy 2001-ben kiadott oprendszerről beszélünk"
aha, és a 2001-es op.ban található hiba benne volt/van az összes utána jövőben is.
Pedig anno az XP esetében már 1x elsütötték, hogy új alapokon írják újra a rendszert. Aztán lett egy olyan valami belőle ami még tartalmaz hibákat Chicago 4.0-ra hivatkozva. Aztán itt vannak az új rendszerek amik mind tartalmazzák azt a hibát amit már 16 évvel ezelőtti rendszer is tartalmazott.
És még valaki kételkedik abban, hogy az MS op. rendszerei nem tehetnek arról, hogy ilyen mértékű volt ennek a nyamvadt ártó kódnak a terjedése?

Serrin 2017.05.15. 16:47:05

@GyMasa: Igen, az még egyszerűbb.

@Macropus Rufus: Ettől még minden OS-nek meg van az életciklusa. Az MS meg éppen jó fej volt, hogy XP-hez van még patch.

Szoftvertesztelő vagyok és elárulom nektek, hogy minden SW-nek vannak hibái. A hibamentes szoftver az, amit már senki sem használ, mert nem derül ki újabb bug. Minél komlexebb egy rendszer, annál több a lehetőség és minél többen használják az adott SW-t, annál hangosabbak a userek egy bug miatt.
Nem véletlen, hogy a DOS 6.22-höz adott Qbasic-ben már nem találnak hibát, ellenben sok régebbi verziójú Office kapk biztonsági javításokat. (Nem az MS-nek dolgozom, csak érthető példákat akarok írni.)
A tesztelés során nem jön ki minden bug, ahogy ennél is történt. Ebben az MS nem hibás, sőt még javít utólag a nem támogatott rendszereken is.

RHalacska 2017.05.15. 16:48:47

@Macropus Rufus: Tudod a hibát előbb fel kell ismerni. Tehát ha most (év elején) ismerték fel, akkor azóta kellett volna javítást kiadni. Ja kiadták. Nahát! A kód meg azért terjedt el, mert szokásos módon nem tartottak be az emberek alapvető biztonsági intézkedéseket sem. Meg sokan frissítés nélküli lopott OS-t használnak. Tudod otthon sem nyitsz ajtót álarcos embereknek, hacsak nem jelzik, hogy rendőrök. Az SSL hibára emlékszik valaki? Pedig több millió webszerver volt érintett.

strogg 2017.05.15. 16:50:25

@GyMasa: Így van. És sokan nem tették meg. Most utólag az édesanyját mindenkinek, és mindenki hülye csak ő a repülő :)

nniicckk 2017.05.15. 17:14:38

"WannaCry: tényleg a Microsoft a hibás?"

A majkremszoft a hibas, mert a fasznak adnak ki minden heten uj oprendszert. Eleg lett volna a windows XP 64 bites valtozatat tovabb fejleszteni, es egyaltalan nem kellett volna a vista, win7, win8, win10. Es akkor meg mindig volna tamogatas a XP-hez.

Serrin 2017.05.15. 17:18:28

@nniicckk: Előbb-utóbb ott sem lett volna kompatibilitás. Ekkor szokott jönni az új verzió, mert már ha a fél rendszert kicseréled és nem, vagy csak részben kompatibilis visszafele, akkor úgyis újat csinálsz, vagy újként adod el. (A Win10 csak egy javított Win8, az XP meg javított 2000.)

11110000 2017.05.15. 17:21:20

@strogg:
Mi köze a keréknek az olajcseréhez?
Csak úgy érdekelne, hátha tanulok valami újat.

@Online Távmunkás:
Hibátlan szoftver nincs. A hackervrsenyeken általában a Windowsokon találnak legtöbb idő alatt hibát, azaz a Linuxot és az Apple OS-eit is veri ezen a téren.
Persze Windowsra írnak a legtöbb vírust, mert azt nemcsak olyanok használják, akik buzulni szeretnek a géppel, hanem olyanok is, akik egyszerűen csak használni akarják.

strogg 2017.05.15. 17:23:36

@11110000: Ha nem cserélsz olajat gallyra megy a motor ami forgatja kereket :) Persze ha frédi béni kocsid van ez nem gond, és nem kell bele olaj :)

11110000 2017.05.15. 17:24:51

@Könyveslány:
Te használtál már számítógépet életedben?
Mert nagyon nem úgy tűnik.

@báró Csekonics:
A Win10 egy kalap szar.
Én felraktam a Win7 helyére, és kb. 1 hét után leszedtem, amikor kérdés nélkül nekiállt frissítgetni órákig, nekem meg dolgoznom kellett volna, de azt pont nem engedte.
Majd ha valami ésszerű beállításokkal ellátják, talán újra felrakom.

11110000 2017.05.15. 17:35:49

@Karipapa01:
"Ez az ország nem csak csúcstechnológiából áll."
Pláne hogy amiről beszélsz, az nem is technológia, hanem technika.

@strogg:
Ami a nyomtatót illeti: én akkor vettem (1,5 éve), amikor a Win XP támogatása már megszűnt.
Érdekes módon mégis csak XP-ről lehet vele nyomtatni (onnan hibátlanul), Win 7-ről meg Win10-ről meg nem. Pedig a gyár szerint lehet, van ezekhez driver. Csak épp lószart sem ér. Ja, HP.
Az ügyfélszolgálatuk meg a szervizük meg egy kalap szar. A megoldás annyi volt, hogy kihoztak házhoz egy másik, javított nyomtatót, hogy próbáljam meg azzal. Nem bírták megérteni, hogy nem a nyomtatóval van baj, hanem a driverjük fos.
És próbáltam a haverjaim laptopjaival is, azokkal sem megy.

strogg 2017.05.15. 17:40:57

@11110000: Ezért nem az m$ a hibás és még csak nem is az OS hanem a gyártó. Az, hogy képtelen egy normális drivert írni, az az ő sara.

11110000 2017.05.15. 17:50:24

@metal:
Lehet, csak drágán.

@GyMasa:
Minek kellene ehhez 8 GB-os pen drive?
4 GB-on simán elfér még a 64 bites is.

@RCH:
"Akárhogy is csűrjük - csavarjuk, a Windows hibásan került a felhasználókhoz."
Ez nagyjából a világ összes autójáról is elmondható. Aztán a kötelező szervizeken megjavítják, vagy ha súlyosabb a hiba, akkor küldenek egy levelet, hogy minél hamarabb menj be egy márkaszervizbe, ahol ingyen javítják, ha meg nagyon súlyos, akkor visszahívja a gyár az adott autót.
Szóval hülyeséget írsz.

@Serrin:
"az XP meg javított 2000"
A javítottat azért nem mondanám, inkább átlag irodaiirénkék számára butított.
A Win 2000 volt szerintem a MS eddigi legjobb rendszere. De az egyre újabbak egyre szarabbak, az XP is jobb volt, mint a Win 7. A Win 10-et meg nem is említeném, úgy fos, ahogy van.

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 18:00:29

@RCH: Igen, kénytelen vagy a valóságban élni ahol mindenki más szart állít elő csak a te munkád hibátlan.

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 18:06:03

@Macropus Rufus: "És még valaki kételkedik abban, hogy az MS op. rendszerei nem tehetnek arról, hogy ilyen mértékű volt ennek a nyamvadt ártó kódnak a terjedése? "

Hát ja, nem csináltak volna olyan oprendszert amit kb 90% használ akkor nem is terjedne durván az erre a rendszerre írt kártevő.

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 18:08:52

@nniicckk: Már hiányzott egy flesdizájneri májkrémezés és XPfelszopás

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 18:11:24

@11110000: érdekes nekem nem áll neki kérdés nélkül frissiteni a w10, hanem szól, hogy frissiteni kellene, és X:Y időpontban alkalmas-e nekem mert látja, hogy olyankor nem szoktam használni, vagy ha nem jó akkor inkább mikor.

RHalacska 2017.05.15. 18:47:21

@eßemfaßom meg áll: Ja használni tudni kell a rendszereket :)

11110000 2017.05.15. 19:11:21

@eßemfaßom meg áll:
Nekem ezt még jó 1 éve tette, nem tudom, azóta módosítottak-e rajta.
Mindenesetre nem tetszett, és nem ez volt az egyetlen olyan tulajdonsága, ami miatt egy kalap trágyának gondolom. Talán néhány nagyobb szervizcsomag (SP) után majd jó lesz. Az XP is csak az SP2 után lett igazán használható. A Vista meg soha.

11110000 2017.05.15. 19:12:41

@RHalacska:
Ja, tudni kell.
Már amikor hagyják, és nem gondolják sík hülyének a felhasználót, hogy aztán saját maguk cselekedjenek helyette. Mert azt kurvára nem szeressem.

nniicckk 2017.05.15. 19:14:10

Azert azt is elkene mondani, hogy ez a virus, nem csak ugy magatol bejon, hanem eloszor el kell inditani, egy levelbol, vagy veboldalrol letoltott filet. Illetve valamilyen tavoli elerest biztosito halozatra kell kapcsolodni, ami otthoni korulmenyek kozott szerintem ritka, inkabb munkahelyen jellemzo.

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 19:29:59

@11110000: jó egy éve is így működött (mióta van w10 azóta így működik)

"Az XP is csak az SP2 után lett igazán használható. A Vista meg soha. " A Vista SP 3 neve Windows 7 :)

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 19:36:16

@11110000: A nemsíkhülye felhasználó be tudja állítani magának, a sikhülye az meg csak ne nyuljon hozzá elbarmolni azt amihez síkhülye

11110000 2017.05.15. 20:37:01

@eßemfaßom meg áll:
Te, ekkora arccal hogy férsz be az istállóba?

GyMasa 2017.05.16. 08:48:00

@11110000:
...A Win10 egy kalap szar...
EN is telepitettem az egyik elfekvo Notebookra, amire rakotottem a 3D nyomtatomat.
Egyik ejjelre otthagytam a 25 oras nyomtatast csinalni, es reggelre azt latom, hogy:
- A nyomtatas felbemaradt
- a nyomtatofej futese be van kapcsolva (250C°-re)
- A nyomtatofej all a felig kinyomtatott cucc kozepen, es erosen meg van barnulva korulotte a muanyag.
- A Noti rebootolt, mert "frissitett"
Hat a jo klurva anyjukat!
Siman le is eghetne a haz egy ilyen miatt.
Ugyhogy azota MINDIG kihuzom a LAN kabelt, amikor elkezdek nyomtatni.
Es be fogok szerezni egy Raspberry Pi-t, amire felteszem az Octoprint-et.

GyMasa 2017.05.16. 08:52:00

@11110000:
...Minek kellene ehhez 8 GB-os pen drive?..
Nekem ugy remlett, hoyg 4,7GB-s DVD image a telepito, az meg nem fer el egy 4GB-on, de legyen igazad! Akkor meg olcsobb a dolog.
:-)

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.16. 09:12:38

@GyMasa: Meg kell tanulni beállítani, és akkor nem lesz ilyen gond:)

GyMasa 2017.05.16. 11:21:56

@metal:
Ertem, az ugye nem zavar, hogy januarban NEM lehetett semmit allitani az update-nem a Win10-ben? AMikor jott az update, akkor a WIn10 feltette, aztan ujrainditotta a gepet.
Egy 25 oras nyomtatasnal nem lehet vegig ott ulni a gep mellett, es figyelni, hogy mikor dobja fel a figyelmezteto ablakot a maszo csikkal, hogy most ujraindulok 10 percen belul, ha nem halasztod el a restartot max 4 oraval...
Mar egy ideje ugatom, hogy a MS kb 5 percnyi erofeszitessel teljesen megoldhatna a dolgot
Nincs mas dolga, mint irni egy rovid fuggvenyt, ami rendszeresen elmenti az Uptime-ot.
Aztan figyeli az ATLAGOS idotartamot.
Ha az utolso 10 Uptime atlaga 2 ora volt, akkor teljesen felesleges *aszogatni a usert a kiszabott restart miatt, hiszen ugyis ki fogja kapcsolni a gepet hamarosan.
Ha meg az uptime >48h, akkor lehet figyelmeztetni, de akkor sem ugy, hogy kieroszakolom az ujrainditast.

eßemfaßom meg áll 2017.05.16. 13:33:03

@GyMasa: Nekem tényleg valami egyedi w10em lehet mert ez még kérdés nélkül soha a büdös életben nem állt neki frissiteni

eßemfaßom meg áll 2017.05.16. 13:35:31

@11110000: Nem könnyű, mindig elfog a szégyenérzet, hogy nem tudok együtt panaszkodni a windózra a többiekkel mert nekem nem csinálja azokat a fasságokat

11110000 2017.05.16. 19:06:50

@GyMasa:
Csak akkor, ha vannak régi pen dive-jaid. :-)
Ma már 8 GB-nál kisebbet nem árulnak.
A 64 bites Win7 3,5 GB körül van. A 32 bites 2,5 GB körül. Persze ha egy pen drive-ra akarod a kettőt, akkor kell a 8 GB (mert 6-os nincs :-).

Pedig én is iszonyat pazarlásnak érzem, ha mondjuk csak egy bootolható Norton Ghostot rakok rá, ami pár száz MB, mást meg nem lehet rápakolni...

@eßemfaßom meg áll:
Lehet, hogy neked van egyedi, mert nekem is nekiállt.
És nem azért, mert ne próbáltam volna beállítani, hogy ne tegye, ugyanis minden rendszernél az az első, hogy vagy letiltom az automatikus update-et, vagy ha nem lehet, akkor beállítok hajnal 5 órát frissítési időpontnak, amikor biztosan nincs bekapcsolva a gép, és amikor szükségét érzem, akkor nekiállok frissíteni én.
De mondjuk a Win7-nél és a Win10-nél is megvan az a faszság is, hogy egyes mappákra rákattintva nem engedi azt megnyitni, merthogy azt csak rendszergazdaként lehet. Nem zavarja, hogy egyetlen felhasználóként te vagy a rendszergazda. Persze, meg lehet oldani 77 kattintással meg tulajdonjog átvételével, de a kurva anyjukat, már bocs, egy rendszergazda férjen már hozzá mindenhez alapból.
Amúgy én nem szoktam szidni a Windowst, mivel én is azt használok már lassan 30 éve. De látom a hibáit, és azok kurva bosszantóak, pont mintha a felhasználó bosszantására írták volna bele az addig jól működő rendszerbe (ilyen az XP gyorsindító pultjának elvétele is a Vistával kezdve, bár abban még trükközve vissza lehetett állítani, Win7-ben már nem, ez ügyben leveleztünk is a MS-tal még a Win7 fejlesztési fázisában).

eßemfaßom meg áll 2017.05.17. 13:09:35

@11110000: "merthogy azt csak rendszergazdaként lehet." ilyet nekem akkor csinált régebben amikor másik winnel létrehozott mappával futottam össze (korábbi telepítésből megmaradt valami vagy külső hdd más gépével feltöltve) W10 alatt viszont még nem botlottam bele ebbe

eßemfaßom meg áll 2017.05.17. 13:13:44

@11110000: "ilyen az XP gyorsindító pultjának elvétele"

Mármint az tálcárol indítható Quick Launch Toolbarra gondolsz? Mert az megy w10-en is mint minden elődjén is.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.17. 13:17:22

@11110000: "De mondjuk a Win7-nél és a Win10-nél is megvan az a faszság is, hogy egyes mappákra rákattintva nem engedi azt megnyitni, merthogy azt csak rendszergazdaként lehet."
Ha az UAC-re gondolsz, akkor az az egyik legnagyobb biztonsági fejlesztés lenne, amennyiben az idióta egybites felhasználó nem nyomkodná gondolkodás, és olvasás nélkül meg ilyenkor az igen gombot.

@GyMasa: "Ertem, az ugye nem zavar, hogy januarban NEM lehetett semmit allitani az update-nem a Win10-ben? AMikor jott az update, akkor a WIn10 feltette, aztan ujrainditotta a gepet."
Az első verziójában valóban nehéz volt beállítani, de aki nagyon akarta, az megoldotta. Azóta pedig ezt is megcsinálták rendesen:)

eßemfaßom meg áll 2017.05.17. 17:26:14

@metal: nem az UAC-re gondolt a rendszermappák baszkurálása közben, hanem szokott olyan lenni, hogy megnyitnál valami mezei juzermappát mappát oszt feldobja, hogy "hozzáférés megtagadva kérjen engedélyt a rendszergazdától" vagy valami ilyesmi, régen futottam már bele.

11110000 2017.05.17. 21:33:49

@eßemfaßom meg áll:
Nem megy. Van ott olyasmi, hogy odatűzheted az ikont, de messze nem ugyanaz.

Amiről beszélsz, hogy régebbi verzió stb., az pl. szintén elég zavaró, hogy régebbi verzióval létrehozott mappákban minden fájlt írásvédetté tesz a Win7. Szintén elég agyatlan faszság.

@metal:
Ja.
Csak az már a faszság kategória, ha a rendszergazdának sem engedi.

eßemfaßom meg áll 2017.05.18. 13:09:14

@11110000: Hogyne menne, most is itt van a sarokba a gyorsindítás eszköztár, minden wintelepítésnél ezt állítom be elsőnek,, ott volt nekem a w7-nél is w8-8.1-nél is és a w10nél is.

Egy gulikeresés +20mp beállítani.

11110000 2017.05.18. 14:44:23

@eßemfaßom meg áll:
A MS hivatalos válasza szerint sincs Gyorsindítás eszköztár (mint írtam, levelezgettem velük Win7-témában), de hát te biztosan jobban tudod a fejlesztőknél, hisz azok csak megalkották ezt az egészet, mit értenek azok hozzá hozzád képest.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.18. 14:52:48

@11110000: Nem nem faszság. Pont az a lényege, hogy a rendszergazda a komoly jogosultságait ritkán használja, de folyamatos veszélyt jelent, hogy alapból megvannak (egy rosszindulatú kód egy böngészőben, és az ő jogával már tud is telepíteni bármit a gépre), de az UAC-val ez nem megy. Gyakorlatilag egyszerűbb lett tőle a biztonságra adó rendszergazdák dolga, mert nem kell 2 profilt használniuk.

eßemfaßom meg áll 2017.05.18. 16:52:39

@11110000: Szerintem senki nem az MS hivatalos válaszát használja hanem a QL eszköztárat amit w10en is pár kattintás előhozni

Bambano 2017.05.20. 01:22:28

@RHalacska: autógyártók jó példa. az ms pont úgy működik, mint a fóccvágen.
csak nézd meg, milyen vidáman rúgják újra és újra porzósra a fóccvágen seggét a dízelbotrány miatt.

11110000 2017.05.20. 14:23:55

@eßemfaßom meg áll:
@metal:
Ismered a különbséget a 7 és a 10 (mint szám) között?
Köszönöm.

11110000 2017.05.20. 14:24:55

@metal:
De, faszság bizony, hogy 1-2 kattintás helyett végig kell menni a tulajdonjog-átadáson, vagy 2 percig baszogatni a mappákat.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.20. 19:13:51

@11110000: Baszki, ilyen nehéz megérteni, hogy win10-el is ugyan úgy működik?

eßemfaßom meg áll 2017.05.20. 20:38:45

@11110000: igen

még egyszer megísmétlem picit vontatottan, mert kicsit lassunak tűnik a felfogásod:

A w7-ben vissza lehet tenni a QLToolbart pár kattintással.
A w8-ban vissza lehet tenni a QLToolbart pár kattintással, pont mint a w7-ben
A w8.1-ben vissza lehet tenni a QLToolbart pár kattintással, pont mint a w7-ben és w8-ban
A w10-ben vissza lehet tenni a QLToolbart pár kattintással, pont mint a w7-ben. w8-ban és w8.1-ben

Ezt azon kívül, hogy tele van vele az internet onnan tudom, hogy én használtam/használom a QLToolbart w7-en, w8-on, w8.1-en és most w10-en is és mindegyiken ugyanugy állitottam be (egy w7-es leírás alapján szoktam) Nem az MS véleményét kértem ki a kérdésről, hanem használom.. Érted?

11110000 2017.05.22. 19:40:51

@metal:
Ezek szerint nem ugyanúgy működik.
Meg pl. a MS szerint sem.
De te nyilván jobban tudod, hiszen ők csak készítették, de te szakértesz.

@eßemfaßom meg áll:
Ismételheted bármilyen lassan, a Win7-ben nem lehet visszatenni, szóval azon tutira nem használtad (persze lehet, hogy neked gyártottak külön egy buildet, amiben volt ilyen, de igazából ezt kétlem).
Win 8.x-et sosem használtam, Win10-ben meg nem próbálkoztam ilyesmivel, mivel szarnak találtam, és nem hagytam annyi időre a gépemen.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.23. 08:40:32

@11110000: Most komolyan ilyen hülye vagy? Ugyan úgy működik Vista óta, mindben vissza lehet tenni, az általam linkelt cikk szerint! Én folyamatosan használom. Az, hogy az Ms mit mond, az egy dolog.

eßemfaßom meg áll 2017.05.23. 15:39:32

@11110000: "Ismételheted bármilyen lassan, a Win7-ben nem lehet visszatenni, szóval azon tutira nem használtad"

Ennyire segghülye nem lehet senki :)

11110000 2017.05.24. 03:15:15

@metal:
@eßemfaßom meg áll:
Nyilván a hozzátok hasonló okoskák jobban tudják, mint maguk a fejlesztők...
Hát kik azok hozzátok képest?

Gondolom, ti már több oprendszer fejlesztésén túl vagytok, jobban értetek hozzá.

Igen, én is azt gondolom, hogy annyira segghülye nem lehet senki, hogy azt gondolja, jobban ért hozzá a fejlesztőnél, aki az egészet készítette. De hát mégis vannak ilyenek, pl. ti is itt ketten.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.24. 08:02:05

@11110000: Legalább a magyar cikket sikerült elolvasni? És értelmezni? Az látszik, hogy a korábbi angolt nem sikerült.
Amúgy most komolyan te azt gondolod, hogy tudtál beszélni egy olyan fejlesztővel, aki dolgozott a Windows fejlesztésén(elárulom, hogy én tudtam, bár nem fejlesztő, hanem tesztelő)?

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.24. 09:41:24

@11110000: Igazad van! Tényleg nem lehet, akinek meghaladja az értelmi képességét elolvasni egy magyar cikket, és végig csinálni a benne lévő 5 kattintást, annak tényleg nem lehet.

eßemfaßom meg áll 2017.05.24. 14:50:15

@11110000: "Nyilván a hozzátok hasonló okoskák jobban tudják, mint maguk a fejlesztők..."

Nem, de rosszabul se

support.microsoft.com/hu-hu/help/975784/guided-help-enable-the-quick-launch-bar-in-windows-7

11110000 2017.05.24. 16:50:08

@eßemfaßom meg áll:
@metal:
Aha, okoskák.

Ezt vajon megértitek:
answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-desktop/quick-launch-bar-in-windows-7-keeps-disappearing/8e85e5e3-c52b-446c-b727-e3a549d38995

Merthogy valóban az volt, amit a kérdésfeltevő ír: megjelent, de minden újraindításkor eltűnt újra.
Ekkor írta az adott választ a MS. 2009-ben.
Ja, bétateszteltem is a Win7-et.

metal · http://electric.blog.hu 2017.05.24. 19:53:59

@11110000: Ez komoly? Basszus, kérdeznek egy hibajelenségről. Arra válaszolnak, hogy hogyan oldja meg (nem azt, hogy ezt nem lehet), és ezt te nem érted meg? Amiket mi linkeltünk, legalább megpróbáltad elolvasni? A magyart se sikerült?

11110000 2017.05.24. 21:38:29

@metal:
Ja válaszolnak valamit.
Csak olvasd el a hozzászólásokat is.

A javasolt megoldás ugyanis lófaszt sem ért.

eßemfaßom meg áll 2017.05.25. 12:09:53

@11110000: Fogd már fel te nagyonhülye, hogy olyat próbálsz meggyőzni arról, hogy a w7 óta nincs QLToolbar aki a w7 w8 w8.1 w10-ben használja a gyorsindítást .

Még tulajdonképpen el is fogadnám, hogy nem hiszel nekem mert hát miért is hinnél, de hogy az MS-nak se hiszed el az azért kemény :)

11110000 2017.05.27. 23:10:21

@eßemfaßom meg áll:
Nem értem, hogy mi történt a nagyonbüdöskurva édesanyáddal.

11110000 2017.05.27. 23:11:14

@eßemfaßom meg áll:
Bár mondjuk olvasni megtanulhatnál.

eßemfaßom meg áll 2017.05.27. 23:39:19

@11110000: Mi történt volna, ő is használja a gyorsinditás eszköztárat a w7-es gépén.

eßemfaßom meg áll 2017.06.01. 14:20:00

@11110000: Na sikerült már végigmenned a QLtollbar visszaállítási 20mp-es folyamaton?

Krampusz65 2017.06.29. 21:34:20

@porthosz: Kötöttpályás, persze hogy sínre van kötve. :D
süti beállítások módosítása