Digitális történetek, kicsit másként.

A TV is beszállt a netsemlegességi harcba

John Oliver 500 ezer aláírást szedett össze két nap alatt

2017. május 12. - digitalstoryteller

header.png

Elég ritkán írunk TV-ről, de a netsemlegesség kapcsán nem tudjuk kihagyni: John Oliver ismét sikeresen hívta fel a figyelmet egy elég fontos témára. A Last Week Tonight másodszor is védelmébe vette a netsemlegességet és két nap alatt pesszimista becslések szerint is félmillió embert vettek rá, hogy tiltakozzon az FCC-nél legújabb, Net Neutralityt veszélyeztető javaslat ellen. 

Többszörs is írtunk már róla, hogy Amerikában van némi gond a Trump-kabinet működése óta az internetes dolgokkal. Csak szép sorrendben:

Szóval van baj, de az USA-ban ilyenkor szokás erőteljesen tiltakozni a különböző szerveknél és képviselőknél, és ez néha hatásos is tud lenni. Az első netsemlegességi paránál például példásan bejött, és John Oliver akkor is komoly szerepet vállalt ebben az egészben. (Itt az aktuális rész.)

Persze nemcsak az állampolgárok szavára volt szükség, a tech-cégek is keményen tiltakoztak 2015-ben az eredeti javaslat ellen. A Last Week Tonight stábja mindenesetre most is előállt azzal, hogy az emberek írjanak a döntéshozóknak a tervezett szabályozás ellen, és ismét bejött nekik a dolog. Mennyire? Eléggé! 

jfoss.png

A Redditen a JFoss117 nevű felhasználó kotorta össze az adatokat arról, hogy hányan is tettek eddig bejelentést az FCC-nél, és elég durva számok jönnek ki: két nap alatt 683 ezren írtak a szabályozónak.

Igaz, van némi gond a számokkal: több bejelentés is jött arról, hogy botokkal automatizálták az üzenetküldést, és így a 683 ezres szám nem tükrözi a valóságot. A reddites felhasználó szerint 130 ezer bejelentés lehet kamu, szóval így is marad azért bőven olyan állampolgár,aki aggódik a netsemlegességért. 

Szóval a TV-nek és John Olivernek még mindig van hatalma, és még mindig ki tud állni fontos dolgok mellett. Ha érdekel, hogy pontosan hogyan is csinálja, nézd meg a legújabb részt: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr4012500205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása