Digitális történetek, kicsit másként.

Mi lesz a CEU InnovationsLabbal?

A támadások előtt még világsikerhez segítették a magyar Talk-A-Bot-ot

2017. április 06. - digitalstoryteller

open.jpg

A CEU bezárása nemcsak egy iskola, hanem jó eséllyel az egyik, jó kapcsolatokkal rendelkező magyar startup inkubátor, az InnovationLabs végét is jelentené. Miért olyan nagy baj ez? Mert az igazán sikeres startupoknak nemzetközi lehetőségekre van szükségük.

A CEU InnovationLabs pedig nemrég tényleg világsikerhez segítette az egyik magyar startupot: a Talk-A-Bot a 800 millió regisztrált felhasználóval, és 260 millió havi aktív userrel bíró Viber kiemelt partnere lett, ami nem kis szó. (Meg amúgy az Index csetbotját is ők csinálják, de ez másodlagos.)

Márpedig épp ilyen lehetőségekre van szüksége egy magyar cégnek, hogy igazán nagy lehessen. A matek egyszerű: hazánk 10 millió fő, a világ meg 7 milliárd, szóval el is dőlt, hogy melyik a nagyobb piac.

Egy dologgal lehetne piszkálni a "Soros-egyetem" részesedést sem kérő inkubátorát: jelenleg csak CEU-s projekteket támogatnak. Teljesen viszont ez sem igaz, mert - a Startup Mustra fent linkelt interjúja szerint - lehetnek külsősök is a projektben, és épp tervezik a még szélesebb nyitást is. Ráadásul nem is mindig baj az, ha próbálják összehozni az iskolán belüli embereket, hiszen világszerte viszonylag gyakori, hogy egyetemen találkoznak a techvilág nagyjai:

Larry Page és Sergey Brin - A Google alapítói együtt jártak Stanfordra

Jerry Yang és David Filo - A szerencsésebb időket is megélt Yahoo alapítói szintén a Stanfordra jártak együtt

Steve Huffmann és Alexis Ohanian - Az itthon nem annyira pörgő, de amúgy elég fontos Reddit alapítói Virginiában jártak egy egyetemre

Szóval kisülnek jó dolgok a közös iskolákból, iskola nélkül viszont nehéz lesz összekötni a diákokat.

Amerikából persze könnyebb nemzetközivé válni, mint nálunk, aminek nemcsak méretünk, de sok egyéb mellett a nyelvünk is oka. Ettől függetlenül sokaknak sikerült, és szeretünk is büszkék lenni miattuk. De nézzük meg, hogy ők mennyire magyarok:

Prezi - Az egyik leghíresebb magyar startup, az egyik kedvenc sikersztorink. A sztori egyik nagyja: Árvai Péter. Svédországban született, járt egyetemre és ott is kezdte a karrierjét.

LogMeIn - Igazi nemzetközi siker, az Index egy egész hosszú cikket szentelt nekik, aminél többet nem is tudunk mondani.

Ustream – A Ustream szintén egy klasszikus magyar sikersztori, amire büszkék lehetünk. Igaz, három alapítójából csak egy magyar, és elég gyorsan nyitottak nyugatra.

Persze tudjuk, hogy a magyar érdemek emlegetése igen érzékeny téma, ezért szeretnénk hangsúlyozni: a poszttal véletlenül sem a magyar elme képességeit akarjuk kisebbíteni, és nem azt akarjuk mondani, hogy nem lehetünk büszkék az eredményeinkre. Azt viszont bátran mondjuk, hogy a sikerhez többre van szükség mint az "innovállalat" szó kitalálása.

Az igazi magyar sikerhez világsiker kell, ehhez pedig nyitottság. Ami három hete még egy kicsit úgy tűnt, hogy kormányban is megvolt, amikor büszkén ültek egy asztalnál a Talk-A-Bot alapítójával.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9412405527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2017.04.07. 04:51:32

A CEUnak nincs semmilyen müszaki képzése azaz senki sem fejlesztett ott ki semmit.

Pipas 2017.04.07. 06:45:45

"(Meg amúgy az Index csetbotját is ők csinálják, de ez másodlagos.)"

A halál is túl enyhe nekik! :D
süti beállítások módosítása