Digitális történetek, kicsit másként.

Beadta az Apple-trükköt a Samsung?

2017. augusztus 24. - digitalstoryteller

apple_things.png

Megjelent a Galaxy Note 8, azaz a Samsung aktuális óriás csúcstelefonja, de egy sokat emlegetett funkció hiányzik belőle: a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó. Lehet, hogy ez nem bukta, hanem a Samsung elkezdett felnőni.

A kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasók nagyjából egy éve kezdték el komolyan foglalkoztatni az embereket, miután egyre egyértelműbb lett, hogy a kijelzők átveszik a telefonok teljes előlapját. Ez a Samsungnál, LG-nél már meg is történt, és várhatóan az új iPhone is hozza majd a kötelezőt. De mi van a beígért biometrikus szenzorokkal?

Vannak gondok

A technológia már megvan a váltáshoz: az egyik legnagyobb chip gyártónak, a Qualcommnak már biztosan megvan a rendszere, és a Vivo bele is szerelt már kijelzőbe ilyen biometrikus azonosítót.

Az eddigi bemutatók alapján viszont ezek a megoldások rendszerint jóval lassabbak, mint a már megszokott, instant kioldást hozó, gombokba rejtett ujjlenyomat olvasók. Így viszont veszélyes beletenni őket kereskedelmi forgalomba szánt telefonba, hiszen csalódást fognak okozni a usereknek.

A Samsung el is engedte a dolgot

A Samsung el is engedte ezt az egész dolgot az aktuális generációban, pedig nagyon sokan számítottak arra, hogy a Galaxy S8-ban (8+-ban) benne lesz az olvasó. Aztán amikor azokba nem került bele, abban bíztak, hogy majd a Note-ban. De ebből is kimaradt.

Igaz, már előre szóltak arról pletykák, hogy kimarad a megoldás a Note-ból is. Miért? Egy Samsung dolgozó szerint ezért: „Mindent megtettünk a Note 8 kijelzőjébe épített ujjlenyomat olvasóért, de inkább úgy döntöttünk, hogy azt kihagyjuk ebből a stratégiailag fontos telefonból, mert a technológia nem tart ott, például biztonsági szempontból”.

Az Apple-trükk

Ezzel el is értünk a címben emlegetett Apple-trükkig. Eddig a Samsungra jellemző volt, hogy első akart lenni minden hasonló fejlesztésben. Egy csomó funkció évek óta benne volt már droidos telefonokban, aztán jött az Apple, és hirtelen megcsinálta az egészet tényleg jól.

Miért fontos ez? Mert az átlagusert nem az elsőség érdekli, hanem az, hogy valami faszán működjön. Úgy tűnik azonban, hogy a Samsung végre nem első akar lenni minden apró funkcióban, hanem jót akar csinálni. Ha ehhez várni kell egy generációt még, akkor várnak, hiszen így is közel tökéletes telefonokat csinálnak.

Az Apple még hátravan

Az iPhone 8 persze hátravan, és ott még megjelenhet a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó. Kérdéses azonban, hogy ha eddig egyetlen gyártónak sem sikerült rendesen megcsinálnia egy ilyen rendszert, akkor az Apple vajon rájön-e az egész dolog nyitjára. Három lehetőség van:

  1. Várnak ők is még egy kicsit, hogy igazán jó legyen a rendszer – azaz hűek maradnak magukhoz
  2. A verseny miatt megcsinálják a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasót, de rosszul – azaz ők lesznek a pár évvel ezelőtti Samsung
  3. Megcsinálják a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasót jól – azaz sok év után húznak valami tényleg maradandót az iPhone-okkal

A válaszra még néhány hetet várni kell, de tulajdonképpen mindegy is: ha a Note 8 nem robban fel, akkor az egyik legjobb telefon lesz a piacon. Ahogy várhatóan az iPhone 8 is lenyűgöző lesz, ujjlenyomat olvasótól függetlenül.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9512775912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása