Digitális történetek, kicsit másként.

PC vs Mac 3 hónap után: melyik a jobb? [Videó]

2017. augusztus 22. - digitalstoryteller

header.jpg

Az emberek nagy része egy oprendszer mellett teszi le a voksát, de mi most három hónapja egyszerre használunk Windowst és MacOS-t. Mik a tapasztalatok? Jobb valamelyik? Legújabb videónkból kiderül! 

Nem akarunk óriási zsábkamacskát árulni, így gyorsan le is írjuk: mindkét rendszernek van előnye és hátránya is. Leginkább a useren múlik, hogy hatékonyan dolgozik-e vagy sem, és szerencsére egyre több szoftver támogatja az oprendszerek közti váltogatást.

De mégis, milyen érzés két rendszer között folyamatosan váltogatni? Itt megnézhetitek: 

Megjegyzés: Tudjuk, sokan jobban szeretitek a szöveges tartalmakat. Mások a videókat szeretik. Hogy az elejétől egyértelmű legyen, mi is van a posztban, a címben jelezzük, ha videós tartalomról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9812771432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2017.08.22. 19:33:42

Grafikus vagyok és Hackintosh használok (magamnak építem) és dolgozni sosem használnék Windowst. A MacOS sokkal tisztább logikusabb használhatóbb, megbízhatóbb... egyszerűbb, barátságosabb. Jobban értek hozzás mint a Win-hez kétségtelenül (így 25 év után) de azért a Win-ben is megtalálok mindent.

Természetesen játszani, Office programokat használni, internetezni a win is tökéletesen elég és az emberek túlnyomó többségének nincs is másra szüksége és ez így rendben is van.

Van nagyon sok gyengesége a Mac finderének is tudnék tanácsokat adni a szoftverfejlesztőknek bőven (persze ez is szubjektív) de a win-re átbootolni a gépet mindig egy kicsit rémálom :-), egyszerűen nem tudok úgy megbízni benne mint egy Time Machinnel védett MacOS-ben. Sokkal jobban úgyérzem hogy kézben tartom a rendszert mint egy windowsnál. Installáloskor pontosan tudom mi hol van mi hová megy. Nincsenek teljesen érthetetlen őrült hibaüzenetek, sokkal jobb a fontkezelése. Nincs kiszámíthatatlan updatelgetés. A MacOS levelezőprogramja is egészen remek és a Safari is. Az Apple nagyon tud szoftvert írni a Microsoft sehol nincs ebben és amit meg megvesznek (lásd Skype) annak a megbízhatósága és minősége rohamosan csökken.

AZ Apple legnagyobb gyengéje az maguk a gépek amelyek bőven túlárazottak. Ezért használunk Hackintosht. The best from both world :-)))

Bambano 2017.08.22. 20:04:02

legdurvább rémálmaim egyike, mikor a kisfőnök mekkjét kellett volna hálózatra kapcsolni.
azóta nem értem, hogy miért gondolják sokan kényelmesnek azt a romhalmazt.

rockjano 2017.08.22. 20:13:07

Bambano...miért okoz neked rémálmot az ami nállam tökéletesen működik????
Bedugod...és megy... ennyi...

fda 2017.08.22. 20:14:06

Komoly szakmaiságra vall, ha valaki összekeveri/összemossa a PC-t a Windows-sal, és úgy beszél operációs rendszerekről, hogy nem verziókat és OS-funkciókat említ, hanem grafikai alkalmazásokat. A legjobb, hogy az összehasonlítás eredménye, hogy tök mindegy, egyformák...

eßemfaßom meg áll 2017.08.22. 20:22:01

A mek sokkal jobb mert a meacen a fotosop szebbre gömböjíti a lányok mellét és a lájtrum 24%-al szebbre konvertálja a rawokat A májkroszoft nem tud jó fotosopot írni.

brlv24 2017.08.22. 20:30:13

@rockjano: Ja csak rendszerbe nem tudod rakni. Az OSX szerver egy nagy rakás kaki. "Okosan" vettünk 12 db mac-et (szerverrel) cégnél 3 éve. Nagy hiba volt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.22. 20:36:27

@Bambano: gondolom valami takarító lehetsz, esetleg qbasic fejlesztő :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.22. 20:37:32

Amúgy a pc ne már a fos winizé legyen csak és kizárólag :)

eßemfaßom meg áll 2017.08.22. 20:50:10

@enpera: hanem? Linux a 2% penetrációjával?

rockjano 2017.08.22. 21:08:19

brlv24 OSX szerver????? olyan már iszonyat régen nincs..nem létezik.... miért nem lehet rendszerbe rakni és nállam miért működik????

Valamit nagyon keversz...

Bambano 2017.08.22. 21:12:59

@enpera: nem fejlesztek.

de ha pl. nem bridge-lt wifit csinálsz, mert miért is nyitnád össze a céges guest wifit a belső lannal, hanem routoltat, a routeren nem megy át a bonzsúr, ettől kezdve a mekk meg a nyomtatók két diszjunkt halmazt fognak alkotni. azt meg fejeltsd el, hogy menüből fel lehet rakni egy nyomtatót úgy, hogy működjön.

Bambano 2017.08.22. 21:14:03

@eßemfaßom meg áll: a windows csak addig vezet, amíg a desktop kategóriát nézed. ha az összes számítógép kategóriát kezded nézni, akkor futottak még.

satie · http://321.hu/sas 2017.08.22. 21:25:56

Jézus Máris, hogy lehet, hogy 2017-ben valaki még mindig ilyen barom és full szakmaiatlan címet ad, hogy "pc vs mac", mintha a szóban forgó mac nem lenne pc, és mintha alapvetően nem a lehetséges SZOFTVEREKRŐL folyna a beszélgetés, t. i. illik, hogy például, Linuxot, BSD-t, Windowst vagy MacOS-et futtatunk-e egy adott, például Apple-féle hardver konfigon.

user@blog.hu: su -c 'apt full-upgrade' # :-)

2017.08.22. 21:26:04

@brlv24: haha :) akkor jól átvertek titeket :)
ipari hulladékra annyi pénzt elszórni. Ahhoz képest, hogy már a Mac-es fórumok se ajánlják a mac megvásárlását, még mindig vannak emberek akiket be lehet palizni ezekkel a túlárazott vackokkal, de lebalább Mancika az almás billentyűzetbe reszelheti a körmét, és ettől trendinek érezheti magát :)

2017.08.22. 21:30:37

@rockjano: hát, szerintem a MacOS kb az ipari hulladék szintje, lassú, de nagyon, rendes mac-en is többet nézem a homokórát, mint dolgoznék.. (i5-ös csigabiga).
Az lehet, hogy mind az az 1 darab program amit használsz, az jól fut rajta, de számomra munkára alkalmatlan, bármilyen megoldás órákig tart, a command line-os bohóckodásról már ne is beszéljünk.

victor vacendak 2017.08.22. 21:32:33

Hotel recepción, fogorvosi rendelőben láttam már iMac-et Win7-tel. Hiába, ha egyszer bizonyos programokat nem írnak Mac OS-ra, akkor hiába szexi a gép, használhatatlan. A Mac-ek, mint olyanok, 2006 óta nem nagyon különböznek hardverileg a PC-ktől, úgyhogy a kérdés csak az oprendszerre vonatkozhat. Aki power júzer és Mac-kel kezdett először, az biztos nem tér át Win-re és fordítva sem (főleg, ha játékra használja, akkor a Mac a felejtős). Akinek csak net kell, meg képnézegető esetleg filmek, annak tökmindegy melyik (ha nincs pénze akkor a Win, ha sznobfaktor is van, akkor nyilván Apple).

registerz 2017.08.22. 21:46:18

Tíz éve Linuxot használok. Imádom még a Mac-et is. Windows-t tíz éve, amióta lecseréltem Linuxra, nem használok, elég volt belőle.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.22. 21:47:00

@victor vacendak: igen, ott láttál egyszer, rendkívül megalapozott vélemény. Kiröhöghetlek, nem sértődsz meg?

satie · http://321.hu/sas 2017.08.22. 21:55:50

én összesen pár hónapig használtam Windowst, 1998-ban, aztán átálltam Debian potato-ra, a Debian Etch óta pedig alapvetően már a környezetemben is mindenhol csak full POSIX-szabványos rendszer van, egyszer hoztak hozzám egy macos-t, hogy javítsam meg, ennek apropóján megnéztem, de nem láttam sem azt, hogy gyorsabban futnának az appok, mint Debian alatt, sem más előnyét, az UI pedig kifejezetten kevésbé volt letisztult munkára, mint mondjuk a MATE desktop. Az, hogy az app blob mire van kiadva, az a kiforrott virtualizáció óta lényegében álkérdés. Egy egyszerű stabil host os felett, ami akár a legfapadosabb BSD is lehet, elfuthat akármilyen blob OS és mondjuk rajta az Adob3 termékcsalád vagy bármi

qwertzu 2017.08.22. 23:04:55

@rockjano: "egyszerűen nem tudok úgy megbízni benne mint egy Time Machinnel védett MacOS-ben"

Nekem van 12 éves működőképes XPm. Húzza a belét, véres a tprka, de még megy. Amúgy napi mentés kell, oszt kész.

"Nincs kiszámíthatatlan updatelgetés."

Elég elterjedt oprendszer ahhoz, hogy érdemes legyen rá vírust írni, ellentétben a MEKkel. :) Tavasszal is mekkora balhé volt, hogy a 2 éve nem támogatott XPre fejlesztettek pár vírust.

"A MacOS levelezőprogramja is egészen remek és a Safari is. Az Apple nagyon tud szoftvert írni a Microsoft sehol nincs ebben és amit meg megvesznek (lásd Skype) annak a megbízhatósága és minősége rohamosan csökken."

Ez azért erős, de az outlook és a skype az mondjuk tényleg fostalicska. Néha komolyan elgondolkozok rajta, hogy írok egy chatprogramot.

Magnat 2017.08.23. 00:27:53

@Bambano: sztem ne fáraszd magad, ha valakinek abból áll a hálózat témakör, h fellép a wifire, annak felesleges ilyen mélységekbe menően magyarázni, úgyis annyit fog válaszolni, h "nálla" működik, szóval a hiba tuti nálad van...

Amúgy meg a másik kedvencem az, amikor vki azzal jön, h dehát a Windows biztonság szempontjából mennyire szar, bezzeg az Alma aktuális verziója micsoda csoda ... Aztán meg ha bedobsz pár linket, h kb 10 éve Windows messze a legbiztonságosabb desktop os, akkor megy a magyarázkodás...

véleményM 2017.08.23. 01:13:20

Mac = sznobizmus
Win = mazochizmus

Bambano 2017.08.23. 01:13:51

@Magnat: persze, a hiba nyilván nálam van, mert nem vettem brutális zsetonért apple gyártmányú wifit és volt merszem másképp összerakni a hálózatot, mint ahogy a nagy gyártók elképzelték (őket is a jószándék vezérelte, mert az mindenkinek jó, ha sokat fizetek a végén).

sőt, azt is elismerem, hogy az is az én hibám, hogy a cups konfigokat se tudtam úgy átírni, hogy felismerje azt a nyomorult nyomtatót és képes legyen rá nyomtatni.

de a probléma azóta megoldódott, az illető gépét már nem kell üzemeltetnem.

én is mindig nagyokat röhögök, mikor a windows biztonságáról van szó. elismerem, ez műfaji tévedés, mert röhögni komédián illik, nem fikción. de az ms eljutott odáig, hogy már nem is tagadja, hogy lopnak minden adatot, amihez hozzáférnek, és nem is érdekli őket, hogy a w10 egy nagy biztonsági lyuk.

DR. Smit Pal 2017.08.23. 01:23:57

Az egy masodperc alatt eldontheto, hogy a mekintos egy szar.

victor vacendak 2017.08.23. 05:40:09

@enpera: az apple store-ból leölthető a boot camp, és különböző winfosok telepítéséhéz is relatíve jó az on-line support. Gondolod, hogy csak pár csóró kelet-európai miatt? Egyébként a hoteles példa több helyet jelent. Akkor megnyugodnál, ha az mondanám, magánemberek között is láttam már? Van, akinek a Logic Pro miatt volt Mac-je, de mikor nem ezt használta a Winfost futtatta a gépén. Előfordul. Ettől még nem dől össze a világ. De te nem hazudtoltad meg az apple-buzikról kialakult sztereotípiát.

midnightcoder2 2017.08.23. 06:50:55

@qwertzu: "Az Apple nagyon tud szoftvert írni"

Ja. Az OSX előtt az IOS nagyobb kalap hulladék volt mint a windows 3.1. Aztán lenyúlták a BSD-ből a kernelt, így jött létre az OSX. Aztán fogták a KDE projektből a böngészőmotort, azt is lenyúlták és így jött létre a Safari. A grafikusaik, jogászaik és főleg a marketingeseik viszont tényleg profik.

midnightcoder2 2017.08.23. 06:56:03

@véleményM: Szerintem is a Linux a nyerő, de amíg Visual Studio nincs rá addig igazán fogom lecserélni. Amúgy a win10 sem olyan rossz ha van SSD-d. Amúgy Visual Studio Mac-re sincs, a Visual Studio for Mac csak egy feltupírozott Monodevelop. Kisebb dolgokra a vim vagy a Visual Studio Code is elég, de van amire nem.

eßemfaßom meg áll 2017.08.23. 07:03:13

@enpera: "A pc az nem a wint jelenti. "

Igaz, hanem pl a Mac is PC szóval innen nézve az egész poszt értelmetlen.

eßemfaßom meg áll 2017.08.23. 07:04:31

@Bambano: "a windows csak addig vezet, amíg a desktop kategóriát nézed."

És pont erről szól a poszt, a desktopról.

eßemfaßom meg áll 2017.08.23. 07:08:28

@satie: "Egy egyszerű stabil host os felett, ami akár a legfapadosabb BSD is lehet, elfuthat akármilyen blob OS és mondjuk rajta az Adob3 termékcsalád vagy bármi "

vagyis mégis azokat az oprendszereket kell használni amiken az adott programok futnak csak virtualizálva. Az miért is jobb mint ugyanazt natívan?

eßemfaßom meg áll 2017.08.23. 07:17:20

@midnightcoder2: "Az OSX előtt az IOS nagyobb kalap hulladék volt mint a windows 3.1"

Biztos, hogy az OSX előtt IOS futott a Mac gépeken nem pedig System 1-7 majd Mac OS 7-8?

satie · http://321.hu/sas 2017.08.23. 08:33:37

@eßemfaßom meg áll: 1: nem KELL azokat az oprendszereket használni, ha XY céljaidra nem használsz olyan app-ot, ami natívan csak egy adott OS-re van.
2: hogy miért jobb egy stabil, kényelmes, biztonságos host OS, azt szerintem számtek iránt érdeklődő embereknek nem kell elmagyarázni...
3: olvasd vissza a kommentem lényegét, az előző mondattal: a lényege az volt, hogy az olyan hangsúlyos érvelés, miszerint "nagyon függök egy apptól, és abból csak XY OS-re van blob" szerintem úgy 10 éve erősen álprobléma, ha valaki egy kényelmes és biztonságos alap OS-t akar, simán futtathat például egy nyílt forrású ISO 9945-szabványos gazdarendszert, és ha tényleg függője egy blob-nak, akkor azt a legeslegrosszsabb esetben még virtben is simán elfuttathatja 2017-ben, ez ma már nyilvánvalóan nem kérdés

Nzoltan 2017.08.23. 08:54:14

Az OSX ergonómikusabb. Meg szebb is. A sebesség meg a kilencven százaléknak tökmindegy.

Blogerovac 2017.08.23. 09:45:11

Közel 20 éve használok Windows-t, az utóbbi időben túlnyomórészt munkára (fejlesztés a 3D engine-től az ügyviteli szoftveren át a mobil alkalmazásig). Utoljára Win98 alatt voltak stabilitási gondjaim, újratelepíteni meg már az XP-t sem kellett, legfeljebb gépváltáskor. Megjelenése óta használok Windows 10-et, nulla problémával. Nyilván ezt szoktam meg, ez áll kézre, erre van minden fejlesztőeszköz, ami csak kellhet. Azt gondolom, hogy a Windows-al annak van baja, aki nem ismeri, vagy aki egyébként is fogalmatlan az informatikában, vagy valami nagyon speciális területet használ, amire véletlenül van jobb alternatíva más OS alatt. Mac-en szerintem sokkal több problémám lenne a nehezebben bővíthető hardver, a zártabb OS és a sokkal szerényebb szoftverellátottság miatt. De aki csak max. közepes szinten grafikázik, hobbi szinten vág, vagy csak netezik, fájlokat nyitogat, nézeget, annak biztos jó az is, mindenki másnak kevésbé.

Plumper_ 2017.08.23. 10:11:40

500.000 - 1.000.000 + Ft-ba kerülő számítógép, ami csak a saját rendszerével kompatibilis és arra van beállítva, hogy mindent megvegyél pluszban, hát nem tudom...

rockjano 2017.08.23. 10:12:09

Pl. egy apróság ami nekem iszonyat fontos...

Windowson ha listába állítod egy dosszié tartalmát nem látod hogy az egyes dossziék mekkorák, nem írja ki a méretét (állítólag win 7-re volt egy bővítmény de most úgy tudom nincs)

Mac-en meg látod (ok néha elszámol vele egy kicsit)

Lehet apró marhaságnak tűnik de ez pl. iszonyat fontos. Legalábbis nekem. ÁLtalában Mac-en sokkal jobban lehet tudni mi van a géppel mint windowson. Tisztább jobban átgondolt és logikusabb a rendszer ...sokkal.

És mégegy a macos fényévekkel szebb!!! Igen lehet azt mondani hogy kit érdekel hogy hogy néz ki az OS amin egész nap dolgozunk de mind tudjuk hogy ez nemigaz

Az sem mindegy hogy az autónk hogy néz ki meg a barátnőnk nem??? :-)

rockjano 2017.08.23. 10:13:33

Plumber...építs egy hackintosht!!! Nem akkor truváj és egy normál PC-n fut majd a MacOS neked ígaz alkatrészeket jól kell megválogatni az igaz). Ja és simán bootolhatsz rajta akármilyen windowst ha akarsz.

rockjano 2017.08.23. 10:15:55

@Blogerovac Én profi szinten grafikázok videót vágok lés hasonlók már 25 éve és csak mac-en pedig van volt és lesz windowsos gépem (vagy partícióm) is.

De a bővíthetőség hiányában és a túlárazásban igazad van.

rockjano 2017.08.23. 10:17:40

@okostojas007 Ilyen sok marhasággal nehéz vitába szállni...

NewInsights 2017.08.23. 10:25:25

@victor vacendak: Egyetértek veled mindenben, sok helyen láttam már én is iMac-re Windowst telepítve. Egy szakközépsuli kapott egyszer nem tudom, milyen megfontolásból kb 10 mac-et. Eleinte OSX-szel használták, de miután egyrészről senki nem értett hozzá, másrészről pl. sok cucc, amit aktívan használtak, nem futott rajta, át lettek telepítve Win7-re.
Ellenpéldaként ismerek egy hölgyet, aki DOS-szal kezdett, majd XP-ig Windowst használt, azóta Mac-je van, és azt mondja, hogy nem is tudja, hogy eddig hogy bírta ki nélküle, mert ilyen jó és kényelmes, átlátható rendszerre várt mióta. Ízlések és pofonok, ugye. :)

egyszoban 2017.08.23. 10:57:18

@rockjano: mac meg nem írja ki Finder ablak alján, hogy az aktuális mappa hány elemet tartalmaz, vissza kell mennem egy szintet...

Szóval pro-kontra vannak olyan apró barom hiányosságok, hogy elképesztő.

Esetleg még egy olyan, hogy több elemet kijelölve megkapom az összesített méretüket? (Mappákkal együtt kijelölt fájloknál is akár?) Vagy nekem kerülte el a figyelmem, hogy van ilyen lehetőség?

brlv24 2017.08.23. 11:22:34

@rockjano: Ebből látszik, hogy fingod nincs a dolgokról.
www.apple.com/macos/server/

És azért nem lehet rendszerbe rakni, mert ez a szoftver állandóan szétesik, és az SMBX nem igazán kompatibilis az SMB3-mal. Az eDirectorival is vanak dolgok, és a ProfileManager se az igazi, nem azt csinálja, amit az ember beállít.
Gondolom nem használod, ezért nem tudod.

Bambano 2017.08.23. 11:58:03

@Blogerovac: "Azt gondolom, hogy a Windows-al annak van baja, aki nem ismeri, vagy aki egyébként is fogalmatlan az informatikában": amennyi szándékos és vétlen hiba van a w10-ben, elég fogalmatlan lehetsz az informatikában, ha neked tetszik.

Bambano 2017.08.23. 11:59:09

@midnightcoder2: "amíg Visual Studio nincs rá addig igazán fogom lecserélni." máris cserélheted:

code.visualstudio.com/download

rnz 2017.08.23. 12:20:22

Egyetlen (asztali) gépem van otthon, amin van windows és osx is. Ha meló, akkor ott az osx (fejlesztek), _minden másra_ meg win. 20 másodperc alatt lépek át egyikből a másikba és ennyi. Soha nem sz*ptam be egyetlen vírust sem, soha nem volt indokolatlan összeomlás, adatvesztés, semmi. Egyik kutya, másik eb, csak sokan leragadtak úgy 10-15 évvel ezelőtt, amikor még valóban volt diferencia a két rendszer között.
Az apple _gépek_ egyetlen előnye az alma logó és azt is kell megfizetni.
Nem mellesleg szerintem az osx meg kifejezetten hanyatlik, valódi fejlesztés mint a fehér holló...

Alick 2017.08.23. 12:26:00

@Bambano: A Creators Update addig működő ficsöröket is elrontott (BLE), kénytelen voltam letiltani a Windows Update service-t, ahol még régebbi verzió volt.

morph on deer 2017.08.23. 12:58:59

@eßemfaßom meg áll:
"Biztos, hogy az OSX előtt IOS futott a Mac gépeken nem pedig System 1-7 majd Mac OS 7-8?"

Pontosan!
Egyébként akkoriban a Mac nagyságrendekkel volt jobb, már ha grafikai vagy "multimédia" feladatra alkalmas gépről volt szó, a könnyebb használhatóságról nem is beszélve.

2017.08.23. 13:17:50

@rockjano: itt van az asztalon ez az ipari hulladék, ha nem lenne kötelező ezt a szart használnom, felgyujtanám. i5-ös procival hozza egy wines gép core 2 duo sebességét. Ha ugyanazt a programot használom rajta, amit win-en, akkor kb 5x annyi idő minden művelet. Sohase láttam még ilyen összetákolt vackot, pedig újonnan vettem, én bontottam a dobozból.
A csodás apple programozás csak addig csodás, míg a safariban minden 3. honlap szétesik, az xcode-nál nagyobb és lassab rakás szemetet, még nem látott a világ, iszonyat lassú, de cserébe legalább sűrűn lefagy, pedig gyári apple csoda, de hát évi $200 dev elérésért mit is várhat az ember, mint ezt a lassú szeméthalmot.

eßemfaßom meg áll 2017.08.23. 13:30:04

@satie: Még egyszer kérdezem, mivel vagy kevésbé windózhasználó akkor ha linuxon virtualizálva használsz windózt mintha natívan futtatod ugyanazon a gépen a windózt?

morph on deer 2017.08.23. 13:55:32

@Blogerovac:
"Mac-en szerintem sokkal több problémám lenne a nehezebben bővíthető hardver, a zártabb OS és a sokkal szerényebb szoftverellátottság miatt."
Ezekből egyedül a szoftver igaz, feltéve, ha egy bizonyos programhoz ragaszkodsz, ami valamiért nincs a Mac-on. Ha a bővíthetőség a cél, akkor olyan modellt kell választani, amelyiket lehet.
Már ha valóban muszáj.
A "zártabb OS" mihez gond?

"De aki csak max. közepes szinten grafikázik, hobbi szinten vág, vagy csak netezik, fájlokat nyitogat, nézeget, annak biztos jó az is, mindenki másnak kevésbé."

Itt valami alapvető tévedés van, vagy nem igazán ismered a Mac-et. Szemrebbenés nélkül dolgoztam közel 4Gb-os képen - és ez csak a kezdő kép mérete - PS-AI-AE között mozogva, két képernyőn, plusz egy sereg kissebb effekt programot is használva, valós időben a szeme se rebbent a Macnak, pedig semmi extra:
Az OS SSD-n, a többi egy 2x3TB RAID 1 páron, pedig csak 64Gb Ram van benne.

Ami esetleg indokolhatja, hogy nem Mac-et használ valaki ilyesmire, az az ára egy profi konfigurációnak, nem az alkalmassága.

odamondó 2017.08.23. 14:00:50

@rockjano: vedd már le az apple fan sapkát.

Természetesen játszani, Office programokat használni, internetezni a win is tökéletesen elég

Ezen röhögök. Erre a win is tökéletesen elég? Mármint úgy akartad írni, hogy erre csak a win elég. Mac-en kitörölheted a hátsód ha mindet szeretnéd csinálni.

FayRodisz 2017.08.23. 14:02:34

X hozzászólás után össze lehet foglalni a lényeget:

A szokásos láthatóan alacsony IQ-val rendelkező észosztók magasztalják azt amit éppen használnak, lenéznek mindenkit aki éppen nem azt használja amit ők, miközben agyilag kevesek felfogni azt az apróságot, hogy mindenki azt használ ami neki tetszik. és bevált és nagy ívben tojik arra, hogy a másik mivel magyarázza a sajátját.

kokoro 2017.08.23. 14:36:52

Én mindkettőt használom elég régóta ( hármat mert a Linuxot is már vagy 10 éve használom szigorúan command line szerver) de szerintem a Win a nyerő.

2017.08.23. 14:41:23

Az igazi hipszterek Windows 1.0-át használnak.
Ez nem tréfabeszéd.

Bambano 2017.08.23. 14:42:10

@FayRodisz: nem az a probléma, ha mást használ, az a probléma, ha félretájékozott vagy semennyire sem.

nem tudni arról, hogy a windows adatbiztonság szempontjából a bányabéka feneke alatt van, az gond.

FayRodisz 2017.08.23. 14:52:26

@Bambano:

Ha egy gépbe be akarnak törni, akkor betörnek. A winfos adatbiztonsága valóban egy kalap, de amíg a tömegek ezt használják, addig jóval kevesebb számú géppel a hacker nem küzd. Ha megéri, ne aggódj, a most "jól teljesítő" is egy kalap hasonló lesz.

Ez olyan mint az autólopás. A gyári védelem semmit nem ér, a tömegesen gyártott védelem semmit nem ér, a pajzs meg a hasonlók addig jók, amíg el nem terjednek és már nem lehet átlépni egy másikhoz amiben nem az van. Akkor az is vihető lesz.

Amúgy elég vicces az adatbiztonság kérdése egy olyan világban, ahol az ellopható, és ezerrel védett adatokat a delikvens a faszbúkra saját jószántából pakolja fel.

2017.08.23. 15:06:58

Valamelyik éven a legjobban windowst futtató számítógép egy Mac volt. Az nem igaz, hogy csak a saját operációsrendszerével kompatibilis, ugyanis fel lehet rá telepíteni ugyanúgy bármilyen os-t. Egyébként a Mac is PC architektúra jóformán ( + SMC). Körülbelül a Windows 7-ig használtam Windows-t, (2009) Aztán PC-re feltelepítettem az OS X-et mikor elkezdtem programozni, bő 7 év után vettem egy igazi Mac-et. Nekem hiányozna a UNIX-os környezet, meg a command line nevű vicc is, ahogy előttem nevezték. Kényelmesen lehet fejleszteni beágyazott rendszerekre, nem kell csilivilli eclipse IDE stb, elég akár simán egy vim meg gcc a terminálban. Vagy akár ott az Xcode. Ja. Windowsra fejleszteni meg Windowson kell azt ennyi. Egyébként meg külön díjazom, hogy simán tudok telefonálni a számítógépemmel, fel sem kell emeljem a telefont (olyan helyen lakom ahol alig van térerő). Jól átgondolt az "almás" eszközök közötti rendszer, és ezt akkor tudod igazán, amikor használnod kell. Tetszik a nyomásérzékeny trackpad, fel sem kell emeljem az ujjam hogy kattintsak, elég ha kicsit erősebben odanyomom. Rengeteg gesztust ismer, egy suhintással váltok ablakok képernyők között, nem egérrel szerencsétlenkedek. A bekapcsológomb megnyomásától 6-7 másodperc telik el, és már használhatom (Nem alvó állapot). Egyébként manapság nem nagyon érdemes bővíteni a számítógépeket, hiszen szinte évente jön ki egy újabb technológia, szabvány. (Pl. Sata 1-es alaplapod SATA 3 SSD-vel?). Aki meg nem tud hálózatba

Vivi. (törölt) 2017.08.23. 15:07:52

kapcsolni egy gépet, azt nem igazán értem miért ír akármit is (Akármiről).

Bambano 2017.08.23. 15:24:08

@FayRodisz: "Ha egy gépbe be akarnak törni, akkor betörnek.": ez veretes marhaság, csak a média erőlteti ezt, egyébként meg nem igaz.

"Ha megéri, ne aggódj, a most "jól teljesítő" is egy kalap hasonló lesz.": nem aggódok, egyrészt nem lesz, másrészt ha botnet építés a célod, akkor már most is nagyon sokkal jobban jársz, ha a linuxot támadod. Egyrészt mert sokkal több van belőle, másrészt mert nehezebb észrevenni, ha akár egy kábelmodemet csapsz fejbe, akár egy házi netmegosztó routert. a szekrény tetejére feldobott tplinkjét még annyira se nézegeti senki, mint ahogy a w10-ét nem nézi.

"Amúgy elég vicces az adatbiztonság kérdése egy olyan világban, ahol az ellopható, és ezerrel védett adatokat a delikvens a faszbúkra saját jószántából pakolja fel. ": ez igaz, de itt ne ez legyen már a mérce.

Bambano 2017.08.23. 15:24:48

@Anyád!: köszönöm a finom célzást. ha azért nem tudtam volna a kukacos almáját hálózatba kapcsolni, mert nem értek a hálózathoz, nem szólnék semmit. de azért nem tudtam, mert a kukacos alma rohadt is belül.

rockjano 2017.08.23. 15:26:17

@okostojas007 akkor nállad nagyon le van baszva valami

Az én gépem duál bootolásu full PC és full MAC és a nagy erőforrás igényű grafikai programok ugyan olyan gyorsak mindkét oprendszer alatt, nincs lényeges különbség...

rockjano 2017.08.23. 15:34:18

Valamit tisztázzunk.. a Macintosh is egy PC!!! arra könnyebb MacOS-t telepíteni amúgy ugyanaz intel proci AMD vagy GForce videókártya vinyó SSD stb...

A különbség az oprendszerek közt van. Mind WIndowson és MAcOS alatt is lehet élni-dolgozni és nagyjából mindent ugyanúgy megcsinálni. Vannak spéci programok amik csak az egyik platformon mennek de kevés hiszen a fejlesztőknek megéri mindkét oprendszer alá megírni mindet hogy többet keressenek.

Ezek után már tényleg csak izlés dolga az egész, meg gondolom szokás dolga is ha valaki az egyiket jobban ismeri akkor azt valszeg jobban szereti is.

Az hogy ugyanazon a gépen a Win vagy a MacOS sokkal lassabb vagy gyorsabb az teljes baromság a kettő nagyjából ugyanúgy teljesít.

Szerintem a MacOS egy kifinomultabb, szebb, letisztultabb oprendszer jónéhány hibával. de aki a Win-t szereti azzal sincs semmi bajom... ott is meg lehet mindent csinálni szóval mindenki használja azt amelyiket jobban szereti ufff

Vivi. (törölt) 2017.08.23. 15:42:23

@Bambano: Ne haragudj. De tényleg kíváncsi vagyok mi volt a probléma(eleve mi a feladat), mi nem működött, és továbbá arra is, hogy a feladatot hogyan oldottad volna meg Windows-on, és Linuxon (szerver, akármi)

FayRodisz 2017.08.23. 15:42:48

@Bambano:

Egész ügyesen cáfoltad saját magad. Csak így tovább.

ripj 2017.08.23. 16:29:56

@Anyád!: Nem tudta, hogy kell bonjourt multicast routeolni subnetek között.

qwertzu 2017.08.23. 16:58:31

@Bambano: Ez olyan messze van a Visaul Studiotol mint Makó vitéz Jeruzsálemtől.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.23. 17:40:01

XP óta nincs problémám a Windowsal. Ez egy kamu érv, hogy a Winsdows milyen rossz.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.23. 18:03:10

A Macintosh rosszul működő diktatúra.
A Linux anarchia.

A Windows és az Android közepesen jól működő oligarchikus rendszer.

Bambano 2017.08.23. 19:03:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ugyan mondj már egyetlen dolgot a linuxszal kapcsolatban, ami alátámasztaná, hogy a linux anarchia!

@Anyád!: "mi volt a probléma": kolléga nyomtatni akart. a mekkben nem volt drótosnet aljzat csak wifi, a wifi meg másik subneten volt.
"mi nem működött": a nyomtató megtalálása és a típusának a beállítása nem ment.
"windowson": sehogy, ugyanúgy nem nyúlok lepráshoz, mint windowshoz.
linuxon: vi /etc/printcap. vagy ha nagyon urizálni akarok, akkor mate nyomtató beállítás. de általában nem akarok.

@ripj: igen, ez volt az egyik probléma, amit meg lehetett volna oldani bonjour proxyval, mert elvileg linuxra is van. a nyomtató típusának a beállítása se sikerült. meg a motiváció is hiányzott...

Bambano 2017.08.23. 19:16:45

@FayRodisz: nem, nem cáfoltam magam. az az állítás, hogy bármikor bármelyik gépet feltörik, azt jelenti, hogy azokat a gépeket is feltörik, amiknek a gazdája rendszeresen és szakszerűen tesz ellene. ami nyilvánvalóan nem igaz, csak ócska médiahiszti.

ez nem zárja ki azt az állítást, hogy sok olyan cucc van a neten, ahol tojnak a biztonságra, ezért törhető. azt az állítást sem zárja ki, hogy az otthoni netmegosztó routerek ilyenek.

satie · http://321.hu/sas 2017.08.23. 19:32:26

@eßemfaßom meg áll: nem rólam van szó, én nem használok zárt forrású szoftvereket, főleg nem kernelt saját gépen. Én csak arról írtam, hogy az, hogy a blob mire van fordítva az tök mind1 a gazda OS szempontjából, amin mondjuk a Frifefoxot, Chromiumot, VLC-t, GIMP-et, Inkscape-et, Blender3D-t, Lilypondot, Openshotot meg még ki tudja mennyi nyílt forrású appját használja a júzer. Amikor meg épp ki kell tölteni a legújabb PDF űrlapformátumot, akkor 2 percre lefuttatja a guest os-ét

eßemfaßom meg áll 2017.08.23. 20:21:51

@satie: a másrólbeszélésben igen jól teljesítesz :)

midnightcoder2 2017.08.23. 20:31:56

@eßemfaßom meg áll: @eßemfaßom meg áll: Picit nagyon reggel volt még. Mac OS volt az istenadta, az IOS a telefonos oprendszerük, szintén BSD-ből nyúlva. Nekem úgy a 90-es évek közepén volt szerencsém úgy egy évig szopni ezekkel, akkor utáltam meg egy életre az almát.

midnightcoder2 2017.08.23. 20:34:53

@Bambano: A code-nak nem sok köze van a rendes visual studio 2017-hez, ahogy a Visual Studo for mac-nek sem. A code egy feltupírozott atom editor, az almás pedig MonoDevelop. Egyik sem játszik egy ligában a rendes VS-sel, bár a code nem rossz jószág, főleg javascriptre vagy typescriptre.

Pic 2017.11.30. 22:48:33

Én Windows-os gyerek vagyok.
Azt látom, hogy hogy a Linuxos kollégák elvarázsoltak és kínaiul beszélnek, de boldogok.
A Mac-esek sznobok és azt mondják nekik az jó és atomstabil. Ami feltűnő, hogy az Apple-ös kollégák nem panaszkodnak váratlan rendszerösszeomlásra, nem szentségelnek, nem görcsölnek piti problémákon, kisimultak.

Én meg azt látom, hogy az XP-t imádtam, igaz idővel hajlamos volt meghízni, de vissza lehetett metszegetni, fogyasztani. Összességében nagyon jól lehetett paraméterezni, konfigurálgatni, BELE LEHETETT NYÚLNI. Volt, hogy direkte lebutított, csicsáktól mentes verziót használtam. A hiányosságait nagyon jó kis hekkelt programokkal lehetett ptóolni. Volt minden hozzá, működött.

A win7 eleinte idegelt, mert ott kezdtek el bejönni, az "kedves user ebbe ne szólj bele én ezt sokkal jobban tudom, majd én eldöntöm, én beállítom, te csak használd, ne nyúlj bele."
Aztán rájöttem, hogy stabil és jó. Viszont zavar, hogy nagyon hízik és már nem lehet csak úgy törölgetni benne mint az Xp-ben. A driverek itt még jók voltak, csak a méretük kezdett elszállni.
Frissítés / driver / beállítás témakör OK

Számomra azért fontos, hogy jó legyen az OS, mert amióta nem multinál vagyok, azóta mindig is csóró cégnél dolgoztam csóró ügyfelekkel, ami azt jelenti, hogy sokkal több AMD és sokkal több az 5-10 éves hardver.

A win8 a csempéivel idegesített, a driver problémáival idegesített, passzoltam.

win10..... OMG...Hogy mondjam... végre egy windows, ami néz, ki úgy működik, úgy szabható testre, ahogy anno elképzelték, nincsenek az idegesítő, piti feature problémák, amikre külső alkalmazást kell beszerezni installálni, hekkelni.
DE
Még egy ilyen szar, hulladék, összetákolt foshalmazt én a Vista óta nem láttam! Állítólag újraírták....hmmm.. szerintem meg továbbfejlesztett win8 szaga van. van olyan gép ahol gyorsabb, de 3-ból két gépen inkább több erőforrrást eszik mint a 7-8.

A win10 szebb és jobb lett de sokkal idegesítőbb is. Emberben is nagyon úúúúútálom az aggresszív, nagypofájú, "majd én megmondom neked a tutit", "hülyék vagytok bammeg" mert itt "én vagyok az isten, az ész, a tökéletes" stílusú embereket, akik a nagy orca mellett, akkora ordító balfékek és olyan hülyeségeket csinálnak, hogy az ember zsebében kinyílik a bicska és szeretné szimplán leordítani a fejüket akkor barmok.

Na ez a win10.

Csomó alap dolog ami jó volt és működött anno XP és win7 alatt, az itt nem megy.

Ne okozzon már gondot egy szimpla jpeg megnyitása és megtekintése? De okoz!
Miért nem lehet egy öreg hardveren a hozzá írt és arra optimalizált driver verziót rajtahagyni? Mi a kisfafomnak okoskodik és cseréli le a kérdezésem nélkül a legújabbra, amivel lassabb és még fagy is vele? Miért van tele misztikus és idegesítő problémákkal? Hogy a picsába tudnak működő dolgok egyik napról a másikra hirtelen tönkremenni, majd 2 hét múlva megjavulni?
Miért van az, hogy a Skype amit anno felpakolt az ember aztán azzal a mozdulattal el is felejtett, egy idegesítő ipai hulladékká vált? Bár itt jegyzem meg, mintha az utóbbi 6 hónapban kevesebb lenne vele a gond. Tavaly ilyenkor még naponta 5-6 alkalommal összeomlott....
Mintha megint olyan jó lenne mint 3-4 éve....

Az irodai gépemet visszaraktam win7-re és azóta semmmi, mondom semmi ... egyszerűen csak dolgozom rajta.
Az otthoni gépemen maradt a 10... misztikus hibák... idegesítő baromságok.
Most például az aktuális baromsága, hogy kb egy hónapja nem támogatja a 2 monitoros üzemmódot. Kifagy, nem hajlandó futni ha 2 monitort használok.. bármelyiket lehúzom a másikkal működik.

Ja és megint előjött az az idegesítő dolog, mint másfél éve, hogy a saját képnézegető összeomlik, a thirdparty alkalmazásokat meg nem engedi felrakni/futni, ha igen akkor letiltja, visszaállítja a windows-ost, mert azok nem jók és "veszélyt jelentenek a gépre és rám"

HÁT A JÓ ÉDES MIKROSOFTOS ANYÁDAT win10!

Persze biztos én vagyok a faf. De akkor win7 alatt miért megy minden csont nélkül???

Ilyenkor szeretnék Apple-ös ilenni. Olyan jó nézni a boldog arcukat, ahogy "csak használják a gépet"

Felhasználói élménynek hívják vagy mifene.....
süti beállítások módosítása