Digitális történetek, kicsit másként.

Az okostelefonunk végre egész Európában okos

2017. június 15. - digitalstoryteller

roamingselfies.png

Mától egészen más lesz az EU-ban utazgatni, mint eddig. Mától végre nincsenek többé roaming díjak, azaz az okostelefonunk ott lesz okos, ahol tényleg kell neki. Meg hát ott is fog lemerülni, ahol nem kéne neki.

A smartphone-forradalom nagy csapdája az volt, hogy legtöbbünk okostelefonja ott volt olyan ostoba, mint egy Nokia 3110, ahol okosnak kellett volna lennie: külföldön.

Mert az okostelefon legjobb része nem az, hogy bármikor meginstázhattuk a laktózmentes-vegán-raw-latténkat, hanem attól, hogy akárhol raktak le minket egy városban, ha volt térerő, eligazodtunk. Lehetett használni a Google Mapset (Apple Maps-et is, de hát ki akar rosszat magának), lehetett nézni menetrendeket, meg ha megéheztünk, éttermet is kereshettünk.

Mostantól végre az egész Európai Unióban megtehetjük ugyanezt, ha van valamilyen magyar adatcsomagunk. Eddig is volt erre elvi lehetőség, de a legtöbb szolgáltatónál súlyos lehúzás volt adatroaming: 50 megákért kellett sushizásnyi pénzt fizetni, ami csípi a szemet, mint a wasabi.

De ennek végre vége. Habár a BKK Futárra tényleg büszkék lehetünk, mégis hasznosabbnak tűnik, ha egy ugyanilyen appot tök ismeretlen helyeken használhatunk, mondjuk Bécsben, Berlinben, Barcelonában. Vagy ha a Google Mapsszel odatalálunk a szállásra, és nem egy fosul kinyomtatott papíron kell böngészni az útvonalat.

Persze ezek azok a szolgáltatások, amikbe ritkábban gondolunk bele. Az emberek igazi öröme továbbra is az lesz, hogy real time-ban nyomhatják az Insta storykat, a szelfiket és a kajafotókat. Azaz végre egész Európa megnyílt az önkifejezés előtt! És közben mellékesen nem tévednek majd el.

Ezzel viszont elérkeztünk az okostelefonok legnagyobb problémájához is, ami a roaming eltörlésével nem változott: az akksik szarok maradtak. Ha tényleg ugyanúgy fogjuk használni a telefonunkat egész Európában, mint ahogy itthon tettük, akkor bizony ugyanolyan gyorsan le is fog merülni. Szóval az adatcsomagunk mellé pakoljunk szépen pótakksit is, mert egy lemerült okostelefon még egy Nokia 3110-nél is butább.

Disclaimer: ez a poszt épp egy bécsi utazáson készült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr3212594517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása