Digitális történetek, kicsit másként.

Tényleg az Instagram a patás ördög? [Videó]

2017. június 06. - digitalstoryteller

insta_header.png

Sokan szidják a közösségi médiát, hogy káros, hazug, értelmetlen. Egy új tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy az Instagram komoly mentális problémákat okozhat a fiataloknak. De tényleg mindenről a social tehet, vagy csak mi nem tudunk kezelni egy ennyire új jelenséget? Jön a The DigiTalk Stories #5! (Szöveggel kiegészítve!)

Első körben jöjjön a videó, de mivel többen is jeleztétek, hogy nem néznének/hallgatnának minket, mert blogra olvasni járnak, ezért a Youtube link után jön rövid szöveges összefoglaló is. Lássuk:

Jöjjön már a szöveg, mi van az Instával?!

A téma aktualitását az adja, hogy egy új tanulmány szerint az Instagram okozza a legtöbb mentális problémát a fiataloknak. Depressziót, alvászavarokat válthat ki, és ugyan egyre többet vannak egyfajta online közösségben a fiatalok, mégis egyre magányosabbnak érzik magukat. De általánosságban is elmondható, hogy a social media sokak szerint hazug és képmutató, ezért trendi szidni ezeket az oldalakat. 

Aki beveszi az hülye! 

Igen, ez is egy hozzáállás, de nem ilyen egyszerű. Ha valaki folyamatosan azt látja, hogy a celebek a 24/7 pizzát zabálnak a tengeparton, mégsem híznak soha, az hatással van rá. Ugyanez igaz kicsiben is: az ismerőseinkből is csak a legjobbat látjuk így. Egy Insta feed alapján tök könnyen tűnhet úgy, hogy valakinek az élete csak H&M-es bevásárlásból, újhullámos kávézózásból, aztán esténként meg streed food gyönyörökből áll. Ez pedig akarva-akaratlan is befolyásolja az életünket, főleg, ha nekünk épp rosszabb napunk van. 

Jó, akkor a tinik hülyék, hogy elhiszik

Ez nem csak arról szól, hogy elhiszünk-e valamit, hanem arról, hogy érzelmileg milyen hatással van ránk. A tiniket szidni amúgy is elég egyszerű, de ne tegyünk úgy, mintha ez az egész megjátszósdi a Facebookkal kezdődött volna. Az osztálytalálkozókon is a legjobbat meséljük a családról, nem azt, hogy gond van a szexszel, a gyerekünk meg háromig nem tud elszámolni. Vendégségnél is mindig rendet vágunk, és a szép ruhánkat vesszük fel, hogy a rokonok/barátok/ellenségek a legjobb oldalunkat lássák. Az emberek mindig is megjátszották magukat.

Akkor meg hozzászokhattunk volna már!

A kamuzáshoz talán már hozzászoktunk, de a social media hozott egy durva változást: éjjel-nappal, egész héten, akár percenként kaphatjuk a hasonló impulzusokat. Az emberek még a szar napokon is egy jó chai-lattét posztolnak mosolyogva, tehát úgy tűnik, hogy jó napjuk van. Ráadásul 9 ismerősből 8 simán ezt csinálja, azaz azt fogjuk érezni, hogy az emberek 80%-ának jó az élete, csak mi - meg valahol még egy hülye - béna ennyire. 

Akkor mégis buta, aki elhiszi!

Igen, jó lenne ezt mondani, de nem ez a kulcs. Iszonyatosan új, 10 éves technológiákról van szó, amiket még nem tudtunk beilleszteni az életünkbe. Vegyük a klasszikus történetet: amikor a Lumière-fivérek bemutatták a Vonat érkezése című filmet, a nézők - a legenda szerint - kirohantak a moziból, mert úgy megrémültek, hogy elüti őket a vonat. Egyszerűen nem tudták, hogy mi a különbség a valóság és a film között. Most is valami hasonlót élhetünk át: nem tudunk különbséget tenni látszat és valóság között. 

Akkor legyen a közösségi média a hibás! 

Mindenáron kéne egy bűnbak, de sajnos nem lesz ilyen egyszerű. A felület és a felhasználók közösen szúrnak el valamit, de remélhetőleg hozzászokunk majd, mint a mozihoz. Addig is: a kritikus szemlélet biztos nem árt. Figyeljünk tudatosan arra, hogy a közösségi média nem feltétlen igaz. (Főleg egy olyan világban, ahol a kamuhírek amúgy is elöntenek minket.) Gondoljunk bele, hogy mi lehet egy-egy kép mögött, és ne értékeljük túl őket. Ez persze nem oldja meg rögtön az összes gondot, de talán segít egy kicsit.

 

Hosszú a szöveg? Hallgatni egyszerűbb! 

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9612566377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása