Digitális történetek, kicsit másként.

Fognak-e iPhone-t gyártani Amerikában?

2017. február 16. - digitalstoryteller

iphone_usa.jpg

Nagy dili lenne, ha a „Designed by Apple in California” felirat mögül végre eltűnne az „Assembled in China” az iPhone-okról, de van erre igazi esély? Donald Trump azt mondja, van. Beszélt Tim Cookkal, és szerinte az Apple-vezérben megvan a szükséges hazaszeretet, és már szemez a gyártás USA-ba helyezésével. De tényleg elég a szeretet ehhez? A matek és a pénzügyi igazgató szerint nem igazán...

A napokban Luca Maestri erőset terelt egy konferencián, ahol ahelyett, hogy a gyártás áthelyezéséről beszélt volna („very, very difficult to speculate” - mondta erről), inkább azt hangsúlyozta, hogy már így is milliárdokat költöttek el és 2 millió munkahelyet hoztak létre az elmúlt 10 évben az USA-ban. Amúgy korábban maga Cook és Steve Jobs is vonakodott a gyártás hazahozásától. De miért ez a nagy ellenkezés? Mert brutálisan megdrágítaná az előállítást a hazavitel.

iphone_graph.jpg

A szokásos „kínaolcsó” panelek helyett (mellett) vannak számaink is. Egy iPhone 7 alapanyagára nagyságrendileg 219,8 dollár. Ezt az IHS számolta ki. Náluk egy telefon gyártási költsége 224,8 dollárra jön ki, viszont ők csak 5 dolcsis munkadíjjal számoltak. Egy újabb felmérés szerint viszont ennél többe kerül összerakni az iPhone-t, olyan 12,5-30 dollárra jön ki a munkadíj. Tehát egy iPhone 7 előállítása költsége valahol 220-250 dollár között lehet, pontos számokat nem tudunk.

Ezt a telefont árulják amúgy 649 dollárért, de ne feledkezzünk meg arról, hogy van még fejlesztési-, és marketing költség, adó, meg még egy csomó minden más, amit nem is tudunk. Jó, azért legyünk őszinték: nem véletlenül az Apple a legnagyobb cég a világon, marad náluk némi apró.

De ha ekkora az árrés, miért ne vihetnék haza a gyártást nyugodtan? Azért mert brutális különbség van a kínai és az amerikai óradíjak között. Egy iPhone-t összepakoló Foxconn munkás óradíja nagyjából 1,78 dodó. Ez egy amerikai gyárimunkás óradíjának a tizede. (Eszerint a felmérés szerint az átlagos amerikai munkás óradíja 11 dollár, de több helyen is nagyságrendileg 10%-ban határozzák meg a Kína-USA arányt.) De erre Amerikában jöhetne még túlóradíj bőven, ami Kínában valószínűleg nem annyira ismert, pedig a Foxconnban simán robotolnak 11 órát egy nap.

Mit jelent ez a végén? Azt, hogy ha az Apple hazahozná az iPhone gyártását, akkor a 220 dolláros alapanyagárra (ezen nem lehet spórolni) rájönne még a kínai gyártási ár 10-szerese, azaz egy 125-300 dollár közötti összeg. Azaz 345-520 dollár között lenne az előállítás. Naivitás azt gondolni, hogy ezt az Apple (vagy bármelyik más cég) a nyereségéből adná fel. Nem is adhatja, hiszen beborítaná a részvényárakat durván. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy egy iPhone alsóhangon 20%-kal, rossz esetben közel 50%-kal drágulna. És akkor az Apple még csak az extra költséget nyomná le a vásárló torkán, és nem a most használt 3-as szorzót használná a gyártási és eladási ár között. Bármelyik történne is, az már gazdag országokban is jelentékeny összeg...

Egy dolgot nem tudunk: tud-e olyat ajánlani a Trump-kormány, amitől mégis jó biznisz lehet az amerikai gyártás az Apple-nek? Van erre néhány elmélet (adókedvezmény, kedvezmény a tengerentúlon tartott pénzek hazahozatalára, kínai büntetővámok), egyelőre viszont inkább csak jól hangzik az amerikai gyártás, de igazából hátrányt jelentene az Apple-nek és a fogyasztóknak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9312266574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.02.18. 09:41:03

A gyártási költség különbsége reálisan 40-50 USD, ami a robotizálássl tovább csökkenthető. Persze az UFB-k is csak addig sipítoznak ezen, amíg nem közlik velük, hogy megszűnik a munkahelyük, mert egy kínai olcsóbban elvégzi a munkájukat.

midnight coder 2017.02.18. 10:40:58

Apple terméket amúgy is azért vesznek az emberek, mert drága. A +20% csak növeli a keresletet.

Mérnork 2017.02.18. 10:44:39

Nem mindegy, hogy drágább?
A sok kis iSheep így is úgy is megveszi a legújabbat. akármennyibe kerül is, sőt pont arra élvez el, hogy mennyire drága, mer ettől érzi magát különbnek. ;-)))

digitalstoryteller 2017.02.18. 18:01:41

@Alick: Miért épp 40-50 dollár? Az órabérek ezt nem indokolják. Az automatizálás meg elképzelhető, csak az meg nem különösebben jó munkáltatás szempontból, azaz kb. maradhatna Kínában is a gyártás.

Alick 2017.02.18. 18:13:07

@digitalstoryteller: Ha hazahozzák a gyártást és automatizálják, Trump vitorlájából kifogják a szelet.

digitalstoryteller 2017.02.22. 09:06:48

@Alick: Az jó, de azzal a foglalkoztatás mondjuk nem fog nőni. (Bár elvileg a 4-5%-os munkanélküliség ami az USA-ban van, az nagyjából a legjobb elérhető érték.)
süti beállítások módosítása