Digitális történetek, kicsit másként.

LCD vs OLED: Miért most vált az Apple?

2017. április 20. - digitalstoryteller

lcd_amoled_header.jpg

Ha lehet hinni az iparági pletykáknak (általában lehet), akkor a következő iPhone-ok hajlított OLED kijelzőkkel érkeznek. Az Apple marketingesei biztos kitalálnak majd egy jelzőt, hogy miért forradalmi ez az újítás, de gyakorlatilag már az összes versenytársuk OLED-et használ. Akkor miért várt eddig az Apple? Van néhány tippünk!

Hogy jobban megértsük, mi lehet a váltás oka, tudnunk kell, hogy mi a különbség az LCD (liquid crystal display) és az OLED (organic light-emitting diode) között. Nem lesz nagyon hosszú (főleg, hogy a mobilokra koncentrálunk, mert pl. a TV-k ügye kicsit más), de ha még így sem érdekelnek a technológiai kérdések, akkor tekerj a poszt végére, ott kapsz egy gyors választ.

Háttérvilágítás

lcd_amoled_lcdvsamoled.jpg

Talán fura, hogy ezzel kezdünk, de ez a legfontosabb különbség. Az LCD kijelzőknek tényleg van háttérvilágítása: a színes kis pixelek mögött van még egy LED réteg (a jó kijelzők legalábbis ezt a megoldást használják), és ez világítja meg az egész kijelzőt. Az OLED-nél ezzel szemben a pixelek maguk bocsátják ki a fényt, azaz minden egyes pixelnek saját fénye van. Ebből nagyon-nagyon sok különbség származik, sőt, jórészt ezek határozzák meg a többi kérdést is. 

Kontraszt

lcd_amoled_szoveg.jpg

Az OLED kijelzők kontrasztja – azaz a fekete és fehér képpontok közti különbség – jobb. Az ok tök egyszerű: OLED-nél a fekete pixel nem bocsát ki fényt, LCD-nél meg a fekete mögött is van fény. Dolgoznak azon, hogy jobb legyen az LCD-k kontrasztaránya, de a semmi-nulla-vaksötét feketénél nehéz jobbat csinálni. (Ezért is zseniális a borítóképként is használt Vianney le Masne Dark Mode-ja. A készítővel itt amúgy interjút is olvashattok.)

Színek

lcd_amoled_szine.jpg

Az OLED híveinek elég könnyű dolguk van: elég csak egy Samsung-féle Super AMOLED kijelzőre mutatniuk, és máris elég jól látszik, hogy mit lehet kipasszírozni egy organikus LED képernyőből. Ragyogó, erős, lenyűgöző színek. Épp ez szokott lenni a baja az LCD-pártiaknak: túlszaturáltak a színek. Ízlés kérdése. Főleg, hogy egy jól kalibrált LCD kijelzővel (mint amilyen az iPhone-okban mindig is volt) elég tisztességes eredményeket lehet elérni.

Fogyasztás

lcd_amoled_white.jpg

Az általános teszteken rendre az jön ki, hogy az OLED fogyasztása jobb.* Ez mobilos felhasználásnál elég fontosnak tűnik. Az ok egyébként egyszerű: OLED-nél a sötét pixelek kevesebbet esznek, a feketék meg semmit. (Ezért tud pl. a Samsung always-on kijezőt tenni a telefonjaiba, mert amikor csak az óra látszik, az szinte semmit sem fogyaszt.) Tehát elvileg jobb a fogyasztás. Kivéve, ha mondjuk nagyon sok a fehér a kijelzőn, mert ott bizony felpörög az OLED és nyerni tud az LCD.**

Méret
lcd_amoled_none.jpg

Végre eljutottunk egy igazán fontos kérdéshez, ami komoly szerepet játszhat az Apple döntésében! Az OLED kijelzők vékonyabbak az LCD-nél. Senki sem fog meglepődni, ha azt mondjuk, hogy az ok a háttérvilágítás, ugye? Gyakorlatilag egy réteggel kevesebb kell a kijelzőhöz, tehát logikusan kisebb az egész. Jól tudjuk, hogy az Apple imád egyre vékonyabb és vékonyabb telefonokat csinálni, és itt megint nyerhetnek egy kis helyet, ahova tehetnek mondjuk még egy jack-dugót. Ja, várjatok...

Hajlíthatóság

lcd_amoled_hajlitas.jpg

Itt jön a nagy dolog! Tudjuk jól, hogy az Apple hajlított kijelzőt akar használni, az OLED kijelzők pedig erre sokkal alkalmasabbak az LCD-knél. Azért, mert az LCD-k alsó rétege általában üveg. Ez eddig olyannyira nagy gondot okozott, hogy az Apple egyik nagy kijelzőket készítő partnerének mostanra sikerült normális hajlítható LCD-vel előállnia. De talán már túl későn, hiszen a cégek általában nem évről-évre fejlesztenek, hanem jóval hosszabb ciklusokban gondolkodnak. Az Apple jó eséllyel megunta a várakozást, és inkább a piacvezető Samsung OLED mellett döntött.

Összegzés (ezt olvasd el, ha csak a végére görgettél)

lcd_amoled_scroll.jpg

Lehet, hogy az OLED sokak számára szebb színeket és objektíven jobb kontrasztot produkál az LCD-nél, de ez még nem lenne elég a váltásra. Az Apple zseniálisan kalibrált state-of-the-art LCD-ket használ, ami hibátlan minőséget hoz. Elnézve a Samsung telefonok és az iPhone-ok akksi idejét, az OLED-ek kisebb fogyasztása sem hozna nagy változást. Az OLED ráadásul drágább is az LCD-nél, persze az Apple árrésével a váltás pont beleférne.

A vátlás igazi okát viszont máshol kell keresnünk. Az eltérő technológia miatt az OLED kijelzők vékonyabbak és (jobban) hajlíthatók az LCD-nél. Ez a két tényező pedig már komoly érv amellett, hogy az új iPhone-okba is ez a technológia kerüljön.

 

Header kép: Vianney le Masne

* Lenovo Thinkpad X1 általános fogyasztása LCD és OLED kijlezőkkel

** Kijelző fogyasztás tartalamtól függően

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9612439757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bérfarkas 2017.04.22. 00:33:19

Ja ja, és mellé az OLED még egy dolgot tud, be is ég. Legalábbis érdekes ábrák lesznek benne, mert a használat során halványodik (természetesen pixelenként eltérően). Szóval nem túl jó választás.

vasgyuszi 2017.04.22. 06:39:10

@Bérfarkas: Lehet, hogy vak vagyok, de a 2010-óta folyamatos használatban lévo Samsung Wave-em kijelzoje nem produkál beégést, és egyenletesek a színei is. Szerintem jó választás, tapasztalatból mondom.

schawo2 2017.04.22. 08:24:45

Ez a cikk nagyjából bemutatja az oled és az lcd különbségét, de a saját kérdésére, hogy miért most, egyáltalán nem tud válaszolni. Ezek ugyanis a váltás időpontját nem magyarázzák. Ezek a különbségek már 7 éve is ugyanígy megvoltak, a váltás már akkor is időszerű lett volna. Az áll a váltás hátterében, hogy eddig nem akartak trendet követni, azt képzelték, hogy lecseng az oled mánia, mert majd ők jól diktálnak. Mára jött el az idő, hogy beváltották maguknak, hogy tévedtek. Ennyi, de több, se kevesebb.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.04.22. 09:35:46

Az OLED klasszikusan egy nagyon faksznis technológia. Sokáig az volt vele a fő gond, hogy nagyon nagy hibaaránnyal lehetett csak gyártani, ezért bélyegnél nagyobb méretben reménytelen volt.
Utána az jött, hogy a LED-ek fényereje idővel csökkent, így a kijelző remekül be tudott égni. Cserébe nem tudott nagy fényerőt produkálni, és azt is pocséj hatásfokkal csinálta.
A Samsungnak nagyon sokba került ezeket a problémákat megoldani, de mára már jól látszik a befektetés eredménye.
Az Apple viszont nagyon pontosan "levette", hogy miért lehet extra profitot kérni, és miért nem. Akkor még a felbontás volt a számháború fő terepe, így jött a "retina" kijelző. És mivel az LCD-k fejlődése sem állt meg (a cikk egyszerűsítésével szemben azért itt is többféle technológia van), így mostanáig egyszerűen nem volt üzleti és technológiai igény LCD-ről OLED-re váltani. Ráadsául további szempontok is vizsgálandók: résülékenység, javíthatóság, gyárthatóság. És ezek sokat árnyalnak a képen.
Ez szerintem egy sima üzleti döntés, ami ezer tényező vizsgálatán nyugszik: nincs egy darab konkrét indok, egyszerűen csak most jött el az idő, amikor összességében már megéri a csere.

konrada 2017.04.22. 09:41:47

@Bérfarkas: Biztos igazad van, bár az én 4 éves Note3-asomon ilyen minden napi használat mellett nem látszik.
... lehet 1-2 év múlva fog. De nem biztos, hogy azt már látni fogom...

Andras Horvath 2017.04.22. 09:47:07

Egyetlen biztos forrás sem állította, hogy hajlított lesz az iPhone kijelzője. A kijelző szélei lesznek lekerekítve, ahogy az iPhone 6 óta is le van kerekítve.

igazi hős 2017.04.22. 10:07:33

@schawo2: Szerintem a nagy konkurens Samsung hizlalását akarták eddig elkerülni, inkább marketingre költik, mint hogy a Samsungnak adják: ha mi mondjuk, akkor elhiszik, hogy jobb a kijelző. (Az iPhone a legjobb példa, hogy LCD is lehet túlszaturált, mert arra van igény.)
Most már egyre kevésbé, ezért kénytelenek feljönni a kijelzővel a Samsung szintjére. Tulajdonképpen az is szép, hogy SoC-kal eddig bírták a versenyt, de a kijelzőfejlesztés és -gyártás olyan kis mennyiségben, ami az Apple-nek kell, egyszerűen nem éri meg. A másik ok, hogy egyre több nem csúcsgép van Amoled kijelzővel SD820 vagy hasonló procival. Miben jobb egy iPhone 7 egy ZTE Axon 7-nél a logón kívül?

Ferenc Cserepkei 2017.04.22. 10:10:54

@Bérfarkas: A CRT gyárak 20 évvel ezelőtt bevetették a TFT ellen a plazmát. Ez utóbbi filozófiája hasonló az OLED-hez tehát vezérlő feszüétség hatására világít, szemben a TFTvel ami ugye polarizációs síkot forgat és kell mogé egy böhöm pilács hogy képet kapj. a Plazmáróé ogyancsak elmondták hogy beég, szó se róla de az LCD is tud "beégni". Szerintem az fog győzni aminek a tömegtermelését olcsón megoldják, illetve strapabíróbb ezközt eredményez. sok embert látok pesten törött LCDs telóval, ha az OLED jobban ütésálló lesz, győzni fog.

decoati 2017.04.22. 10:25:19

Véletlenül se gondoljunk bele, hogy rec.2020-nak megfelelő kijelzőt klasszik lcd technológiával nem lehet létrehozni. Nem véletlenül ölt annyi energiát a Sony a Triluminosba, és nem véletlen mostanság a quantum dots, mint varázsszó.
Az sRGB egy 21 éves csökevény, jó reggelt.
(részemről inkább a QD mint az amoled, t.i. az nem öregszik annyira, kiforrottabb a mögötte álló technológia (a QD lcd kijelzők a klasszik lcd-k gyártástechnológiájára épülnek), és a szabadalmi jogok nem 1-2 gyártó kezében vannak ((igaz, rosszabb a kontrasztarányuk))
Izgalmas időket élünk amúgy.

Ferenc Valenta 2017.04.22. 10:57:40

Az OLED nagyon szep, de az elettartammal gondok lesznek, kulonosen a kek szinnel. A kek pixeleket nagyobbra csinaljak, es ahogy pusztul el, egyre nagyobb arammal kell meghajtani. A szoftver folyamatosan szamolja a pixel uzemidejet es kalibralja a meghajtast. Lasd piros-narancssarga Samsung kijelzok, vagy a kalibracioval van gond, vagy ido alatt hal ki a kek szin. MIvel a vilagon semmi baj nem volt az iPhone TFT kijelzokkel, szerintem kar hozzanyulni.

MrFer 2017.04.22. 11:09:33

@vasgyuszi: telefonon navigálni pl tipikusan tilos OLDED képernyőn, nekem fél év után megjelent a Waze árnyékképe az S6 edge-en a kijelző alsó részén.

Bérfarkas 2017.04.22. 11:20:34

@vasgyuszi: két hónapos Samsung S7 edge kijelzőjén elég durván látszott. Egyébként szó nélkül kicserélték. Én megnéztem egy Telenor üzletben a telefonokat és több különböző típusnál is látványos volt a probléma.

Cnere 2017.04.22. 11:34:42

Tehát mostantól az OLED a jobb, mert azt használja az alma.

rockjano 2017.04.22. 11:48:08

Xiaomi Redmipro az első kínai OLED screen ráadásúl kínai gyártású nem Samsung... és tök jó...nagyon szép és a feketék tényleg mások...

Néhány hónap után beégés még nincs majd meglátjuk...

Legalább van már konkurenciája a Samsungnak ami viszi le az árakat...

steery 2017.04.22. 11:53:46

Ez a cikk egyedül a címében fölvetett kérdésre nem tudott választ adni: Miért most vált az APPLE?
A különbségek, előnyök és hátrányok ismertetése alapján én nem látom különösebb értelmét vagy hasznát az átállásnak. Nem jár akkora előnnyel, ami indokolná.

2017.04.22. 15:09:20

@Bérfarkas: milyen érdekes, hogy rajtad kívül még senki se látott beégett oled-et :)
dehát az almás hitszónokoknak mindig meg kell magyarázniuk, hogy miért szar a másik által gyártott technológia, ami fényévekre van az almáétól :)
amint egymás mellé teszed a két keszüléket, sok esetben az alma fakónak tünik.

2017.04.22. 15:25:00

@steery: most jutott el a marketinggépezet odáig, hogy már többe kerül beetetni a néppel, hogy az a prémium amit vesznek, mint prémium kat. kijelzőt beépíteni :)

ZX 2017.04.22. 22:53:28

A huawei a mai napig lcd kijelzőket használ, de a P8 a 6,4mm-es vastagságával a létező legvékonyabb mobil. A P9 és P10-es modellek hasonlóak de nem tudták megverni, a samsungok meg a közelükben sincsenek a super amoled kijelzőjükkel. Ennyit az elméletről és a gyakorlatról.
süti beállítások módosítása