Digitális történetek, kicsit másként.

A Linux atyja keményen beleszállt az Intelbe a Spectre miatt

2018. január 22. - digitalstoryteller

linustorvalds.jpg

Meglehetősen kemény levélben kelt ki az Intel ellen a Linux atyja, Linus Torvalds. A programozó problémája, hogy szerinte az Intel borzasztóan rosszul kezeli a Meltdown és Spectre sérülékenység miatt kialakult helyzetet, és a hibajavítások, amiket kiadnak "teljesen értelmetlen szemetek".

Sokan már eddig is kételkedtek abban, hogy a Meltdown és Spectre sérülékenység miatt kiadott szoftveres hibajavítások tényleg tartós megoldást nyújtanak, Linus Torvalds azonban most ennél egy lépéssel továbbment, és durván beleszállt az Intel fejlesztőibe. 

A harag oka, hogy az Intel elvileg olyan megoldást ad a hibákra, amelyekkel a súlyosabb Meltdown hibát ugyan javítják, de a Spectre esetében opcionális, ki-be kapcsolható javítást adnak. Torvalds azt sejti a háttérben, hogy így ha a patch kikapcsolt állapotban van, akkor nem zuhan annyit a teljesítmény, mintha be lenne kapcsolva. (A hibákról, és a teljesítménycsökkenés okáról itt olvashattok/nézhettek videót.) Ez pedig jól nézhet ki az Intel procik esetében, de valóban elég kétes megoldás.

Egyik - Intel mérnökkel folytatott - levelezésében például olyanokat ír, hogy "ezek a patchek TELJESEN ÉRTELMETLEN SZEMETEK", illetve "MI A F*SZ FOLYIK ITT?" Torvalds külön kiemeli, hogy szerinte értelmetlen dolgokkal próbálják javítani a hibákat, azt írja például: "A javítások teljesen idióta dolgokat csinálnak. Olyan dolgokat, amiknek nincs értelme. Ez az egész érvelést kérdésessé és gyanússá teszi. A patchek olyna dolgokat csinálnak, amiknek nincs értelmük."

Torvalds alapvetően nem a finomságáról híres, de ettől függetlenül abban igaza lehet, hogy a ki-be kapcsolatgatásnak nincs értelme, kivéve persze, ha épp így akarnak trükközni a teljesítménnyel. 

Megjegyzés: A poszthoz redditen talált magyarázatokat is felhasználtunk, ha valaki hibát találna az érvelésünkben, írja meg, és javítjuk a posztot. 

Megjegyzés 2: A képen Linus Torvalds látható, az eredeti kép forrása a The Register.

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr8013594713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2018.01.22. 21:36:37

Ha azt vesszük alapul, hogy a meltdown nem kis mértékben érinti a jelenleg legelterjedtebben használt felhőszolgáltatásokat (Azure, AWS, Google Cloud), ráadásul ezeken elég durva biztonsági problémákat okozhat a virtualizáció miatt, ez alapján eléggé valószínű, hogy a jóval elhanyagolhatóbb kockázattal járó spectre javítása parkolópályára került. Linus szokás szerint elmondta a véleményét, senki sem kételkedik abban, hogy igaza van, ettől függetlenül valószínűleg sehol sem fognak egy viszonylag alacsony üzleti kockázattal járó hiba javítására a minimálisnál nagyobb erőforrást pazarolni.
süti beállítások módosítása