Digitális történetek, kicsit másként.

A teljesen értelmetlen kriptó is tízmilliókat ér

2018. január 03. - digitalstoryteller

uet.jpg

Jelzálogot felvenni Bitcoinra? Legalább minimális ráció van benne! Ellentétben azzal, hogy emberek több százezer dollárt vertek el egy olyan kriptóra, amiről még a készítője is azt mondja, hogy semmi értelme. Pedig pont ez történt. 

Az eszetlen kriptovalutázás elég sokaknak feltűnt, ahogyan a benne rejlő kockázatok is. (Az Indexnek kiváló anyagai vannak a témáról, például ez.) Az ipar viszont úgy beindult, hogy számolatlanul ömlik a pénz az új coinokba, valuta kibocsátásokba (ICO), tokenekbe. Erre akarhatott rámutatni az a géniusz is, aki az Ethereum rendszerére épülő UET-t, azaz a Useless Ethereum Tokent megalkotta. A cucc már nevében is mutatja: ennek a tokennek (leegyszerűsítve: meglévő rendszerre épülő valutának) az ég világon semmi értelme sincsen. Az alkotó így írja le a tokent: "A világ első 100%-ban őszinte Ethereum ICO-ja."  

Ígéretének eleget is tesz, és hosszú szövegben magyarázza el, hogy ez nem átverés "ez igazi, 100%-ban átlátható. Szó szerint pénzt küldesz egy ismeretlennek az interneten, és ezért teljesen haszontalan tokeneket kapsz." Az oldal elején elég egyértelműen le is írja: "Komolyan, ne vedd meg ezeket a tokeneket." Arra a kérdésre pedig, hogy "Visszaválthatom a tokenjeimet?" egyszerűen azt válaszolja: "Viccelsz, ugye?". 

A rendszer mögötti technológiáról is őszintén ír a Satoshi-utód: "az Ethereumról (...) egy hétvégén át tanultam, az ICO elindítása előtt. A szerződések mögötti kód nagy részét GitHubról és Stack Overflow-ról másoltam, szóval nagyjából rendben kell, hogy legyen, nem?!" Amúgy kiválóan van megírva és elmagyarázva az egész oldal, érdemes nekifutni, bár angoltudás kétségtelen kell hozzá. 

Persze nem a kriptovaluták (vagy még inkább a mögöttük lévő blockchain technológia) értelmét akarjuk elvitatni, de az eset tényleg rámutat arra, hogy már boldog-boldogtalan kriptovalutát akar kibocsátani, és boldog-boldogtalan meg is veszi ezeket. Így történhetett meg az is, hogy az UET 236.775 amerikai dollárt (azaz több, mint 50 millió forintot) termelt a megalkotójának, mert bizony megvették "még annak ellenére is, hogy egyikőtök sem olvasta el a figyelmeztetéseket ezen az oldalon"

Mi lesz a következő? Nem tudjuk, de a fejlesztő nem zárkózik el az újabb kibocsátások elől, és nagyon reméli, hogy a tokenje a tőzsdékre is bekerül, hogy még nagyobb profitot termelhessen. Mi drukkolunk neki! 

(A fejlécképhez az UET arculatát használtuk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr1413546185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xxyati 2018.01.03. 20:24:39

A Morgan-Stanley elemzése az iránymutató. Nincs mögötte árú, nincs mögötte egy állam. Lufi.

csadeev 2018.01.03. 20:37:21

@xxyati: ez ilyen formaban nem igaz. A rendszer uzembentartoi a banyaszok, akik kvazi validaljak az utalasokat, es uj penzt allitanak elo szamitasigenyes feladatok felhasznalasaval. A szerverek futtatasahoz tavaly mar egy kisebb orszag (kb Irorszag) eves aramtermeleset hasznaltak fel a banyaszok, es komoly szamitasi kapacitas (GPU) van a decentralizalt rendszer mogott. Nem ket filler megvenni es fenntartani egy hasonlo szerverparkot.

uk.businessinsider.com/bitcoin-mining-electricity-usage-2017-11

2018.01.03. 20:37:26

@xxyati:

Tudod az ilyen szélsőséges elemzéseket akkor szokták kiadni, amikor bevásárolnak egy ilyen cuccból.
Ha az MS elemzése az iránymutató, annyi a dolgod, hogy shortolod a btc-t és vársz, amíg bezuhan. s sok pénzed van.
Sok sikert....
Ja és az MS-nek ugye elég befektethető pénze van. Szóval nekik is csak ennyi volt dolguk.....
Vajon megtették??

Visceroid 2018.01.03. 20:38:18

"Nincs mögötte árú, nincs mögötte egy állam."

A pénz mögött amit beleraknak viszont van. A hivatkozás hivatkozása. Egyébként a mostani pénz is annyit ér, amennyit még le tudnak dugni az emberek torkán. Az egész pénzügyi rendszer egy piramisjáték, a bitcoint legalább nem tudják elvenni tőled.

UrbanLegend2000 2018.01.03. 21:47:49

Ezeket a pénzeket bárki ki tudta venni egyáltalán? Mert pontosan annyit ér...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.03. 22:07:58

@csadeev: @MikeBoy: @Visceroid: Mit tudsz vásárolni ezekből a virtuális pénzekből? Ki tudod fizetni velük a bányászáshoz szükséges áramot vagy tudsz kaját venni, hogy ne halj éhen?

Nazareus 2018.01.03. 22:14:51

@Online Távmunkás: @UrbanLegend2000: igen. Forintra lehet váltani. Kipróbáltam, mukodik.

Nazareus 2018.01.03. 22:16:17

@xxyati: Sajnos az allam sem garancia. Lásd Argentin államcsod... Valojaban semmire sincs garancia, sem a bitcoinra, sem a dollarra, sem az ingatlanra, sem az aranyra. Viszont barmelyiket at lehet konvertalni barmelyikre - mondjuk az ingatlant a legnehezebb.

2018.01.03. 22:16:31

@Online Távmunkás:

1 bitcoin jelenleg 15k dollárt ér.
Ha van egy db ilyen értékű gyémántberakásos aranygyűrűd, azon tudsz venni kenyeret vagy áramot? És ha nem, az fáj neked?

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2018.01.03. 22:18:37

@xxyati: Ehhez a Morgan-Stanley kell? :D
Én ezt reggeli közben simán végiggondoltam már akkor, amikor megjelent.

Nazareus 2018.01.03. 22:19:37

@Fotelrocker2: Az arany mögött sincs áru vagy állam...

2018.01.03. 22:28:05

@Nazareus:

Az aranynak belső értéke van.

Visceroid 2018.01.03. 22:33:35

A Bitcoin nem más, mint egy nyílt forráskódú bankrendszer. Ugyanazokat a számokat küldözgeti össze-vissza, mint egy átlagos bank. Az igazi értékét pedig a titkosítás, a "kripto" adja, azon kívül a számítástechnikának az a tulajdonsága, hogy nem kopik el. Ha most van valamekkora mennyiségű bitcoinod, az 200 év múlva is meg lesz. A kérdés csak az, hogy mennyit fog érni?

Miért ér most ennyit? Azért, mert a rendszer deflációs szisztéma szerint működik. Egyre kevesebbet és egyre nehezebben lehet belőle előállítani. Magyarán nem úgy működik, mint a jegybankok, hogy leszól a főnök, vagy beütünk a gépbe egy számot, és ha elég magasról jön az utasítás, akkor az "pénz". Bitcoint nem lehet gyártani a semmiből, ellentétben a fiat pénzekkel, amiknél a mennyiséget emberek határozzák meg. A bitcoin mennyiségét a gép határozza meg, amit ráadásul már feltörni sem lehet, mert annyira nagyra nőtte ki magát. Esetleg majd a kvantumszámítógépek jelenthetnek a rendszerre fenyegetést, de az még messze van. Tehát a folyamat: a jegybankok eszetlenül nyomják kifele a pénzt, aminek egy részét a lakosság kriptonvalutákban raktároz el. Mivel fiat végtelen számban áll rendelkezésre, a kripto pedig véges, ezért a kripto értéke nőni, míg a fiat értéke csökkenni fog. Ennyi a történet.

Nazareus 2018.01.03. 22:38:48

@MikeBoy: Belsö érték? Az meg mi? Ennyi erövel azt is mondhatjuk, hogy a "bitcoinnak belsö értéke van" :)

2018.01.03. 22:45:09

@Nazareus:

Keress rá a neten, ha most nem vicceltél csak, mert ez elég gázos kérdés volt. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.03. 22:47:32

@MikeBoy: Az aranygyűrűmről senki se akarja elhitetni, hogy az a jövő pénze, ráadásul beolvasztva használható elektronikai cikkek gyártásához, így van tényleges értéke még akkor is, ha nem tetszik neked...

@Nazareus: Forintra váltottad, mert egyébként használhatatlan. Mekkora jutalékot fizettél az átváltást végző cégnek? Az a vicc, hogy ugyanolyan lehúzós szereplők jelentek meg a virtuális pénzek körül, mint amilyenektől elvileg ezek megóvják az embereket egy szebb jövőben...

@Visceroid: A Bitcoin és társainak nem véletlen a deflációs tulajdonsága, hiszen az elindítók és a korai csatlakozók csak így lehetnek milliomosok komolyabb erőfeszítés és befektetés nélkül...

Nazareus 2018.01.03. 22:48:00

@MikeBoy: rákerestem. Definicio: "belső érték nélküli pénz - olyan pénz, amely financiális (pénzügyi) eszköz, értékének fenntartásában az iránta való bizalom és nem a termelési költsége játszik szerepet. "
Ez pont igaz a bitcoinra. Köszi az infot.

Nazareus 2018.01.03. 22:49:48

@Online Távmunkás: Na ja, az aranyat is forintra kell váltani, nem fogadják el a boltban...

2018.01.03. 22:50:02

@Nazareus:

Akkor most már tudod, hogy a btc-nek nincs belső értéke, és nagyjából érezheted, mit jelent az, hogy az aranynak meg van.

Nazareus 2018.01.03. 22:54:14

@MikeBoy: Az aranynak pont ugyanúgy van belsö értéke, mint a bitcoinnak. Nem olvastad el a definiciót amit bemásoltam? A lényeg az iránta való bizalom és nem a termelési költség. A BTC esetében is az iránta való bizalom tartja az árát és nem a termelési költség. Pont, mint az arany esetében.

2018.01.03. 23:00:28

@Online Távmunkás:

Figyelj ide!
1. Feltettél egy kérdést és megmutattam, hogy a kérdésed értelmetlen.
Akkor ezt ugye lezárhatjuk, mármint ezt, hogy ez egy értelmetlen kérdés:
"Mit tudsz vásárolni ezekből a virtuális pénzekből? Ki tudod fizetni velük a bányászáshoz szükséges áramot vagy tudsz kaját venni, hogy ne halj éhen? "

2. A mostani reakciódnak, semmi köze az eredeti kérdésedhez!
De azért nézzük meg azt is:

3. "Az aranygyűrűmről senki se akarja elhitetni, hogy az a jövő pénze, "
Mivel a gyűrű az gyűrű a btc pedig pénz. A kettő közt van némi különbség, de én azért hoztam fel példaként, mert jelenleg az aranygyűrűdért sem kapsz kenyeret, TUDOD EZÉRT TALÁLTÁK FEL A PÉNZT, hogy ezt a problémát kiküszöbölje.

4. "ráadásul beolvasztva használható elektronikai cikkek gyártásához, így van tényleges értéke még akkor is, ha nem tetszik neked..."
Igen, mivel az arany az arany, a pénz pedig pénz! A pénznek pedig nincs belső értéke. De ez nem csak a btc-re igaz, hanem a jó magyar forintra is. Szóval ez a csodás mondatod itt a 4-e pont alatt ugyan úgy igaz a Ft-ra is, mint ahogy a btc-re MÉG AKKOR IS, HA EZ NEM TETSZIK NEKED! ;)
De akkor a jogos kérdés: minek is tetted fel? :DDDD

2018.01.03. 23:04:22

@Nazareus:

OMG!
Értelmezd már azt a szerencsétlen definíciót!
Pont azért kell a "bizalom" pénz iránt, mert nincs belső értéke.
Aminek van belső értéke, ahhoz nem kell bizalom, mert annak belső értéke van.

Nazareus 2018.01.03. 23:08:06

@MikeBoy: Igazad van, elnéztem, bocs. Ettöl viszont még tökéletesen használható pénzként a BTC (is).

2018.01.03. 23:10:11

@Nazareus:

Ettől még igen.
No de a "használható" pénznek azért van néhány ismérve.
Pl. mondjuk az, hogy az árfolyama ne liftezzen úgy, mint a btc motanában.

Nazareus 2018.01.03. 23:13:00

@MikeBoy: Ebben is igazad van. De be fog állni egy egyensúlyi értékre elöbb-utóbb. Az aranynál is láttunk szép ugrálásokat, de még a dollárnál is...

gigabursсh 2018.01.04. 07:31:56

@csadeev: Érdekes. Tehát a lufiban lévő levegőnek ezért van értéke, mert drága a kompresszor. Aha. Értem. Hogy hogy nem ismerték fel eddig közgazdasági zsenidet?

@Nazareus: De ott az arany, amit minden állam tárol. Az arany persze ingadozik, csak éppen ma az családi ház kb ugyannyi uncia aranyba kerül mint 100 éve.

gigabursсh 2018.01.04. 07:33:54

@Nazareus: Csakhogy az arany adott, a periódusos rendszerben nem tudsz másikat elővarázsolni. Mellesleg a hasonló fémek hasonlóan drágák. Kripto pénzt meg bármikor csinálsz egy újat.

Nazareus 2018.01.04. 08:49:08

@FBI különítmény: Ez nem egészen igy van. Egyrészt lehet másik aranyat késziteni másik elemböl, csak drága egyelöre, jóval drágább mint amit elöállitasz. Ez nem garantált, hogy mindig igy marad.
Másik, hogy bár másik kripto pénzt csinálhatsz újat, de bitcoint nem. Ez pont olyan, hogy kinevezed mondjuk az iridiumot új tartalékfémnek/fizetöeszköznek az arany mellett. Lehet, hogy tetszeni fog a befektetöknek, lehet, hogy nem.
süti beállítások módosítása