Digitális történetek, kicsit másként.

A Qualcomm és a Microsoft felforgatja a laptop piacot

2017. december 08. - digitalstoryteller

asus.png

Megjelentek az első ARM processzorokat használó Windows 10 laptopok, amik komoly felfordulást hozhatnak a hordozható gépek piacán. Az Intel (és az AMD) jó eséllyel nem örül annak, hogy már mobilos procikkal is kaphatók lesznek laptopok, pedig egy ideje elkerülhetetlen volt a megjelenés. 

Az Asus és a HP is bejelentette a saját ARM processzorokat használó laptopjait, amik rendesen felkavarhatják a laposok piacát. A gépekben az androidos csúcstelefonokból is ismert Qualcomm Snapdragon 835-ös procik dolgoznak, és a vállalható teljestmény mellett iszonyatos, akár 25 órás akkuidőt ígérnek. 

ARM kontra X86

Hogy lássuk, hogy ez a bejelentés miért ilyen fontos, érteni kell a klasszikus asztali, x86-os és a mobilos ARM architektúrák közötti különbséget. Az eltérés nagyjából ez: az asztali architektúrák bonyolultabb feladatokra vannak kitalálva, és azokban jeleskednek, az ARM procik viszont az egyszerűbb, kisebb számításokat gyűrik le iszonyatos sebességgel.  

Az asztali processzorok klasszikusan erősebbek, cserébe jobban melegszenek és többet fogyasztanak. Az ARM architektúra kevésbé melegszik (nem kell neki aktív hűtés), kevesebbet fogyaszt és nem olyan erős. Ez az utolsó kitétel viszont egyre kevésbé igaz: az ARM eljutott oda, hogy egy átlaguser elvárásáit tökéletesen ki tudja elégíteni, és bármilyen általános felhasználásra elég erő van benne.

Ja, és az ARM processzorok kisebbek, mint az asztali vetélytársak (tehát több hely marad a gépekben másnak, például akksinak), és általában véve olcsóbbak is. 

Lépett a Microsoft is

De mindez még nem lett volna elég, kellett a Microsoft is. Az MS régóta próbálkozik azzal, hogy ARM processzorokon is jól futó asztali rendszert építsen. Erre az első próbálkozása a Windows RT volt, ami ugyan jól futott, de korlátozott volt: nem tudott igazi x86-os programokat használni. Az miért baj? Mert minden windowsos program x86-os. Azaz a gép olyan korlátozott volt, mint egy Chromebook, amit a userek nem igazán csíptek.

A Windows 10-et azonban tovább berhelték, és megoldották a helyzetet: az oprendszer fullosan fut ARM rendszereken, és az X86-os programokkal is megbirkozik. Mindezt egy nagyon okos emulálós megoldással teszi, ami átfordítja a klasszikus programot ARM-ra. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó pont úgy használhatja ARM-os gépét, mintha egy klasszikus x86-os gépet használna, neki semmilyen extra feladata nincs.

Fontos az is, hogy a fejlesztőknek sem ad pluszmunkát a megoldás: nem kell újraírniuk a már meglévő programjaikat ARM architektúrára. Ezt amúgy sem tettek volna meg a legtöbben, szóval a Microsoft megoldása duplán okos.

Vannak még kérdések

Persze vannak még komoly kérdések a forradalom kirobbanása előtt. Először is az, hogy ez az emulációs megoldás mennyire lesz jó a valóságban. A Microsoft közel tökéletes teljesítményt ígér, ami nagyon csábító. (Mutattak már Photoshopot ARM-on futni és tényleg meggyőzőnek tűnt.) Ha nincs sok teljesítményvesztés, akkor ez tényleg tökéletes opció lehet az egyszerűbb feladatokat végzőknek, ráadásul zseniális akksi idő mellett. Ez mind üzleti, mind otthoni felhasználásban jó lehet.

Az is nagy kérdés, hogy az emuláció cache-elős része mennyire viszi majd a tárhelyet. A Microsoft megoldásának fontos részlete ugyanis, hogy a programkódot csak egyszer kell lefordítani a processzornak, utána azt a gép lementi azt, ezért is olyan jól futni. Ez viszont biztos kihasít majd valamennyit az amúgy sem túl nagy SSD-kből. 

És nagyon fontos kérdés még az is, hogy az Intel (és az AMD) mit lép majd erre. Tehetnek tisztességtelen ajánlatokat az ARM-ot is használó gyártóknak (az Inteltől egy ilyen lépés nem lenne meglepő), de komoly árcsökkentésekkel, fejlesztésekkel is reagálhatnak. Ha az utóbbi, tisztességes megoldásokat választják, akkor az új erőre kapó versennyel a userek csak jól járhatnak.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr4613456473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2017.12.09. 07:09:56

Apró helyesbítés, nem emulál semit az arm-os win10 a .net framework a helyes megfejtés a "hogyan futhat ezen?" kérdésre :)

Dzsontra Volta 2017.12.09. 22:40:58

@xtremesx: Ez a cikk egészen pontosan arról szól amit én írtam, csak picit IT-blikk szinten. Ha érdekel a téma, akkor nézz utána , hogy a win10 és a .net milyen viszonyban van egymással ;) Nekem erősen könnyíti a munkámat az, hogy a választott fegyvernemem (c#) gyakorlatilag mára platformfüggetlenné vált a "semmi köze ehez" .net miatt.

Dzsontra Volta 2017.12.10. 06:38:14

@xtremesx: Ooops, tényleg, igazad van :) Elég váratlan húzás, ezek szerint nem nőtt mostanában a .net fejlesztők egyébként sem túl széles tábora.

vbn 2017.12.10. 19:28:45

@Dzsontra Volta: Jóllátom? Itt valaki tényleg beismerte, hogy hibázott???

Hmmm, mi ez az erkölcsi fertő??? :-)

sebi77 2017.12.10. 20:34:35

@vbn: Bizony, ritkaság, le a kalappal. Szerencse hogy azért előtte fölöslegesen okoskodott majd ragaszkodott a hülyeséghez, így összességében igaz magyar ember maradt. :)

Bloggggger 2018.01.05. 22:26:33

A kérdés ,hogy ki hisz még az MS nek a Windows RT,Windows Phone 7,8,10 után na és az a 600 USD amit pletykálnak az árárol se semmi.
Ismét egy ipari hulladékkal bövül a paletta.
süti beállítások módosítása