Digitális történetek, kicsit másként.

A 3 legnagyobb iPhone X kérdés

+1 kisebb ráadás

2017. szeptember 13. - digitalstoryteller

iphonex.png

Megjelent az iPhone X, és egészen pontosan azt hozza, amit a kiszivárgott információk alapján vártunk tőle. De van legalább három kérdés, aminek a megválaszolására még sokat kell várnunk.

Olyannyira sokat, hogy ezek talán ki sem fognak mind derülni az első villámtesztek megjelenésénél, hiszen hosszútávú használat kell hozzájuk. De kezdjük is a listát a legegyértelműbbel.

1. Mennyire jó a FaceID?

Megjött a FaceID, épp ahogy vártuk. Az Apple sem tudott ujjlenyomat olvasót építeni kijelzőbe, így más utat kellett keresniük. Elvben jövőbemutató, forradalmi, lenyűgöző és szuperbiztonságos, de hogy fog a valóságban működni?

Az ígéretek szerint nem lehet majd becsapni képekkel, maszkokkal, ikrekkel és egyéb trükkökkel, de azért maradhatnak kiskapuk. A The Verge hands on videóján már láthattuk is, hogy a telefont elég odatartani a tulajdonos arca elé, és – ha a tulaj nem elég gyors, hogy becsukja a szemét – a telefon már fel is oldott. Könnyebbnek tűnik, mint valakinek az ujját szépen rányomni a home gombra.

Ott vannak még azok a kérdések is, hogy vajon mennyire fog működni a FaceID, amikor reggel, takonyadék másnaposan, félig párnába temetett arccal fetrengünk? (Vagy betegen, vagy fáradtan, vagy kanapén félálomban, értitek.) A TouchID-t nem érdekelte a fájdalmunk, de vajon minden ilyen helyzetben jó lesz az arcfelismerés is? Csak hosszú hetek használata alatt derülnek ki ezek a dolgok.

2. Mennyire jók a gesztusok?

Bármikor bármelyik gyártó gesztusokat vezet be, attól jobb tartani. Egy gombot megnyomni elég egyértelmű és butabiztos – még Android-féle szoftveres gombokat is –, de gesztusokat végrehajtani már nem mindig.

A mostani iPhone-okon is van olyan rész – például az áthelyezett Control Center – ami nem mindig akkor ugrik fel, amikor épp kéne, hanem amikor ő is úgy gondolja. De igaz ez sokszor a keresésre is: néha csak úgy beköszön kérés nélkül. Nemcsak az iPhone-nál vannak ilyen gondok: a Macbookoknál sem mindig megy minden gesztus tökéletesen.

A scrolling, a pinch-to-zoom és az egyszerűbb mozdulatok olyan tökéletesen működnek, amennyire csak lehet, de a bonyolultabbakkal már lehet szenvedni. Ha így működik majd a gomb nélküli iPhone X is, akkor hosszú távon nem mindig lesz élvezetes a használata.

3. Mit bír majd az akksi?

Az Apple azt ígéri, hogy az új iPhone akksija 2 órával többet bír majd, mint a 7-esé, de részletekbe nem mennek bele. Épp ezért nagy kérdés, hogy mire lesz képes az iPhone X valójában.

A kijelző felbontását ugyanis – évek után először – felnyomták rendesen, hogy meglegyen a(z Androidon amúgy elég elterjedt) 400+ PPI, de ennek nagy ára lehet. A felbontás ugyanis sokkal inkább befolyásolja egy telefon fogyasztását, mint magában a kijelző mérete. (Több pixel több számítást is igényel, ami többet fogyaszt.) Tehát nagy kérdés, hogy mennyire befolyásolja majd ez hátrányosan az iPhone teljesítményét.

Elvileg az iPhone is bevezette – a Samsung által már sok éve használt – processzormagok leosztását nagy teljesítményűre és kisebb teljesítményűre, de ez a Samunál sem hozott túl nagy előnyöket. Két órára talán elég lesz, de ennek megismerésére is hosszú hetek kellenek majd.

+1 Hogy a francba hívják ezt a telefont?

Ez az a telefon, amit jó darabig mindenki össze-vissza fog hívni. Lesz itt iPhone Iksz, angol szókincsükre büszke (khm, sznob) felhasználóknál iPhone Eksz, másoknál meg Ten vagy Tíz.

A pletykákban még iksznek hívták, és arra gyanakodtak, hogy azért X, mert exkluzív. Na, Phil Schiller ezt a kérdést legalább megválaszolta a színpadon: iPhone Ten, azaz tíz a neve helyesen.

 

Header kép: Apple

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr10012826008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kokuszpok1960 2017.09.13. 18:10:11

Egy dologgal senki sem törődik. Hónapokig ment az OLED-kijelző téma. Aztán szép csendben elhalt.

Kelly és a szexi dög 2017.09.13. 18:21:01

oldalról is meg lehet majd nyitni, vagy pont bele kell nézni a pofájába?

digitalstoryteller 2017.09.14. 09:45:19

@kokuszpok1960: Az OLED szintén megjött, épp ahogy vártuk. Egyelőre úgy tűnik, hogy tudja, amit tudnia kell, és egy jó OLED kijelző, de semmi extra a versenytársakhoz képest.

digitalstoryteller 2017.09.14. 09:46:06

@Kelly és a szexi dög: Erre nem tudok válaszolni, csak a hivatalosat: direkt bele kell nézni és a usernek ki kell fejeznie a feloldási szándékát, azaz bele kell néznie a kamerákba. Ebből azt gondolnám, hogy direkt rálátás kell.
süti beállítások módosítása