Digitális történetek, kicsit másként.

Mi értelme van egy buta Windowsnak?

Elég sok: az MS a 10S-sel fontos piacra tör be

2017. május 05. - digitalstoryteller

10s_header.png

A Microsoft már megint előállt egy új Windowszal, amit ráadásul le is butítottak. A 10S-ben nem lehet csak úgy programokat telepíteni, csak a saját böngészőjét használhatjuk, cserébe olcsó, gyors és kíméletes az akksival. De mi szükség volt erre az egészre? A piac ezt akarja.

A rednondi cég hajlamos előállni újabb és újabb oprendszerekkel, amik rendesen össze tudják zavarni a felhasználót. Minek még egy Windows? Már a 8.1 is elég zavaros volt, 10-ből meg Home meg Pro, minek még egy S is? Van értelme bőven, csak rá kell szánni 2-3 percet. 

10s_laptop.png

Ez a Windows kicsit le lett butítva: csak Windows Store-os programokat telepíthetünk rá, ebből fakadóan csak az MS saját, Edge böngészőjét használhatjuk benne, és a Bing elég agresszívan ott lesz mindenhol. Cserébe az oprendszer elvileg biztonságosabb, gyorsabb és biztosan olcsóbb, mint a Home vagy Pro. Utóbbi megjelenik a gyártók áraiban is: 189 dollártól kaphatók lesznek eredeti windowsos gépek. Ha klasszikus magyar árazást nézünk ez 60 ezer forintot jelent. Ezért kapunk egy mindennapi használatra megfelelő gépet, jogtiszta szoftverrel.

Mindennapi használatra jó gépet? Igen, kitartunk az állítás mellett. A legtöbb embernek nincs szüksége összetett dolgokra, csak egy gépre, amin fut valami irodai programcsomag meg egy böngésző. Utóbbi fontosabb: lehet benne Facebookozni, zenét hallgatni és filmet nézni. Ez a klasszikus otthoni vagy iskolai felhasználást már ki is elégíti.

10s_lenovo.png

Pont úgy, mint a Chrome OS. Itt el is jutunk a címben foglalt kérdéshez: mi értelme volt ennek az egésznek? Az, hogy az MS előállt egy igazi Chrome OS versenytárssal, ami ráadásul a legtöbbeknek még ismerősebb is lesz, mint a Google rendszere.

A Microsoft ezzel ügyesen reagált a piaci elvárásokra, hiszen miközben az PC piac évek óta szenved, a Chrome OS egész szépen növelte a részesedését a piacon. Tavaly már a Mac-eket is megelőzték eladásban, és amerikai iskolai környezetben durva szeletet hasítottak ki a hordozható gépek piacán. Ezen változtathat most a Microsot egy hasonló tudású, és nagyon áragresszív megoldással.

10s_os_shar.png

Mondtuk: van értelme. Csak be kell látni, hogy – még az ellentétes tartalmú kommentek ellenére is – nagyon sok embernek nem sokat tudó rendszerre van szüksége, hanem olcsóra és egyszerűre van szüksége. A Windows 10S épp ez lehet, és segíthet a Microsoftnak visszahódítani az elvesztett piacait. 

A bejegyzés trackback címe:

https://thedigitalstories.blog.hu/api/trackback/id/tr912482319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopasz Szuzukis 2017.05.05. 19:58:51

Redmont jobban tenné, ha végre-valahára STABIL,MEGBÍZHATÓ oprendszert csinálna.
Az külön pofátlanság, hogy a W10 kérés nélkül, orrba-szájba frissítget. Ha oly stabil a cucc, minek a frissítés, javítás?

Janossz 2017.05.05. 20:05:33

"és a Bing elég agresszívan ott lesz mindenhol. "
Köszönjük. Többet nem kell mondani róla.
süti beállítások módosítása